fbpx

BG online

Vesti

Saveti pulmologa dr Dejana Žujovića

A šta ako se razbolim?

Da li virus od kojeg strahuje ceo svet može pogoršati stanje kod ljudi obolelih od astme, kako treba da se ponašaju oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, kako se zaštititi, kako prepoznati prve simptome, samo su neke od tema o kojima je govorio pulmolog dr Dejan Žujović na predavanju koje je održao u hotelu Srbija u Beogradu, u organizaciji Holističkog udruženja „Delfi Elena“.

Preventiva je važna

Pulmolog i načelnik odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti je podelio sa posetiocima i lično iskustvo jer je i sam bio zaražen korona virusom i ovog leta proveo neko vreme u bolničkom krevetu.
Pranje ruku, fizička, ali ne i socijalna distanca, unošenje vitamina putem svežeg voća i povrća (manje suplemenata), po rečima dr Žujovića je preventiva koje se treba pridržavati. Šetnja, boravak na svežem vazduhu, briga o tome šta, kako i u kojoj količini unosimo u sebe, koliko smo fizički aktivni, takođe su po njegovim rečima važan preduslov za dobar imunitet.
Dr Žujović je istakao da oko 80% zaraženih verovatno neće imati kliničku sliku koja ukazuje na virus, ali je podvukao da ostalih 20% može imati ozbiljne komplikacije koje prati upala pluća i da je zbog toga važno voditi računa o sebi, redovno uzimati terapije propisane od lekara, osnažiti organizam i javiti se lekaru.

Foto: Dario Konstantinović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Šta kad sebe smestite u ćošak? “Zaglavljen sam!” Tim rečima…