fbpx

BG online

Roditeljstvo

Kako deci postaviti granice?

DOSLEDNOST ĆE PROMENITI SVE

Na seminarima za roditelje jedno od glavnih pitanja je kako deci postaviti granice, da li ih treba kazniti, kako disciplinovati kad razgovor ne pomaže… Ono što pozitivna disciplina zastupa je da se termin “kazna” zameni terminom “logična posledica”. Za razliku od kazne, logična posledica nema za cilj da ponizi dete i da se ono oseti loše, već da stekne odgovornost  za svoje postupke na taj način što će imati logičnu posledicu koja proizilazi iz lošeg ponašanja. Cilj je da dete nauči kako treba da se ponaša.
Većina tradicionalnih kazni nisu dovele do tog cilja, odnosno dete nije izvuklo zaključak kako treba da se ponaša jer nije imalo posledicu. Samo kritikovanje i zastrašivanje, bez ikakvih postupaka, takođe u velikom broju slučajeva ne dovodi do rezultata jer dete iznova ponavlja isto. Naravno, to ne znači da ne postoje slučajevi  kad je bolje kazniti dete, nego čekati da ima posledicu. Na primer, nećete čekati da dete udari auto da bi samo shvatilo šta je posledica istrčavanja na ulicu. Jedna od razlika je što je kazna povezana sa roditeljskim besom i roditelj tad ima nameru da dete ispašta zbog lošeg ponašanja, što za rezultat ima bunt i inat kod dece, pa oni tako često i namerno ponavljaju isto ponašanje, dok logična posledica nije osveta, već samo posledica ponašanja.
Na primer, roditelji se često žale kako je njihovo dete nasilno ponaša prema drugoj deci u parkovima, igraonicama i dečijim rođendanima. Jedan primer je mama koja je došla na savetovanje jer je nakon razvoda njen sin od tri i po godine, počeo da se nasilno ponaša prema drugoj deci. Prvo su joj skrenuli pažnju u vrtiću, a zatim je i sama primetila da u parku, igraonici i na dečijim rođendanima njen sin gura ili udara drugu decu, najčešće devojčice, bez nekog vidljivog razloga. Ona predpostavlja da je razlog ljubomora jer je mama pokazala simpatije prema drugom detetu. Bila je zabrinuta i uplašena, pokušavala je da ga kazni, a zatim i da lepo priča sa njim da ne treba to da radi, ali takvo ponašanje se i dalje nastavljalo. Zatim je počela da koristi metod logočnih posledica.
Prvi sledeći put, nakon prve opomene da to ne radi sa napomenom da će ići kući ako nastavi, kad je opet gurnuo drugo dete, ona ga je spakovala i odvela kući iz parka, ne obazirući se na njegov plač i poglede drugih ljudi. Drugi put se desilo u poseti prijateljice koja ima malu decu, kad je drugi put isto ponovio. Spakovala ga je i odvela kući. To se dešavalo još par puta u igraonici, ali se vremom smanjivalo i posle par meseci je prestao da se tako ponaša. Majka nije ni vikala, ni pretila, nego mu je dala mogućnost da bira da li će ostati da se igra i lepo se ponaša ili će ako se loše ponaša prekinuti igru i ići kući.  Kad je shvatio da zbog tog ponašanja više neće moći da se igra u parku i igraonici, promenio je ponašanje. Kad jasno odredimo granice, važno je da to ne ostane na praznoj priči, već da roditelji budu odlučni i smireni i što je najvažnije- da reaguju! Posledica mora da bude logično povezana sa dečijim ponašanjem, bez pretnji i zastrašivanja. Dete će tako dobiti šansu da razmisli o promeni ponašanje i nauči da bude odgovorno za sebe i svoja dela.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

PRIJAVE NA EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: eoscentar@gmail.com
Kontakt tel.0685175494
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Posledice hroničnog stresa
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
PISANJE JE POROK KOJI ME LEČI (BOGDAN STEVANOVIĆ BLOGDAN) „Obloge…
error: