BG online

Lični razvoj

U vezi sa oženjenim muškarcem

A šta ako ne uspe?

„…M. je bila u desetogodišnjoj vezi. Za malo udata, a na kraju, samo verena. To što se desilo je preusmerilo njene planove…“

Upoznala je kolegu koji je počeo da joj se dopada na sve načine. Problem je bio što je on oženjen, a ona pred udajom. Ipak, njihove razgovore, odnos, razumevanje i priču niko nije mogao da spreči. U prvoj rundi njene racionalizacije, ona je svesno odustajala od ovog na prvi pogled utopijskog odnosa i oberučke se bacila na planiranje svog venčanja. Bio je to beg od onoga što joj je istovremeno vraćalo veru u život, sebe i ljubav. Zahvaljujući ovom po malo čak i virtuelnom odnosu, ona se po prvi put usudila da kritički sagledava vezu sa svojim dečkom, kojeg je na sve načine godinama gurala napred, podržavala pa i  „vukla“ u svakom smislu. Fascinantan je bio nivo njene izdržljivosti, koji joj nije padalo teško. Bila je uporna u uverenju  da je brak realan ishod dugog zajedništva, pa čak i sa vrlo disfunkcionalnim pokazateljima. Šta osobu drži u ovoj vrsti odnosa? Pre svega osećaj sigurnosti. Drugo, ciljevi kojih je ova relativno mlada osoba na kraju svojih dvadesetih imala na pretek.Vizije svakako motivišu. Treće, sklonost spasilačkom ponašanju. Ona se borila za svoju vezu smatrajući trijumfalno da „davljenika treba izvesti na obalu“, a onda će oni zajedno primiti venac slave. Ali, to se nije desilo.

Zaljubljena i ostavljena

Dovoljan je bio pogled novog kolege, njihova otvorena zajednička promišljanja, hemija koja je lebdela u vazduhu i ona je polako počela da preusmerava svoju pažnju. Povlačeći energiju iz jednog odnosa u drugi doživela je da bude čak i ostavljena od strane dugogodišnjeg partnera. Kratkog daha je trajala borba sa osujećenjem i šokom zbog kojeg se ona navodno javila na terapiju. Vrlo brzo je shvatila da joj je u datoj konstelaciji odnosa dotadašnji momak, zapravo učinio uslugu i smogao snage, iako ne znajući za njenu paralelnu vezu, da je vreme isteklo. Ono što je mojoj klijentkinji u terapijskom radu predstojalo, jeste malo duži put u suočavanju sa svojim obrascima spasavanja, proganjanja i konačnog utiska da je izigrana u novom odnosu.

Nova ljubav- stare greške

Njena zanimljiva i za nju ne više paralelna veza koja je trajala neko vreme, nije uspela da njenog novog partnera „u senci“ izvede iz braka. On je smatrao da sad nije momenat. Ona je počela da pojačava zahteve, istovremeno pravdajući njega i njegove okolnosti. Na sličan način podsetila sam je, radila je to i u prethodnoj vezi. Ukoliko nismo sigurni u motiv osobe o kojoj razmišljamo, dobro je pogledati njeno ponašanje. Iako se ona pozivala na sve njegove izjave, inteligentne i odmerene rečenice i sl., konstatovali smo da se stvarno ništa nije promenilo u njegovom  sadašnjem životu. Njeno prisustvo u njegovom životu, nadahnulo je i inspirisalo drugu stranu, isto kao i nju, ali nije bilo dovoljno za novi početak. Bar ne za sada. Kroz psihoterapijski proces, naučila je da stvari pušta da se kreću svojim tokom i da to ne znači nužno pasivnost. Proaktivnost na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme zna da preraste u kontrolu i proganjanje, što stvara dodatnu tenziju u odnosu koji je tek trebao da nađe svoje mesto pod suncem. I kao da ga je i našao. Ovaj odnos imao je funkciju njenog izvođenja iz prethodne veze, ali ne nužno i zadržavanja u novoj. Postoje osobe i odnosi koji imaju zadatak da probude, ožive i puste nas da krenemo dalje. I M. je ovaj momenat polako prepoznala. Shvatila je da se ne radi o novom gubitku u kome bi se ona ranije grčevito borila da stvari opstaju, već o činjenici da neki odnosi služe kao oaza usled emocionalnih pustinja i suša. Sad u psihoterapijskom kontekstu ona prikuplja snagu da krene dalje.

Maja Pavlov, psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović

Maju Pavlov možete kontaktirati putem maila: [email protected]
tel: +381 63 11 22 806
www.majapavlov.com
www.hrio.co
HRIO facebook
Maja Pavlov- facebook

Maja Pavlov je dipl.psiholog, CTA psihoterapeut i NLP trener prema IANLP i INHNLP standardima. Svoju međunarodnu psihoterapijsku sertifikaciju (za CTA) imala je na usmenom ispitu u San Francisku (USA), a važne NLP module prošla je sa međunarodno priznatim trenerima. U okviru Psihopolisa drži NLP za praktičare i NLP master treninge. Radi individualnu psihoterapiju u Novom Sadu i Beogradu i vodi grupe pod nazivom “TA u svakodnevnom životu”. Kontakt mail: [email protected]

Aktuelni treninzi i radionice:
“Ta u svakodnevnom životu”, Beograd – prijave na [email protected]

Intervju sa Majom Pavlov:

Da li je ljubav komplikovana?

Tekstovi Maje Pavlov:
Veza sa emocionalno nedostupnom osobom
Šta nam mladi poručuju rečenicom „Nemoj da smaraš“?
Spasavanje i „lečenje“ veze nakon neverstva
Kuda žurite i morate li baš sve da stignete?
Možemo li sami rešiti svoje probleme?
Posledice emocionalnog zanemarivanja
Šta se krije iza straha?
Odlazak iz roditeljskog doma
Život bez emocija
Može li se kupiti ljubav?
Ono o čemu se retko govori…
Kako krenuti sebi u susret?
Usamljenost u braku
Bolest kao izazov i prilika za lični razvoj
Umete li da se zauzmete za sebe?
Život između partnera i roditelja
Život pored alkoholičara i tornado svakodnevice
Život pod pritiskom negativnih emocija
Emocionalni koridori
Umete li da gradite prijateljstvo?
Šta se dešava u detetu nakon razvoda?
Živite li život po svojoj meri?
Da li ste anksiozni?
Stres ne štedi ni um ni telo
Emocionalni manipulatori i toksične veze
Kuda vodi manjak roditeljske ljubavi?
Mentalni “softver” u svakom od nas
Direktan prenos sopstvenog života
Život na klackalici
Koliko je seks važan u braku?
Zašto (ni)je važno šta drugi misle o nama?
Emocionalne rane i bolni raskidi
Kapacitet za ljubav
Kako prevazići bračnu krizu?
Da li ste depresivni?
Kako prevazići “krizu srednjih godina”?
Psihološke prekretnice
Umemo li da se radujemo?
Zabrinutost je izlečiva
Kako “preživeti” pubertet?
Kuda vode pogrešna uverenja?
Cena „dvostrukog života“
Odvajanje od roditelja i primarne porodice
Šta vas sprečava da živite u skladu sa sobom?
Kako biti u dobroj psihičkoj kondiciji?
Osnažite samopoštovanje
Imate li krizu identiteta?
Zašto smo sami i kad smo s nekim?
Šta se krije iza besa?
Živite li po svojoj ili tuđoj meri?
Da li ste emocionalno zavisni od roditelja?
Zašto se plašimo bliskosti?
U konfliktu sa sobom i drugima
Kako vratiti smisao životu?
Koliko i da li volimo sebe?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Najveći tržni centar je vaš kompjuter ili mobilni telefon Analiza…