BG online

Grafima
Vesti

Kurs samoprepoznavanja eneagramskog tipa u Beogradu

Upoznajte sebe, popravite odnose

“Prvo ćete upoznati sebe i probati da promenite sve što ne valja, zatim možete razumeti i ponašanje drugih i prilagoditi im se, a možete naučiti kako da kod sebe razvijete talente drugih tipova…”

Kad bolje upoznate sebe popravićete odnose sa drugima i mnogo doprineti ličnom napretku. Eneagram je sredstvo psihološkog istraživanja koje vam može omogućiti da shvatite koji mehanizmi regulišu vaše ponašanje čime ćete postati mnogo svesniji svojih postupaka.
Psihoenergetski terapeut Dragutin Tričković (1954) podseća da najveći deo našeg ponašanja kreće iz podsvesti. Eneagram je drevno učenje o ljudskom razvoju koje opisuje 9 tipova ličnosti o čemu će Dragutin Tričković govoriti na seminaru u Beogradu. On je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a pre šest godina je završio studije Naturopatije u Italiji. Pored različitih škola, kurseva i mastera, završio je i školu Karmičke dijagnostike u Sloveniji kod Marjana Ogorevca. Živi i radi u Italiji, a u Beogradu će održati KURS SAMPOREPOZNAVANJA ENEAGRAMSKOG TIPA 26.i 27. aprila.

9 psiholoških familija

Eneagram je drevna veština poznavanja ljudskog karaktera stara nekoliko hiljada godina. Prvi čovek koji je u modernom svetu doneo učenje o eneagramu na početku 20.veka, sa istoka na zapad, bio je Georgij Ivanovič Gurdjijev. U Evropu je u današnjem obliku došla iz Južne Amerike sedamdesetih godina preko  bolivijskog psihoterapueta Oscara Ichaza.
-Svaki čovek pripada jednoj od 9 psiholoških familija i njegovo ponašanje je time određeno. Skoro sve što radi, radi po automatizmu, u zavisnosti od toga kojoj grupi pripada, vođen svojom podsvešću- objašnjava Dragutin Tričković.
On kaže da je već kod deteta starog oko dve godine eneagramski tip određen.
-Čovek se ponaša po tom automatizmu i nije bitno da li u eneagram veruje ili ne. Svoj osnovni tip, sa kojim je došao na svet, čovek ne može promeniti ceo život. Ono što može je da prvo upozna sebe i proba da promeni sve što ne valja, zatim može razumeti i ponašanje drugih i prilagoditi im se. Može naučiti kako da kod sebe razvije talente drugih tipova. Treba da nauči da upravlja tim automatizmima. Ako to uspe sve će ići bolje.
Ovo je kurs za samoprepoznavanje, eneagramskog tipa.
-Nama izgleda da je sve što radimo racionalno i logično a tu u stvari malo toga ima. Eneagram objašnjava zašto te automatizme koristimo. Kad odrastemo mi treba da budemo gospodari tih automatizama. Eneagram nam služi u tome. Druga korist od eneagrama je ta da shvatimo da i osobe koje su oko nas su isto tako robovi tih automatizama i sve što rade, ne rade da bi nam namerno uradili dobro ili loše već zato jer to rade po automatizmu. Njihova akcija ili reakcija je automatska.
Kombinacija eneagramskih tipova u funkcionisanju partnerskih odnosa je po rečima Tričkovića vrlo značajan elemenat.
-U nekim slučajevima je lako uspostaviti zajednički život, dok postoje kombinacije tipova gde je potrebno (a ponekad i nedovoljno) uložiti ogromne lične napore da veza funkcioniše- objašnjava Tričković.- Poznavajući eneagramski tip dece komunikacija sa njima će se umnogome poboljšati, bolje ćete ih razumeti. Eneagram možemo upotrebiti i na poslu. Svaki tip, s obzirom na svoje karakteristike neke poslove obavlja dobro, a neke loše. Glumci, koji u filmu igraju eneagramski tip, koji su inače u životu, rade to mnogo bolje. Sve ovo pomaže da bolje razumemo nas i svet oko nas i da bolje komuniciramo sa njim.

Kurs će se održati tokom dva dana 26.4. i 27.4 od 9h do 17h
Prijavljivanje i informacije: holiakademija@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Da li znaš ko si? Ako bi vam neko postavio…