fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Koliko nam hleba treba dnevno, a koja namirnica je najveći “negativac”?

Svedoci smo toga da su mediji, internet i društvene mreže preplavljeni savetima za mršavljenje, instant dijetama i brzim rešenjima za skidanje viška kilograma koji mogu odvesti korisnike ovakvih metoda u velike zdravstvene probleme. Posebno osetljiva kategorija na tom putu su mladi. Kreativni centar je objavio knjigu “DIJETA ZA TINEJDŽERKE – UPS !” namenjenu mladim devojkama koje žele da vode računa o svojoj telesnoj težini, ali tako da ni na koji način ne ugrožavaju svoje zdravlje niti ometaju rast i razvoj.tinejdzeri
Autorka dr Jagoda Jorga u ovoj knjizi otkriva kako izgleda plan individualne ishrane i vežbanja, ali i kako ih uz neka nova znanja i veštine, devojke mogu primeniti i same.
Od početka lekarske karijere dr Jorga se bavila i naučnim istraživanjem, edukacijom mladih i lečenjem različitih oboljenja koja zahtevaju dijetoterapiju.

Iz knjige “DIJETA ZA TINEJDŽERKE – UPS !”

tinejdzeri1Koliko nam hleba treba dnevno?
Do 19. godine poreporuka je da to bude 200g hleba dnevno, odnosno 4 porcije odgovarajućih namirnica. Fabrički sečen tost težak je 30g, a kifla za sendvič oko 120g.
Čak i u strogim dijetama za mršavljenje preporučuje se dnevno od 100g do 120g hleba dnevno ili odgovarajuće zamene, nikad ispod toga.
Hleb je nezaobilazna podloga za divne, hranljive sendviče, a tortilja odličan fišek za gomilu seckanog povrća, s malo piletine ili jajetom.
Top listu negativaca na listi nepoželjnih namirnica predvodi lisnato testo. Ako na parče hleba staviš list šunke i list finog žutog kačkavalja, pa sve to lepo dekorišeš crvenom paprikom- to će ukupno imati 230 kalorija. Čak dva takva sendviča i šolja jogurta(nemasnog) jedva će stići kalorije koje se nalaze u 100g žu-žu peciva!
Pica pripremljena po originalnom italijanskom receptu ima istu kalorijsku vrednost kao hleb! U pitanju su samo dodaci. Kad na testo za picu dodaš šunku, sir i paradajz, ona je dobar izbor kad nisi kod kuće. Važno je da sastojci budu kvalitetni, da šunka bude nemasna, sir kvalitetan,a paradajz pravi. NE kečap! Dovoljno ti je jedno parče.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Svako životno doba karakterišu različiti izazovi i u skladu sa…
error: