fbpx

BG online

Sajam hortikulture
Psihološka prva pomoć

Odrasla deca koja izbegavaju da se osamostale

Težak iskorak iz zone konfora

Imam dvoje odrasle dece. I sin i ćerka su završili škole, našli posao, osamostalili se u finansijskom smislu, ali imam utisak da im ne pada na pamet da se u potpunosti osamostale i formiraju svoje porodice. Oduvek su u svom domu imali sve, od ljubavi do lepih uslova za život.

Da li smo suprug i ja pogrešili negde, da li im može biti toliko lepo u sopstvenom svetu da se ne usuđuju da ga se odreknu i uđu u neku neizvesnost što sa sobom nosi i samostalni život? – ovim pitanjem se obratila čitateljka BGonline-a psihologu Ljubici Bogetić.

“Vi ste sigurno sjajni roditelji i ne treba da krivite sebe da ste u nečemu pogrešili. Odlično je da su vam sin i ćerka samostalne mlade osobe, da su završili škole i da rade i sposobni su da samostalno žive. To znači da ste dobro obavili svoje zadatke. Niste naveli koliko imaju godina, ali sigurno će u nekom momentu poželeti da imaju i svoju porodicu. U ovom momentu čini se da žive u zoni komfora i to ne žele da prekidaju. Verovatno imaju primere oko sebe da ljudi sa malom decom nemaju komfor života kakav oni sada imaju, da ne mogu da izlaze i putuju kako su navikli. Možda imaju uverenje da je roditeljstvo mučno i da će u toj ulozi da izgube sebe. Postoji puno razloga koje u ovom trenutku ne znamo. To je svakako njihov zadatak da rade na sebi i svojim uverenjima, da ih preispitaju i ako su pogrešna da ih isprave. Kao odrasle osobe sami su odgovorni za svoje životne izbore, vi ih ne možete spasiti, već možete samo prihvatiti njihove izbore kakvi god da su. Na njima je da preuzmu odgovornost za svoj život i svoje izbore, a na vama da ih prihvatite.”

Ljubica Bogetić, psiholog i psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović
EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Od nemoći i samosažaljenja do depresije

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Prepoznajte i preduhitrite skrivene namere manipulatora Da li se često…
error: