BG online

Lični razvoj

Zašto žene gube želju za seksom?

Seksualna želja je složen fenomen na koji utiču različiti faktori, kao što su psihofizičko zdravlje, spoljašnji događaji, kvalitet veze, slika o sebi i svom telu, stres, socio-kulturološki faktori, godine i dr. Seksualni nagon je biološka komponenta seksualne želje i ogleda se u spontanom interesu za seks kroz misli o seksu, erotske fantazije i maštanje.

Seksualno funkcionisanje

Seksualna energija je kod svakog od nas različita i promenjiva. Na seksualno funkcionisanje para utiču individualne seksualne potrebe, kao i relacioni kvalitet partnerskog odnosa. Retko partneri imaju identičnu seksualnu želju. To što neko želi manje seksa ne znači da postoji problem smanjenja seksualne želje kod onog što ima manju želju za seksom, iako to može da dovede do partnerskih problema. Neki ljudi jednostavno imaju nižu seksualnu želju od drugih. Ako jedan ili oba partnera imaju manju seksualnu želju nego ranije, oni mogu imati kvalitetan partnerski odnos. Ne postoji jasan spoljašnji kriterijum koliko jaka seksualna želja treba da bude. To je sve individualno.

Emocionalna povezanost kao iskra erotske želje

Smanjenje ili gubitak seksualne želje pogađa ljude bez obzira na pol, godine, socio-demografske razlike. Ipak, postoje razlike između muškog i ženskog libida. Muški seksualni nagon je jači i direktniji, dok je ženski složeniji, fluidniji i mnogo više zavisi od konteksta i okruženja. Kvalitet partnerskog odnosa češće utiče na seksualnu želju kod žena nego kod muškaraca. Muškarci lakše odvajaju telesnu od emocionalne bliskosti, njima je seks potreban da kroz njega grade emocionalnu bliskost sa partnerkom. Kod žena je obično obrnuto, potrebna im je emocionalna bliskost da bi imale kvalitetan seks. Žene mnogo više polažu na emocionalnu povezanost kao iskru erotske želje. Smanjenje seksualne želje često je pokazatelj nekih drugih problema u odnosu, kao što su odsustvo ili loša komunikacija, emocionalna distanca, prolongirani konfliktni odnosi, nerešeni problemi i negativne emocije iz prošlosti, nepoštovanje, nerazumevanje i manjak zajedničkog vremena.

Muški pogled na seks

Usled toga dolazi do brojnih nesporazuma u vezama/brakovima, žene se ljute na partnere da žele samo seks, da žele seks i kad su u lošim odnosima, ljute se jer njihovi muškarci ne razumeju da je njima potreban emocionalni kontakt kao preduslov za seks. S druge strane, muškarcima nije jasno, budući da jednostavnije i direktnije posmatraju seks. Žene žele da razgovaraju i emocionalno se povezuju sa partnerom, pa tek onda seksualno, dok je muškarcima seks put povezivanja. Ukoliko ih partner ne neguje, ne pokazuje ljubav i pažnju, ne posvećuje svoje vreme, žene počnu da se seksualno gase iznutra. To ne znači da muškarci ne žele bliskost i intimu, već da je njihov put drugačiji.

Sve uloge jedne žene

Ženama je danas teško da budu “tri u jedan”: zaposlene, majke i ljubavnice. Od njih se očekuje da rade kao da nisu majke, da budu majke kao da nisu zaposlene i da izgledaju kao da nisu ni zaposlene ni majke.
Emocionalno stanje utiče na kvalitet seksualne želje. Svakodnevne obaveze na poslu i u kući, briga o deci, stres, egzistencijalni i zdravstveni problemi čine da seks pada na lestvici prioriteta. Hroničan umor i neispavanost (npr.porodica sa bebom ili malom decom) negativno utiču na seksualnu želju i kompletan doživljaj svoje seksualnosti. Nezadovoljstvo svojim izgledom (npr.promene na telu nakon porođaja) može dovesti do gubitka erotskog interesovanja. Hormonske promene (npr. posle porođaja ili u menopauzi) često dovode do smanjenja ili gubitka želje za seksom. Drugi seksualni problemi, kao što su bol pri odnosu, nemogućnost doživljavanja orgazma, takođe umanjuju želju za seksom. Mentalno i fizičko zdravstveno stanje, neki lekovi i stil života takođe utiču na želju za seksom.

Branislava Pavlović, psiholog I porodični terapeut
Foto: Dario Konstantinović

www.branislavapavlovic.rs
pavlovic.branislava@outlook.com

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Saveti Branislave Pavlović:
Postavite jasnu granicu između posla i privatnog života
Disfunkcionalni ljubavni odnos
Šta se desilo sa mojim partnerom, promenio se?
Od zlostavljanja porodice do maltretiranja kućnog ljubimca
Da li ste razočarani u svoj brak ili vezu
Šta se dešava kad u partnerski odnos ušeta neko treći?
Tikovi kod dece
Život u začaranom krugu društvenih mreža
Porodica u krizi
Moraju li svi da imaju decu?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Životni problemi se lakše prevazilaze uz podršku Stres podrazumeva reakciju…

You cannot copy content of this page