fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Sprečite zavisnost deteta od mobilnog telefona

Online radionica za roditelje

Dok roditelji dosta vremena provode pred različitim ekranima, a sve manje vremena sa svojom decom i najmlađi slede njihov primer, pa tako i dete ima svoju “igračku”. Naravno, modernu. Najčešće telefon ili tablet.
-Roditelji bi trebalo da prate kako dete reaguje kad mu oduzmu telefon ili mu ograniče vreme koje će provoditi na internetu. Što je veći stepen nezadovoljstva, to je veći stepen zavisnosti od tog uređaja – kaže psiholog i psihoterapeut Ljubica Bogetić koja će u petak 17. septembra od 19h do 20:30h održati online radionicu “Skinite dete sa mobilnog telefona, sprečite zavisnost” namenjenu roditeljima dece svih uzrasta.
Dok mnogi dvogodišnjaci više ne žele ništa da pojedu bez gledanja u tv ekran, tablet ili pametni telefon, nešto stariji mališani provode detinjstvo sa različitim spravama u rukama, dok su neka deca uzrasta od 11 i 12 godina već zavisna i od društvenih mreža. Problem sa igricama  najčešće imaju adolescenti.
Kada dete počne da gubi interesovanje za spoljni svet, za društvo, igru, gledanje crtanih filmova, vreme je da se potraži stručna pomoć.
-Roditelji ako primete da se kod deteta javlja ovaj oblik zavisnosti bilo bi najbolje da se konsultuju sa psihologom ili pedagogom da ne bi nekim nepromišljenim postupcima pogoršali psihičko stanje deteta- jedan je od saveta Ljubice Bogetić koja će na radionici biti podrška roditeljima koji su odlučli da pomognu svom detetu tako što će mu otvoriti vrata realnog, a ne virtuelnog sveta.
Neka istraživanja kažu da su deca pod uticajem različitih medija i po 10 sati dnevno. Treba ozbiljno shvatiti posledice nekontrolisanog korišćenja mobilnih telefona, laptopova, tableta, kao i sedenje pred televizorom. Preterano izlaganje tehnologiji direktno je povezano sa problemima poremećaja i manjka pažnje, kašnjenjem u kognitivnom razvoju, otežanim učenjem, povećanom impulsivnošću i smanjenom sposobnošću kontrolisanja osećanja i ponašanja. Za korišćenje tehnologije potreban je minimum fizičke aktivnosti (uglavnom se svodi na kucanje na tastaturi), a to može rezultirati zakasnelim fizičkim i psihičkim razvojem.

RADIONICA JE INTERAKTIVNA I SVAKI RODITELJ-UČESNIK ĆE IMATI PRILIKU DA SE SA PSIHOLOGOM LJUBICOM BOGETIĆ POSAVETUJE O PONAŠANJU SVOG DETETA.

Više informacija o radionici i prijavljivanje: bgonline.radionice@gmail.com

Foto: Dario Konstantinović

Kako internet deci krade detinjstvo?

Kad dete treba da ima svoj mobilni telefon?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ber Grils, poznati svetski avanturista i ekspert za preživljavanje u…
error: