BG online

Vesti

Festival nauke u Beogradu

Najhrabrija naučna avantura do sad

Jedinstveno razotkrivanje naučnih mitova i to na više od 6.000 kvadrata Beogradskog sajma, obeležiće ovogodišnji, trinaesti po redu Festival nauke koji se održava od 5. do 8. decembra.

U nikad zabavnijem naučnom okršaju učestvovaće više od 650 naučnika i naučnih komunikatora, kako iz Srbije, tako i iz celog sveta! Svi oni udružiće snage i tokom četiri festivalska dana u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma pokazaće zašto je nauka najbolja saveznica u borbi za istinu.

Tajne mozga i nervnog sistema

Od nuklearnih elektrana, preko života na Zemljinim polovima do onih najsitnijih nano-avantura, glavni festivalski program Nauka bez prestanka provešće znatiželjnike kroz niz naučnih izazova i eksperimenata sa ciljem da razotkriju preživele mitove, otklone sve zablude i objasne porekla brojnih sujeverja. Tako će neke od zabluda vezane za teoriju evolucije biti otklonjene uz pomoć neobičnih afričko-srpskih životinjskih parova, dok će konačno biti izvojevana pravda za sve one životinje koje su zbog narodnih verovanja izbile na loš glas. Razotkrivanje tajni našeg mozga, ali i nervnog sistema, biće praćeno uz one zapisane u našim zubima, a posebna pažnja posvećena je antibioticima i njihovoj zloupotrebi, zbog čega se ljudi sve teže bore protiv bakterija.

Naučni eksperimenti

Iz naučne radionice Milana Popovića stižu naučni top i jedinstveni hoverkraft nastao uz pomoć duvača lišća, kao i nezaboravni snimci sačinjeni uz pomoć jedinstvene opreme na visini od čak dvadeset pet kilometara! Kroz naučne eksperimente Najveći radoznalci moći će da zavire u „Kabinu sumnje“ koja stiže direktno iz Francuske ili pak u „Radioaktivnu sobu“, gde ih čeka crtanje UV bojama uz koje brojni mitovi o zračenju padaju u vodu.

Genijalni izumi

Svoje genijalne izume, veštine i znanja i ove godine će prikazati osnovci i srednjškolci iz cele Srbije. Samo za njih i prema njihovim idejama krojena festivalska zona Ekspertinejdžera ugostiće više od deset škola, čiji će učenici razotkriti na koje je sve načine umrežen svet današnjice i šta nam omogućavaju svi ti pametni uređaji kada se udruže. Uz to će preispitati brojne mitove vezane za nedostižni perpetuum mobile, uhvatiće se u koštac sa Teslinim munjama, predstaviće drevne kalendare i otkriti na koji način su komunicirali černobiljski vatrogasci u bolničkim sobama.
Glavna festivalska Naučno-fantastična bina ugostiće u hali 5 naučnike iz celog sveta. Tokom četiri dana na sceni će se smenjivati eksplozivni naučni šou programi iz Francuske, Austrije, Poljske, Češke, Izraela i Estonije! Publika svih uzrasta tako će biti u prilici da se upusti u avanturu poigravanja sa sopstvenim čulima, da otkrije kakva se nauka krije iza superherojskih filmova i mađioničarskih trikova ili pak da uživaju u vatrenim eksperimentima. Sasvim drugačijom atmosferom odisaće Mala naučna bina u hali 3, gde će se smenjivati tematski naučni kvizovi, savršeni za naučni predah i razigravanje moždanih vijuga, uz razbijanje mitova i zabluda iz stomatologije, istorije, biologije…

Znanje koje pokreće

Veliku pažnju će privući i postavka Znanje pokreće kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke i kojoj je usavršavanje, obrazovanje i podrška mladima deo strateškog usmerenja. Svi zainteresovani posetioci imaće priliku da na štandu NIS-a, kroz rušenje ustaljenih zabluda i mitova, otkriju više o naučnim fenomenima, zasnovanim na energiji, polju poslovanja same kompanije. Specijalni NIS Escape Room, u kome posetioce čekaju skriveni odgovori koji vode ka izlazu, eksperiment sa letećim tanjirima i eksperiment za merenje težine na planetama Sunčevog sistema, idealan su način za sve radoznalce da se druže, uče i razotkriju naučne misterije. Kompanija NIS svoje društveno odgovorne projekte realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.
Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket vision prodajnim mestima u celoj Srbiji. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Školski i porodični dan

Više od polovine publike čine organizovane školske posete, pa je tako program tokom prva tri dana – četvrtak, petak i subota prilagođen školskom programu i namenjen prvenstveno školskim posetama. Nedelja je i ove godine Porodični dan festivala.
Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode. Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke.
Jedanaesti put zaredom, prijatelj manifestacije je mts.
Podrška festivalu su Ambasada SAD u Srbiji, Francuski institut i Austrijski kulturni forum. i. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam.
Sponzori trinaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, kompanija Coca Cola, Erste banka, Nacionalna Geografija, Grafix i Messer Tehnogas AD.

Foto: Oksana Toškić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
No-smoking party, žurka bez duvanskog dima, biće održana po prvi…
error: