BG online

Vesti

Žena ne sme da ćuti

“Jako je važno da žena ustane i kaže šta misli i šta oseća” reči su koje su poput lajtmotiva obeležile razgovor na temu ženskih stereotipa. O klišeima koji ograničavaju žene da budu i rade ono što bi htele, govorile su: stand-up komičarka Sandra Silađev, direktorka marketinga Apatinske pivare Olivera Nikodijević, radio voditeljka Una Senić, novinarka Duška Jovanić i urednica MILICA magazina Milica Laufer. One su kroz svoja profesionalna i lična iskustva istakle koliko su žene i dalje neočekivane ili čak nepoželjne na određenim društvenim pozicijama.
Čuđenje i nepoverenje su često prve reakcije kada se žena pojavi kao glavna urednica muškog magazina, direktorka u industriji piva ili u stand-up show biznisu. Sandra Silađev, čiji su video klipovi i stand-up nastupi zasnovani na razbijanju stereotipa vezanih za žene, rekla je da se isljučivo time bavi jer živimo u patrijarhalnom društvu:
-Žena se u mnogim situacijama povuče, svi joj govore, skloni se, nemoj, ti si žensko, ćuti. A kada muškarac uradi isto to, za njega se smatra da je to normalno.
Govoreći o domenu zabave i klišeu da žene sve više vole da se provode u ženskom društvu, Una Senić je napomenula kako došlo do očigledne podele muškaraca i žena u dva tabora koja čak zaziru jedan od drugog, ali da bi se istinska rodna ravnopravnost morala oslanjati na njihovoj međusobnoj saradnji i podršci. Iako slika žene sa čašom piva u ruci, ne odgovara stereotipu smernih žena, Olivera Nikodijević je otkrila da žene vole da piju pivo i to ne samo piva razblaženih ukusa, već i jaka, gorka piva.
Nakon razgovora vrelo letnje veče nastavljeno je u odličnom ritma DJ Une Senić na terasi restorana Balkon. I pored naizgled ženske teme, Leto pod zvezdama, nije bila stereotipna ženska zabava, već događaj na kojem se čula zanimljiva priča koja se tiče svih nas.

Foto: Monika Pavlović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nakon velikog čitalačkog uspeha knjige Ranjivost pred domaćim čitaocima je…
error: