BG online

Roditeljstvo

Kako odrastaju samosvesni, ostvareni, srećni i uspešni mladi ljudi?

Gotovo da nema porodice u kojoj ne postoji sukob generacija i u manjoj ili većoj meri nerazumevanje između roditelja i dece. Posebno je “napeto” u društvu tinejdžera, a još ako se u sve umeša i pasivni roditelj koji ne želi da “popravi” sebe sve se još više komplikuje. Svetlana Lolić, NLP trener i profesionalni coach, osnivač Smater trening & coaching centra za mlade, kaže da je o uzrocima nerazumevanja roditelja i dece potrebno otvoreno razgovarati.
-Činjenica je da nas za najvažniji poziv u životu, a to je roditeljstvo, niko ne sprema. Najčešće ćemo sebe uhvatiti kako primenjujemo copy/paste metode naših roditelja, a da toga mnogo puta nismo ni svesni, zar ne? Danas živimo u vremenu interneta, digitalizacije, ogromne tranzicije u informacijama i manipulacijama, a svega toga kad smo bili mali nije bilo. Tad su druge stvari bile izazov roditeljstva.
Činjenica je da svaki roditelj radi najbolje što zna i ume. Svi mi volimo svoju decu i da mu želi najbolje, a Svetlana dodaje da možda upravo u tim činjenicama možemo naći rešenje.
-Najbolje za koga?  Bojim se da u neke savete koje roditelji daju deci čak ni oni sami ne veruju. Ali i dalje se deci priča o poslu od 8h do 15h, o svim peticama kao preuduslovu za sreću, uklapanju u većinu “kako drugi tako i ja” iako vrlo dobro znaju da je to davno prošlo vreme.
Svetlana Lolić kaže da je pred nama vreme maksimalne lične autentičnosti i da ko to ne razume i ne razvija kod sebe, sasvim sigurno je promašio eru.
-Roditelji moraju svakodnevno da rade na širenju svojih pogleda i veština roditeljstva- objašnjava Svetlana Lolić i kaže da je roditeljski strah koji je često prisutan veoma štetan po dete. -Nista nije gore od straha. Mi kao roditelji imamo osnovni nagon da sačuvamo dete. Iz nasih perspektiva i silnih informacija koje imamo, jednostavno se plašimo. Niko ne zna u kom tačno pravcu će otići obrazovanje i šta će u budućnosti biti aktuelno. Do pre 15 godina internet je bio neko čudo u Americi, a digitalni marketing nije postojao. Mobilni telefoni su bili neka sajber sprava u Bondovim filmovima. Nadogradnja noktiju i kose, solarijum sve je to bilo nedostupno, dok je danas to naša realnost. Potrebno je  da roditelji prestanu da plaše dete neizvesnom budućnošću jer je time sigurno neće učiniti izvesnijom.

Motivacija

Dosadašnje iskustvo u radu s decom i mladima Svetlanu Lolić je naučilo da mlade uglavnom ne motiviše strah da će nešto izgubiti, već ono što mogu da dobiju.
-Nerazumevanje kod roditelja i dece je u tome što niko više ne zna granice. Suditi detetu zbog mobilnog telefona, a držati isti u rukama je isto kao reći detetu da ne puši dok imate cigaretu u ustima. Upamtite, deca vas ne slušaju, ona vas kopiraju. Isto tako, motivacija kratko traje i zato je treba praktikovati stalno i često. Podsećajte dete na dogovor i na taj način razvijajte odgovornost kod deteta, lepo, strpljivo  sa puno vere i ljubavi da će ono to uraditi.
Smarter trening & coaching centar čiji je osnovač Svetlana Lolić se bavi razvojem intelektualnih i socijalnih veština neophodnih za uspeh i sreću u 21. veku.
-Možete li da zamislite da ste u nečemu uspešni, a da pri tom nemate samopuzdanje i veru u to? Teško, zar ne? Pomislite na trenutak koliko puta vam je bilo potrebno da bolje komunicirate sa autoriteima? Možda ste ponekad imali utisak da ne znate u kom pravcu ide vas život… Mi u Centru mladima otkrivamo sistem po kojem život funkcioniše i učimo ih pravilima igre.

Da li su petice dovoljne?

Ako danas ne nauče i ne razviju veštine samopuzdanja, komunikacije, motivacije, uticaja, upravljanja emocijama i kritikom, postavljanje vrhunskih ciljeva, upravljanje vremenom, vesto prezentovanje, sva znanja i sve petice ovog sveta neće im biti dovoljne- upozorava Svetlana Lolić.
-Mi živimo u svetu nano tehnologija i neuro nauka koji izučavam desetak godina. Kao NLP trener prošla sam godine učenja, a danas sam asistent na NLP institutu u Srbiji Slavice Squire. Postati trener je vrlo zahtevan proces. Potrebne su godine posvećenosti i rada. Za sve to vreme učila sam od mnogih genijalaca kao što su: Bernd Isert, Charles Faulkner, Marshall Goldsmith… Veliki napredak mi je donelo izučavanje metodologije rada jedinstvenog i fascinatnog Tony Robbinsa.
Kao majka četrnaestogodišnje Lane i okružena decom Svetlana je pre nekoliko godina kao diplomirani ekonomista i majka poželela da svojoj i tuđoj deci olakša neke životne faze, probudi ih i prodrma. Dugo je ispitivala šta je to što će najlakše doći i do njih i osmislila Smarter.
-Smarter i NLP popunjavaju rupe formalnog obrazovanja. Pored Smarter basica & advanced edukativnih radionica, pružamo podršku mladima u njihom razvoju tokom njihovog odrastanja i školovanja. Individualni coaching i coaching programi koji traju 3,6,12 meseci daju kontinuitet, a taj kontinuitet pruža ekstremnu razliku u toku života mladih i odraslih  ljudi.

Edukativne radionice

Koju školu odabrati? Koji fakultet? Koje zanimanje birati, koju poslovnu odluku doneti? Kako postići i razviti harizmu? Gde stanuje mir? Šta je sa emotivnim i parnerskim odnosima? Sve su ovo pitanja kojima se bavi stručni tim Smarter-a.
-Roditeljima nudimo da budemo tim s njima, jer zajedno smo jači. Kroz edukativne radionice pružamo podršku i sva znaja koja imamo kako bismo zajedno kreirali genarciju samosvesnih, ostvarenih, srećnih i uspešnih mladih ljudi.
Većina tinejdžera u tom uzrastu ima veliki otpor kad je reč o učenju, ali Smarter ih lako motiviše na promenu.
-Svima je teško da uče kad ne znaju šta će im to. Ne vidimo primenu i dosadno nam je. Ponekad pomislim da odrasli imaju amneziju. Pa, ni mi nismo voleli učenje, nešto nam je bilo super, nešto nismo voleli. Današnjim mladim ljudima je još teže, jer imaju internet i mnoge stvari znaju pre nego što do njih dođu. Nastavni program je trom. Nastavnici, učitelji, profesori ne rade na tome da deci daju informaciju ili da  im pokažu upotrebljivost stečenog znaja. Zatrpani su sadržajem za koji ne znaju šta će im.

U svetu odraslih

I dok mnogi tvrde suprotno Svetlana Lolić kaže da su deca i mladi vrlo motivasini da uče.
-Pogledajte koliko toga  znaju o telefonima muzici, igricama. Možda možete primetiti  koliko dece se bavi sportom i ima super rezulatate. Neko voli matematiku, neko istoriju. Svako voli ono što mu ide. Zato je potrebno prvo mladima objasniti šta će im nešto što uče, zatim gde im je to korisno nakon toga kako i sta treba da nauče. Svakom treba odgovor na pitanje šta će mu neka znanja. Smarter mladi vole jer im daje odmah mogućnost primene stečenog znanja, jasno im je da će ako nauče neku tehniku dobiti samopuzdanje kad im je najpotrebnije, pobedice tremu. Postaviće pravo pitanje autoritetima. Naučiće i osvestiti moć uverenja itd. Zato nisu problem mladi tinejdžeri i deca, ali mi odrasli jesmo.
Svetlanina poruka roditeljima je da veruju u svoju decu i pažljivo ih slušaju.
-Pomozite im da budu autentični, podržite ih da budu hrabri i da prate svoje snove. Dajte im krila da otkriju koja je to njihova strast. Nekome to ide lakše, nekome teže. Niko kad smo postajali roditelji nije obećao da će biti lako, zar ne? Roditeljstvo je stalna strepnja, ali ne smemo da dozvolimo da nas ona sputa u hrabrosti da odgajimo decu  koja će spremno, obučeno veštinama i obrazovano koračati u svetu odraslih ostvarujući svoj puni potencijal.

Branka Gajić

Smarter Trening&coaching centar za mlade 
Stojana Protica 27, Vracar
www.smartercentar.com
063355612

Saveti Svetlane Lolić:
Prevaziđite strah od neuspeha i uspeha
Da li su ocene važne? Jesu. Tačka.
Gde ljubav odlazi da umre?
Usamljeni roditelji, kreatori sopstvene tuge

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Privuče mi pažnju haljina u izlogu pa uđoh da je…