fbpx

BG online

Estetika

Sve što treba da znate o maderoterapiji

Terapija drvetom koja ne sme da boli

Jedna od najpopularnijih metoda u borbi protiv celulita, člini se da u ovom periodu dostiže kulminaciju, ali na žalost, mnoge kolege iz struke, sveta medicine i terapije, su sve veći protivnici ove i te kako efektne metode, a sve zbog ne tako retkih posledica nestručnog rada.

Bez modrica, stiskanja i gnječenja

Iz Crne Gore javljaju da je nakon surovog oklagijanja stomaka jedna  klijentkinja završila u bolnici jer je prokrvarila. Takođe opravdano osuđuju teške modrice na tretiranim regijama, ima onih koji govore  o nepoštovanju kontraindikacija u primeni maderoterapije… Ova priča nema za cilj da bilo koga omalovaži, niti da kritikuje, već da poruči onima koji žele da se bave radom sa oklagijama u masaži, pre svega  poštuju klijenta, poznaju tehnike masaže, individualni pristup, indikacije i kontraindikacije u primeni, doziranju, kombinatorici sa ostalim tehnikama, metodama harmonizacije i balansa trojstva um-duša-telo.
I maderoterapija može biti umetnost, da prija i podari izuzetne rezultate. Maderoterapija doslovno znači „terapija drvetom“. Kao ni u jednoj metodi, tako ni ovde nisu primarni pomoćnici (drvene oklagije) već znanje terapeuta. Napominjem „pomoćnici terapeutu“ jer oklagije omogućuju da potroši manje fizičke snage, poštedi svoje zglobove, za kraće vreme intenzivira perifernu cirkulaciju, aktivira limfnu drenažu i detoksifikaciju, utiče na tonus kože i mišića. Oklagije imaju smisla samo ako se kombinuju sa ručnom masažom tako što prvo ruke pripreme kožu, potkožno tkivo, receptore na koži, mišćne omotače i mišiće, pa se tek onda počinje sa primenom oklagija.  Tokom rada nedopustivo je upiranje u kožu, silovito pritiskanje, kidanje krvnih sudova. Ni u jednoj terapiji modrice nisu dozvoljene i smatraju se atakom na tkiva i zdravlje, pa i ovde. Nije teško ispoštovati ovaj postulat. Radite sa opuštenim zglobovima šaka, zagrejte prvo kožu i postepeno ulazite u dublje strukture, poštujući osetljivost kože klijenta. Postepeno dodajte jačinu i brzinu rada iz tretmana u tretman, ali samo u granicama prijatnosti.

Ko ne sme da ide na maderoterapiju?

Za ovu vrstu terapije troši se veća količina ulja, koža treba da bude dobro „podmazana“. S obzirom na to da je dosta stimulativna tehnika, preporučuje se rad sa neutralnim baznim, prirodnim uljima- kokosovim, susamovim, lešnikovim, avokadovim… bez dodataka supstanci koje dodatno zagrevaju.Ukoliko ima potrebe za dodatnom stimulacijom cirkulacije i limfotoka, preporučuju se gelovi i kreme koje zagrevaju i utrljavaju se  nakon masaže.
Jedna od važnih kontraindikacija je problematika krvnih sudova. Ukoliko postoji problem sa proširenim venama, krvarenje (pa i fiziološko- menstruacija), dijabetes, maderoterapija se ne primenjuje. Nije poželjna ukoliko osoba ima problem sa izraženom kapilarnom mrežom krvnih sudova na koži, jer će samo još više proširiti problem. Poznato je da se u ovoj situaciji ne rade terapije koje zagrevaju kožu, već se insistira na hladnim procedurama i najviše na limfnoj drenaži.

Važne smernice

Pre nego se započne sa masažom nogu neophodno je pripremiti  krvne sudove, limfne puteve i žlezde stomaka. Na stomaku, ma koliki on bio, zbog osetljivosti regije, unutrašnjih organa, ne radi se sa velikim oklagijama, već postoje posebni drveni rekviziti koji uz poštovanje pravila i doziranja izvođenja masaže daju odlične rezultate. Pre maderotarapije regije stomaka obavezna je ručna masaša, posebno klasična limfna drenaža. Ukoliko se primene i elementi akupresure, šiacu metode, efekti su slojevitiji i bolji. Podvlačim još jednom- nema upiranja i stiskanja, jer to nije smisao ove plemenite tehnike. Kao i u ostalim masažnim tehnikama ni maderoterapija se ne radi preko koštanih struktura, limfnih žlezda, a uvek su slabiji pritisci na osetljivim unutrašnjim strukturama nogu i ruku.
Maderoterapija se ne primenjuje tokom trudnoće, u periodu dok traje dojenje. Koža mora da bude zdrava, bez infekcija i rana. Krvni sudovi takođe treba da su zdravi. Ne primenjuje se ni ukoliko postoji problem sa tumorima, ne preko masnog tkiva. Ukoliko postoji neki zdravstveni problem neophodno je da se klijent konsultuje sa svojim lekarom.

Oklagijanje svaki drugi dan

Doziranje je u maderoterapiji od izuzetne važnosti. Kad se počne desetodnevni anticelulit ciklus, tokom prvih šest dana preporučuje se oklagijanje svaki drugi dan. Između se preporučuje limfna drenaža, klasična anticelulit masaža, anti stres masaža, pakovanje tela itd. Poslednja četiri dana u desetodnevnom ciklusu radi se masaža svakodnevno. Bubrezi treba da su zdravi. Neophodan je unos određene količine vode, adekvatna ishrana jer šta vredi da primenjujete limfnu drenažu, detoksifikaciju, cirkulaciju, a pri tom jedete slatkiše, slane namirnice, pijete gazirane napitke? Saveti nutricioniste su od izuzetnog značaja. Ne zaboravite da je i u ovom slučaju traženje rešenja preko bavljenja posledicom. Treba pronaći uzrok nastanka celulita i primarno se njime baviti, a onda će i svaka terapija, pa i maderoterapija dati bolji i dugotrajniji  rezultat.
Terapija drvetom nije kreirana samo u borbi protiv celulita. I u sportskoj masaži, antistres programima, terapijskim masažama ima svoje značajno mesto. Hajde da svi zajedno damo svoj doprinos kroz poboljšanje kvaliteta rada, posvećenost i kreativnost. Jer u svemu što činimo, pa i u programima negovanja i lepote postulat „primum non nocere„ (prevashodno nemoj da naškodiš) treba da bude zvezda vodilja!

Peđa Filipović
Foto: Aleksandar Stojanović

Video prikaz maderoterapeutskog rituala:

Preparate kozmetičke linije Peđe Filipovića možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

Ulje za masažu sa kanabisom Cannabis touch cena: 1000 din (300 ml) i 3000 din (1 litar)+troškovi dostave  
Ulje za masažu  ANTI CELULLITE TOUCH: 1400 din (300 ml) i 3600 din (1 litar)+troškovi dostave  
Ulje za masažu  ANTI – AGE TOUCH: 1600 din (300 ml) i 4200 din (1 litar)+troškovi dostave  
Ulje za masažu  HEALING TOUCH: 2500 din (300 ml) +troškovi dostave  
Ulje za masažu  NATURE TOUCH: 1200 din (300 ml) i 3000 din (1 litar)+troškovi dostave  
Detox touch krema za masažu cena : 3000 din (1200gr) i 1800 din (600 grama) +troškovi dostave
PATCHOULI and ORANGE TOUCH – krema za masažu cena: 2500 din (1200gr) i 1300 din (600 grama) +troškovi dostave
GINGER TOUCH – krema za masažu cena: 2500 din (1200gr) i 1300 din (600 grama) +troškovi dostave
HOT TOUCH – krema za masažu cena: 3000 din (1200gr) i 1600 din (600 grama) +troškovi dostave
TIRAMISU TOUCH – krema za masažu cena: 2500 din (1200gr) i 1300 din (600 grama) +troškovi dostave
VANILLA TOUCH – krema za masažu cena: 2500 din (1200gr) i 1300 din (600 grama) +troškovi dostave
Piling Detox touch cena:  3500 din (1200 grama) i 1500(300 grama)+troškovi dostave 
Cannabis touch piling cena: 3500 din (1200 grama) i 1500 din (300 grama) +troškovi dostave
Coco touch piling cena: 3500 din (1200 grama) i 1500 din (300 grama) +troškovi dostave
Ginger touch piling cena: 3500 din (1200 grama) i 1500 din (300 grama) +troškovi dostave
Potpourri touch piling cena: 3500 din (1200 grama) i 1500 din (300 grama) +troškovi dostave
Milky way touch piling cena: 3500 din (1200 grama) i 1500 din (300 grama) +troškovi dostave
Sveća za masažu :  1500 din +troškovi dostave
Set za maderoterapiju (kućni spa)

Moć pelina i lek za 3000 bolesti

Tekstovi Peđe Filipovića:
Holistički tretman MOCUSHI
Od ulja kanabisa do detox pilinga sa aktivnim ugljem i zeolitom
Sve što niste znali o celulitu
Vajanje uma, duše i tela
Uticaj muzike na zdravlje i rad unutrašnjih organa
Moć zagrljaja, lekovitost suza, snaga osmeha i najlepši poklon koji možemo pružiti sebi
Najmlađi klijent na stolu za masažu Peđe Filipovića i Kraljevih Čardaka
Regeneracija, relaksacija, mentalna, fizička i duhovna harmonizacija
Moć pelina i lek za 3000 bolesti
Masaža stopala by Peđa Filipović
Svoje tuge čuvam i ponekad im se vratim
Ljubav se razmenjuje dodirom
Odmorite umorne oči
Porodica se gradi od trenutka kad se dete začne
Dodir ljubavi za mamu i bebu
Savremeni wellness koncept SELFNESS
Lice je naša lična karta
Stres ostavlja zapise na duši, telu i muti nam misli
Vežbe za buđenje ličnih potencijala
Zaplovite pučinom svog mira, svesni da tako investirate u svoje zdravlje
Oči u oči sa sobom i prošlošću
Detinjstvo kao roditelj duše
Treptaj duše i koraci ka sebi

Intervju sa Peđom Filipovićem:

Svoje tuge čuvam i ponekad im se vratim (Peđa Filipović)

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Mi smo ono što jedemo Ona je dramaturg, žena sa…
error: