BG online

Lični razvoj

Šta se krije u sećanjima iz detinjstva?

Potraga za sopstvenom svrhom

Čini se da je najčešći kredo savremenog doba iskazan u rečenici „PRONAĐI SEBE I SVRHU SVOG POSTOJANJA“. Gde smo to i kako sebe izgubili ? Šta nam se dogodilo pa smo se toliko otuđili od sebi najbliskije i nekad najpoznatije osobe? Izgubili smo kontakt sa sebi najsrodnijom dušom, onom sopstvenom?

Traganje za svrhom

Takvo „van sebe“ stanje, dovodi neminovno do nerazumevanja sopstvene svrhe i neprekidnog preispitivanja.
Nakon ličnog iskustva traganja za svrhom, nakon nekoliko meseci preispitivanja, analiza, radionica, meditacija, prenosim vam svoj zaključak: odgovor na pitanje „KOJA JE MOJA SVRHA?“ nalazi se u NAŠEM SEĆANJU IZ DETINJSTVA. Kao deca smo najbliži sebi, izvornom, neiskvarenom i neiskrivljenom JA. Tada bez ikakve dileme i preispitivanja znamo KO SMO I ŠTA ŽELIMO. A onda nam se dogodi odrastanje. Postepeno padaju po nama slojevi pravila, obmotavaju nam se oko vrata omče moranja i trebanja. Kulturne norme, društveni obrasci, zahtevi autoriteta, hvataju nas u svoje mreže, kao ribari nesnađene ribe. I dok se okrenemo, više ne znamo ko smo i šta želimo. Mislimo da znamo, a zapravo su to tuđi snovi, ciljevi i htenja.

Povratak u prošlost

Zamoliću vas da se vratite mislima u vreme kad ste bili dete. Uzmite vremena koliko god vam je potrebno. Povežite se sa svojim tadašnjim emocijama i mislima. Prisetite se šta ste želeli sve dok vam drugi nisu rekli šta i kako treba. Šta ste duboko u sebi želeli da budete i radite kao dete i kako ste se tada osećali? TO JE VAŠA SVRHA. To je lakši deo – spoznaja. Teži deo je ostvarenje spoznate svrhe.
Nemojte da vas zavara FORMA želje koju ste imali kao dete. Pojasniću na svom primeru.
Želela sam da budem psiholog, a zatim otišla u drugom pravcu obrazovanja i karijere. Psiholog je za mene tada bila predstava EMOCIJE koju sam želela da izazovem u sebi i drugima. Sublimacija svega što sam osećala da najbolje umem i mogu. Danas nisam psiholog, a ipak ostvarujem svoju svrhu – podržavam ljude, pomažem ih, razumem ih, povezujem se sa njihovim emocijama i ispoljavam svoje.
Ako ste želeli da budete glumica, nemojte forsirati sebe da upišete Fakultet dramskih umetnosti i izađete na binu u roku od par meseci. Samo pratite osećaj koji ste imali dok ste to zamišljali kao dete i radite ono što vam danas donosi taj osećaj. Možda shvatite da danas taj osećaj možete da ostvarite i na drugačiji način. Dakle, važno je da pažnju usmerite na MOTIV i EMOCIJU, a ne na formu. Nije neophodno da odmah znate sve korake. Vaše je da se podsetite svoje svrhe i verujte mi, stvari će krenuti da se slažu na najneverovatnije načine.

Vaša svrha je u vama

To kakvi smo danas je posledica naših dosadašnjih izbora – da nešto uradimo ili kažemo, ali isto tako i posledica naših izbora da nešto NE uradimo ili NE kažemo. Naš današnji život je posledica svega što smo odlučili da uvedemo u naše iskustvo, ali i onoga što smo odlučili da ISKLJUČIMO iz našeg iskustva. Upravo ta, svesno ili nesvesno NEIZABRANA I NEPROŽIVLJENA ISKUSTVA mnogo češće nas opredeljuju nego iskustva koja smo izabrali.
Vaša svrha je u vama, samo ste putem na nju zaboravili. Sada je pravo vreme da je se podsetite. I da učinite šta god osećate i znate da je potrebno da bi ste je ostvarili. Nemojte čekati još 20 godina, možda ćete se nepovratno kajati. Ako vam je na tom putu potrebna podrška, javite se. Ja vam mogu pomoći primerom sopstvenog iskustva, koje je uvek najbolji učitelj.

Ana Rodić
Kouč za lični razvoj, NLP master i hipnoterapeut
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: hotel Amsterdam, Beograd
Više o Ani Rodić: www.anarodic-coach.com
FB stranica: www.facebook.com/AnaRodicKoucHipnoterapeut/
Instagram profil: www.instagram.com/ana_rodic_coach/
e mail: ana.rodic.coach@gmail.com

Radionica “Izađite iz krize, neka vreme radi za vas”

Ko kaže da ste u „krizi srednjih godina“? Vaše najlepše godine su upravo ove u kojima se nalazite.
Ako ste se previše istrošili dajući se drugima, ako ne znate ni gde ni kako dalje, plašite se i imate utisak da  gubite vezu  sa sobom dođite na radionicu Ane Rodić (Kouč za lični razvoj, NLP master i hipnoterapeut) “Izađite iz krize, neka vreme radi za vas” 19.oktobra (subota)od 18h do 20.30h.
Rasteretite se, uverite se da niste sami i preduzmite neke nove, vama važne korake.
Vaše mesto na radionici “Izađite iz krize, neka vreme radi za vas” možete rezervisati mejlom psiholoskapodrska011@gmail.com ili tel.066060820
Rad u maloj grupi, obavezne rezervacije.
Radionicu Ane Rodić možete pratiti uživo i preko interneta, a vašu online ulaznicu možete poručiti mejlom
psiholoskapodrska011@gmail.com

Intevju sa Anom Rodić:

Da li ste se “potrošili” dajući se drugim ljudima?

Saveti Ane Rodić:
Kako da izaberete pravu podršku na putu vašeg ličnog razvoja?
Naučite da kažete NE svemu što vas sputava i mudro živite svoje godine
Šta možemo naučiti o sebi iz odnosa koji drugi imaju prema nama?
Kako omekšati krute ljude?
Putovanje do vrha bez prečica
Pokušavate da pomognete drugima, ali vam ne ide?
Izlazak iz ’’krize srednjih godina’’

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U Simićevoj 16, na Senjaku, održala sam prvu radionicu „Ženski…