Enterijer

Dovedite dobru energiju u vaš život i dom

PODMLADITE SE I BUDITE U BALANSU UZ FENG SHUI TAJNE

Kako uređenje prostora utiče na očuvanje i održavanje zdrave životne energije? Kako uz pomoć Feng shui-a možemo osvežiti izgled i podmladiti se? Postoje li saveti koje svako može primeniti sa ciljem da sebe dovede u stanje potpunog balansa neophodnog za svakodnevno funkcionisanje?

Mnogi nisu svesni uticaja prostora u kojem boravimo na naš život i lične (ne)uspehe. Nefunkcionalni raspored, nagomilane stvari koje nemaju svrhu i remete energetske tokove, kao i nered, samo su neki od faktora koji utiču na pojavu disbalansa životne energije. Vremenom se može dogoditi da čovek koji boravi ili radi u takvom okruženju do te mere postane iscrpljen da mu obavljanje najjednostavnijih zadataka predstavlja problem. Ovakav odliv životne energije može se manifestovati gubitkom koncentracije, smanjenim organizacionim sposobnostima, insomnijom, depresijom, ali većini najteže pada to što organizam počinje ubrzano da stari.
Svaki čovek poseduje određeni energetski potencijal i samo od njega zavisi kako i koliko će ga čuvati i negovati.jelenaDejanovska

Ritam biološkog sata

Pravilnim energetskim uređenjem prostora možemo pomoći održanju sopstvene optimalne životne energije. Dovoljno je posmatrati ritmična zbivanja u prirodi koja se odražavaju na takozvane biološke ritmove čoveka. Biološki sat koji predstavlja ritmičnost psihofizičkih zbivanja u čoveku u vezi je sa ritmičnim zbivanjima u prirodi. Uzmimo primer smene godišnjih doba ili ritmično ponavljanje noći i dana. U biološkom satu čoveka prepoznajemo dnevne, mesečne, sezonske i druge ritmove. Neusklađenost ovih ritmova sa ritmičnim zbivanjima u prirodi dovodi do oslabljivanja i oticanja zdrave životne energije, menja čovekovo ponašanje i najviše utiče na njegovu radnu aktivnost.

Antioksidans koji usporava starenje

Da bismo održali snagu i krepkost potrebno je voditi računa o urednom odmoru i kvalitetnom snu. Najpre treba uskladiti dnevni ritam biološkog sata sa ritmičnom smenom dana i noći. Drugim rečima, potrebno je ispratiti prirodni prelazak dnevne Jang (aktivne) energije u noćnu Jin (pasivnu) energiju i obrnuto. Priroda je sama uredila da noću, kada nastupi tama i nismo izloženi svetlosti, lučimo melatonin, hormon koji izaziva pospanost. Nasuprot tome, svetlost prekida proizvodnju ovog hormona, razgrađuje ga i uvodi nas u stanje budnosti i svežine. Dovoljna količina melatonina deluje kao snažan antioksidans i tako utiče na usporavanje procesa starenja.

Preduslovi za kvalitetan odmor

Da bismo sebi priuštili dovoljnu količinu melatonina koji će nas osvežiti u svakom smislu, čak i više nego što smo očekivali, potrebno je obezbediti adekvatne uslove za kvalitetan odmor:
-odabrati sobu koja nije izložena buci, a obično su to prostorije u zadnjem delu kuće
-obezbediti udoban ležaj, ni prevelik ni premali, kao i jastuk koji će pomoći da se telo u potpunosti opusti
-krevet je potrebno orijentisati tako da onaj ko na njemu spava akumulira za njega pozitivnu energiju u toku spavanja
-krevet ne sme biti na liniji vrata
-uzglavlje kreveta mora biti stabilno i zaštitničko
-boje za uređenje ne smeju biti jake
-u prostoriji ne bi trebalo da postoje nikakvi aparati poput televizora
-ogledala nisu poželjna, naročito ako se u njima vidi odraz kreveta i onog ko spava na njemu
-potrebno je eliminisati sve predmete koji stvaraju Jang (aktivnu) energiju i remete odmor (na primer isključiti mobilni telefon)
-na prozore treba obavezno staviti dovoljno gustu zavesu koja će sprečiti prirodnu svetlost da prekida proces
Nakon nekog vremena koje je potrebno da bismo akumulirali zdravu životnu energiju i ostvarili balans, dovoljno je ovo stanje održavati na isti način. Tad smo spremni da sa osmehom svakog jutra razmaknemo zavesu i prepustimo se dobrom raspoloženju za koje je zadužena svetlost.

dr Jelena Dejanovska

Foto: Parigros
frizura: DM’s Hairlounge
šminka: Zorica Epifanić

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Bila je angažovana i kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Kraljevi čardaci SPA, Kopaonik- Oaza za hedoniste sa stilom

Sledeći tekst

Besplatno uživanje u čarima wellness-a