BG online

Roditeljstvo

Roditeljske greške

ZAŠTO STE PAŽLJIVIJI SA DEVOJČICAMA, A DEČACIMA NE DATE DA PLAČU?

„Pružite detetu sto mogućnosti umesto dve“ je priručnik namenjen roditeljima, vaspitačima i svim odraslim osobama koje su u kontaktu s decom. Autorke ove knjige Kristina Henkel i Mari Tomičić potrudile su se da objasne da odnositi se ravnopravno prema detetu znači ponuditi mu sto načina na koje će postojati, sto načina na koje će stvarati, misliti, želeti, priželjkivati, umesto dva: jedan za devojčice, jedan za dečake.
Dečaci često od odraslih dobijaju manje bliskosti nego devojčice, tvrde autorke knjige „Pružite detetu sto više mogućnosti umesto dve“ ukazujući da se to primecuje već kod beba.
-Bebe dečaci „lete kao avion“, roditelji ih podižu i spustaju, okreću dalje od tela, dok se devojčice često drže bliže telu. Kad deca nauče sama da sede, to potaje još očiglednije. Dečaci sede daleko od odraslih, dok devojčice i dalje sede u krilu. Da deca dobijaju različit nivo bliskosti od odraslih, primećuje se i kad deca padnu i udare se ili kad su tužna zbog nečeg. Devojčice sede u krilu dok suze ne prestanu, a dečaci dobijaju kratak zagrljaj, kažemo im da će brzo proći i hrabrimo ih da nastave sa onim čime su se bavili do tad.

Bliskost (ni)je ista za sve

Drugi element bliskosti o kojem su pisale autorke ovog priručnika je kontakt pogledom. One kažu da devojčice gledamo u oči duže i više nego dečake dok razgovaramo s njima.
-Mnogim momcima i muškarcima teško je da gledaju druge u oči dok govore. Možda je to zato što se kažeda su oči ogledalo duše i da pogledati nekog u oči znači pokazati sebe- napominju autorke.- Šaranje pogledom jeste način izbegavanja ličnog kontakta, a kad gledate nekog u oči dajete znak da ste sigurni u sebe, ali rizukujete i da pokažete ranjivost. Kako postaju stariji distanca prema dečacima se povećava, dok devojčice i dalje imaju bliskost sa odraslima i drugovima i drugaricama.

Saveti:

-Pokažite bliskost svojoj deci, posebno dečacima i pustite ih da vam plaču u zagrljaju.
-Ostvarite kontakt pogledom sa svom decom, posebno s dečacima, dok razgovarate s njima. Dobar način jeste da čučnete jer ćete tako biti na istom nivou kao dete.
-Igrajte igru treptaja i vežbajte kontakt pogledom. Stanite jedni naspram drugih tako da razmak između vas bude nekoliko metara. Stanite u krug ako vas je više. Pre početka igre utvrdite značenje koje će imati određen broj treptaja:
1 treptaj: reci svoje ime
2 treptaja: počni da skačeš
3 treptaja: menjamo mesta

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
VELIKI SPEKTAKL U BEOGRADU U proleće 2017. imaćemo priliku da…