BG online

Roditeljstvo

Posledice detinjstva provedenog na telefonu, tabletu i kompjuteru

Wi Fi na gram i crta interneta


Zavisnost od interneta kod dece postaje goruće pitanje u 21. veku. Jedan od najčešćih oblika zavisnosti i to vrlo ozbiljan je korišćenje računara, interneta i društvenih mreža. Možda je pravi trenutak da se zapitate kako izgleda i kako se stvara zavisnost. Mi živimo u vremenu skrivenih zavisnosti, mnogo toga nam se potura ispod „žita“. Ne zaboravite i da se heroin 80-ih delio na ulicama Beograda skoro za džabe. Isto je i danas sa internetom, igricama, sajber sexom itd, sve to nas stavlja u potpuno disfunkcionalno stanje po pitanju komunikacije.
Da krenemo redom.
Kažu, današnja deca znaju da koriste telefone i računare sa dve, tri godine. Stvarno?!?! Jel im zaista potrebno da to znaju?
Zar ne bi trebalo da se igraju napolju i uče da govore pravilno?
Ko je zaista odgovoran za to?
Pitanje za vas, roditelji. Često kroz praksu i u radu sa mladim ljudima uviđamo da nemaju svest o tome da su ozbiljni zavisnici kompjuterskih igara, telefona, društvenih mreža, žrtve  polovične komunikacije preko kucanih poruka… Najmlađi su nekad toliko bombardovani informacijama da je to strašno, a ne umeju da upravljaju njima.
Umete li da i naučite? Da im pomognete?
Pogledajte svoju decu!!!!

Telefoni kao prilog uz ručak

Možda treba da počnete od toga što ćete realno sagledati stvari.
Jel vaše dete provodi sate ispred računara? Ima li računar u svojoj sobi? Kakva mu je komunikacija sa spoljnim svetom? Sa vama? Kako izgledaju vaše dnevne rutine? Da li su telefoni nešto što se nađe za stolom kao prilog? Koliko dete ima realnu sliku o sebi? O čemu mašta? Zaista je vreme da zapitate sebe šta stvarno morate da uradite da biste korigovali disfunkcionalno ponašanje. Ima tu hiljadu pitanja, ali i jedna činjenica da svaki roditelj želi svom detetu najbolje. Onda se ponašajte u skladu sa tim. Onda bi bilo dobro da krenemo od definicije najboljeg.
Šta za svakog od vas tačno znači najbolje? Kad to definišemo, onda možemo da znamo šta je to što smo do sada uradili ka tom cilju. Mi imamo ogromnu odgovornost kad odlučimo da imamo dete. Nije obveza roditelja samo da ga nahrani i obuče, kao što nije briga o detetu kad ga natovarite sa učenjem pet jezika, treniranjem tri sporta, a da pri tom još ne zna ni pertle da veže.
Mi, roditelji smo odgovorni za na našu decu. TAČKA.
Ne država, ne škola, ne okruženje.

Prisutni roditelj

Mi smo ti koji rađamo, postavljamo granice, odlučujemo na koji način ćemo ih vaspitavati. Zato je važno da se kao roditelji uskladite na najvišim vrednostima, da budete sposobni da sagledate situaciju tačno onakvu kakva jeste. Ni bolje, ni gore. Samo tako ćete znati kakve odluke treba da donosite. A onda niste nesigurni, tačno znate šta vam je činiti! Vaspitavajte dete tako što ste prisutni, ne tako što ste virtuelni roditelj. Budite tu i zainteresovani za sve. Tvrdim da deca žele da budu dobra, samo često nemaju ili imaju pogrešne granice.

Svetlana Lolić

Svetlana Lolić, NLP trener i profesionalni coach, osnivač Smarter training&coaching centra za mlade, Stojana Protića 27, Vračar
www.smartercentar.com

Intervju sa Svetlanom Lolić:

Kako odrastaju samosvesni, ostvareni, srećni i uspešni mladi ljudi?

Saveti Svetlane Lolić:
Savršen početak raspusta za decu koja žele 5+
Prevaziđite strah od neuspeha i uspeha
Da li su ocene važne? Jesu. Tačka.
Oporavak od razvoda
Usamljeni roditelji, kreatori sopstvene tuge

© by BGonline. All rights reserved
KupiKupi.rs
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zahvalnost za sve što smo postali Svako od nas je…