BG online

Hrana & Recepti

Ishrana kao osnova zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva

Recepti sa Svete Gore

Jeromonah Onufrije je napisao “Svetogorski kuvar” sa željom da približi i dočara Svetu Goru onima koji nisu u mogućnosti da je posete. Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar sa vise od 140 izuzetno lako primenjivih recepata i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe knjige. Ova knjiga otkriva primenjive principe svetogorske ishrane koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva.
Nesvakidašnja knjiga koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta.

Recept: Keliotske ćufte s prelivom

150 g konzervirane tunjevine
1 glavica crnog luka (narendanog)
3 čena belog luka (sitno iseckanog)
peršun (sitno iseckan)
1 šolja prezli
2 belanca
biber
so

Za preliv
0,5 l mleka
1 kašika maslaca
1 kašika brašna (ne prepuna)
žumanca od jajeta
prstohvat soli
sok od jednog limuna

Izgnječite tunjevinu viljuškom, a zatim je pomešajte sa crnim i belim lukom i peršunom. Dodajte u smesu prezle, so, biber, belanca, i sve dobro izmešajte. Oblikujte ćufte i pržite ih u vrelom ulju. Kada porumene, izvadite ih iz ulja i ređajte u činiju nalik dubokom tanjiru.
Zasebno pripremite preliv na sledeći način: kratko propržite brašno na maslacu. Lagano sipajte mleko, uz neprestano mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Ne paničite ako vam se ipak stvore grudvice. Procedićete smesu kroz cediljku za čaj, a grudvice razbijte pritiskom kašike. Posolite i neka se malo kuva. Kada sos provri i malo se zgusne, dodajte sok od limuna.
U posebnoj činiji umutite žumanca i lagano ih prelijte tek skuvanim sosom. Sve vreme dobro mešajte. Budite pažljivi da sos ne postane previše gust, jer kada se ohladi postaće još gušći.
Ovako pripremljenim sosom prelijte ćufte od tunjevine.

Svetogorski kuvar po ceni od 2599din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:



© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

KupiKupi.rs
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Četvrti pozdrav životnoj energiji Zajednički idejni koncept hotela Kraljevi čardaci…