BG online

News

Život 250 dece Beograda u ekstremnom siromaštvu

Užina i doručak za decu iz Svratišta

Ekstremno siromaštvo je osnovni razlog boravka dece na ulici a u beogradsko Svratište dolaze deca starosti do 15 godina i za njih je ulica postala dom i/ili izvor prihoda. Oni nisu adekvatno zaštićeni od strane odrasle zrele osobe. Svratište u Beogradu postoji na dve lokacije (Zvezdara i Novi Beograd) i jedino je mesto u gradu u koje deca koja su uključena u život i rad na ulici mogu da dođu kada su bolesna ili uplašena, da se tu okupaju, ručaju, ali i provedu struktuisano vreme, edukuju se i dobiju podršku u sticanju osnovnih životnih veština, učestvuju u različitim kreativnim i edukativnim aktivnostima.
Više od 250 dece koja dolaze na dve lokacije Svratišta za decu Beograd, tokom narednih godinu dana imaće obezbeđenu dnevnu užinu i doručak koje im ibezbeđuje kompanija Don don.
-Zbog velikog broja dece koja na dnevnom nivou posećuju Svratište, pogotovo tokom zimskog perioda, naše potrebe za hranom su uvek iznad onoga što smo u mogućnosti da sami obezbedimo. A u takvoj situaciji mnogo znači kada svakog meseca možete da računate na određene količine hrane, jer znate da niko od mališana neće ostati gladan– rekla je Jasna Bratičević, koordinatorka Svratišta za decu sa ulice Beograd.
Osim toga, tokom zime je uvek neophodna toplija obuća, kao i jakne za devojčice i dečake, pa su iz Svratišta pozvali one koji su u mogućnosti i žele da doniraju garderobu, da to i učine.
-Svi znamo koliko je ljubavi, brige i zaštite potrebno da bi deca rasla i bila srećna. A velika je stvar kada možete da pomognete da nečije detinjstvo bude makar malo bolje i srećnije. Svratište smo prvi put donirali 2016. godine, a vrlo brzo nakon prve posete odlučili smo da nastavimo saranju na duže staze. Tokom narednih godinu dana, svako dete iz Svratišta imaće užinu ili obrok kada se vrati iz škole – poručili su iz Don dona.

© by BGonline. All rights reserved
KupiKupi.rs
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Priča o uspehu čoveka koji je sledio svoje srce Desi…