BG online

ZDRAVLJE

Specijalna bolnica “ČIGOTA“ (Zlatibor)

LEČENJE, MRŠAVLJENJE, POSTIZANJE RAVNOTEŽE DUHA I ANTI STRES TERAPIJA

Specijalna bolnica Čigota osnovana je pre pola veka kao Specijalni zavod za lečenje i rehabilitaciju oboljenja štitaste žlezde.Smeštena na najlepšem mestu Zlatibora bavi se lečenjem i rehabilitacijom oboljenja štitaste žlezde, prevencijom i lečenjem bolesti metabolizma (posebno gojaznosti), dijagnostikom, lečenjem i reahabilitacijom povreda loko-motornog sistema i oboljenja.
Ova impozantna ustanova prostire se na površini od 16500 m2, a pacijente dočekuje ljubazno medicinsko osoblje na beloj recepciji Čigote. Služba za stacionarno lečenje, ambulantno-poliklinička slušba, odeljenje nuklearne medicine, odeljenje fizikalne medicine, služba za naučno-istraživački rad i odeljenje za pravilnu ishranu i rekreaciju su usko povezane i upućene jedna na drugu što doprinosi izuzetnim rezultatima i profesionalnom pristupu svakom pacijentu.cigota1
Služba za stacionarno lečenje pored smeštajnog kapaciteta, poseduje i potrebnu nemedicinsku opremu za savremenu intenzivnui negu za lečenje najtežih pacijenata. Profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu: endokrinolozi, endokrini hirurzi, kardiolozi, učestvuju u radu Čigote kao stručni konsultanti. Po prijemu pacijenata prvo se sprovodi obavezan dijagnostički postupak, a nakon uvida u zdravstveno stanje pojedinaca sprovode se terapijske i rehabilitacione procedure. Svake dve nedelje u okviru rehabilitacionig programa specijalisti interne medicine drže predavanje o bolesti štitaste žlezde, nakon čega odgovaraju na pitanja pacijenata i tako ih bolje upoznaju sa njihovim bolestima.osteo
Ambulantno-poliklinička služba Čigote obavlja dijagnostičke procedure, kako za stacionarne bolesnike, tako za veliki broj pacijenata koji sa šireg područja dolaze na ambulantni tretman. Ona obuhvata rad specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti: opšte internističke, fizijatrijske, endokrinološke, kardiološke. Kompletna dijagnostika bolesti štitaste žlezde, a potom i pregledi kod lekara, mogu se završiti u toku jednog dana, tako da pacijenti ne samo sa područja zlatiborskog rediona, već i iz udaljenih delova zemlje i inostransva dolaze u Čigotu.
Specijalna bolnica Čigota raspolaže i službom nuklearne medicine, koja se bavi dijagnostičkim i terapijskim procedurama. Na gama kameri se rutinski radi scintigrafija kostiju, srca, bubrega, jetre, pljuvačnih žlezda i štitaste žlezde. U ovoj službi se ambulantno primenjuje jedna terapijska procedura, a to je lečenje hipertiroze terapijskom dozom radioaktivnog joda. U dobro opremljenoj RIA laboratoriji, najpreciznijim radioimunološkim metodama određuju se koncetracije biološki aktivnih supstanci u krvi i urinu. Tokom godine ovde se uradi oko 41000 RIA analiza.ultra
U biohemijskoj laboratoriji se na savremenim aparatima svakodnevo obavljaju najrazličitije biohemijske i hematološke analize.Kuriozitet je da broj analiza godišnje dostiže broj od blizu 48000.
Čigota poseduje i ultrazvučni aparat za određivanje gustine kostiju.Odeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, sa klasičnom fizikalnom terapijom oformljeno je 1972. godine. Ova služba danas raspolaže svim neophodnim aparatima za elektrodijagnostiku, elektroterapiju i primenu toplotnih, hidro kao i kinezi terapijskih procedura i modernim aparatima tipa lasera i EM polja, kao i aparata za limfnu drenažu. U ovoj službi se primenjuju savremeni agensi u cilju lečenja degenerativnih, zapaljenskih reumatskih oboljenja, kao i postraumatskih stanja o oboljenja perifernog motornog neurona. Rad je organizovan u dve smene.
Sadašnja epidemija gojaznosti u svetu, ima svoj koren u humanoj evoluciji. cigota105
Program Čigota se od 1989. god. uspešno bori protiv gojaznosti i pratećih bolesti, koje nastaju kao posledica udruženosti multipnih poremećaja i loših navika u životnom stilu. Upravo u borbi ovih loših navika, program Čigota ostvaruje svoj cilj: smanjenje pogubnog uticaja gojaznosti na zdravlje. Pre započinjanja programa, za sve korisnike je obavezno: antropometrijsko merenje, EKG, laboratorijska dijagnostika i lekarski pregled. Na osnovu stanja uhranjenosti, životnog doba gosta, zdravstvenog stanja i fizičke spremnosti, lekari Čigote određuju vrstu i stepen fizičke aktivnosti i vrstu ishrane. Niskokalorijska ishrana od 1000 do 1500 kcal na dan, zasnovana je na unosu bioliški vrednih i kvalitetnih namirnica. Insistira se na 5 obroka dnevno, uključujući i 2 voćne užine. Bez masnoća, slatkiša i soli ostvaruje se dnevni energetski deficit i redukcija masnog tkiva, a uz fizičku aktivnost i održanje mišićne mase. Svakog dana je predavanje koje omogućuje gostu da definiše i prepozna svoje greške u načinu života, ukazuje da se one isprave i pomaže da se nastavi sa zdravim načinom života. Mogućnost za rekreaciju i razonodu u slobodnim trenucima, potpomognuta pozitivnom grupnom atmosferom čine, da je do sada preko 40 000 korisnika programa postiglo ravnotežu duha i popravilo adaptivne mehanizme na stres.
Osim pacijenata Čigotu posećuju i u njoj borave i svi oni koji žele odmor i zabavu na Zlatiboru. Njima su na raspolaganju savremeno i udobno nameštene sobe i apartmani, restorani, biblioteka, galerija Čigota, kongresna sala sa 350 mesta, sportski tereni kao i kristalno čista voda poluolimpijskog zatvorenog bazena koji čine da gosti na kraju boravka shvate zašto je Zlatibor najposećenija planina u Srbiji i zašto je Centar zdravlja ČIGOTA najposećenije mesto na Zlatiboru.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

2 komentara

komentar

 1. dr Eleonora Džoljić

  27/06/2016 at 10:58

  Poštovani,

  Da li imate mesta u jednokrevetnoj sobi od 25.jula 2016. za boravak od desetak dana?

  VNS, dr sc med Eleonora Džoljić
  Klinika za neurologiju KCS

 2. Zora juros

  29/06/2016 at 21:32

  Postovani!
  Da li imate na raspolaganju 1 jednokrevetnu sobu os 8/22/16 do 8/29/16.
  Budite ljubazni da mi javite.
  Hvala od srca. srdacan pozdrav.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
DOZVOLITE DECI DA POGREŠE Na regionalnoj konferencija magazina “Lepota i…