BG online

Vesti

Praznik knjige u Beogradu od 20. do 27. oktobra (Međunarodni sajam knjiga)

Neka nikad ne prestane radost čitanja

Predstojeći 64. Međunarodni sajam knjiga će se pod sloganom „Pismo = glava“ održati od 20. do 27. Oktobra kad će se u halama Beogradskog sajma, predstaviti 500 izlagača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva, a zemlja koja je počasni gost sajma je Egipat.
Tokom osam sajamskih dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje zbirke najnovijim naslovima.
-Skoro 200 000 posetilaca Sajma knjiga svedoči o meri ljubavi prema knjizi u Srbiji. Drago nam je da je baš Egipat počasni gost sajma, jer će u Beogradu predstaviti svoju bogatu kulturu i stvaralaštvo. Srpskim izdavačima želim što više divnih prevoda egipatske književnosti- reči su kojima je najveću kulturnu manifestaciju u Srbiji najavio Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda.
Duško Kovačević, novoizabrani predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, prisetio se prvog dolaska na Sajam knjiga, kad je u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu. Izrazio je nadu da će te da će i ove godine autobusi iz čitave Srbije dovesti decu na praznik knjige.
-Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige već i radosti čitanja- zaključio je Kovačević.
Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije. Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja. Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča čije će godišnjice smrti bile obeležene tokom cele 2019. godine. Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.
Pored Arapske republike Egipat, zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga će učestvovati i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ukoliko planirate odlazak kolima u Beč trebalo bi da znate…