fbpx

BG online

Estetika

Ne preskačite doručak, ne mešajte proteine, jedite salatu

Nutritivni semafor olakšava izbor namirnica

Da li izbalansirana ishrana obavezno podrazumeva i odricanje od omiljenih namirnica ili nam otvara mogućnosti da možemo, ipak, da jedemo sve? Na koji način hrana utiče na proces mršavljenja i koliko je važno da unapred pripremamo i planiramo obroke? Kako ostvariti ravnotežu za kojom traga naš organizam? Sve tajne umerene ishrane i odgovore na ova pitanja nutricionistkinja Ana Petrović otkrila je na doručku „Umerenom ishranom do zdravijeg života“.
-Doručak je osnova uspešnog dana i njegovim preskakanjem može doći do hipoglikemije, koja može izazvati drhtavicu, nervozu i prejedanje u drugom delu dana. Iz balansiranog doručka mogu se dobiti svi potrebni vitamini, minerali, vlakna. Važno je doručkovati tokom prva dva sata nakon buđenja, a kako je doručak osnovni obrok, treba da bude konkretan- istakla je Ana Petrović, magistar farmacije i diplomirani nutricionista-dijetetičar. -Važno je voditi računa ne samo o količini šećera koji unosimo, već i o unosu soli. Dozvoljen dnevni unos soli je 5 grama na dan, a ukoliko se so koristi u velikim količinama, dovodi do povećanog zadržavanja vode, što rezultira visokim krvnim pritiskom i gojaznošću. Najviše soli ima u suhomesnatim proizvodima, začinima, slatkišima, grickalicama, namazima- dodala je Ana.

Zdravija ishrana

U Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama kupci mogu pronaći proizvode sa Nutri Score obeležjem, koji se nalazi na prednjoj strani ambalaže. Prilikom izračunavanja ukupnog skora proizvoda, odnosno slovne oznake koju proizvod dobija, sagledava se pozitivan uticaj koji u formuli imaju sadržaj proteina, vlakana, procenat voća i povrća, kao i negativan uticaj, koji na ukupan skor imaju sadržaj soli, zasićenih masnih kiselina, šećer i kalorije.
-Kompanija Delez Srbija je strateški posvećena temi zdravije ishrane. Nutri Score sistem je takozvani nutritivni semafor, uveden kako bi kupcima olakšao izbor namirnica u skladu sa ličnim nutritivnim potrebama. Veoma je bitno da kupci prilikom odabira proizvoda čitaju deklaracije i da pažljivo planiraju ishranu, a sistem semafora je tu da olakša izbor i pomogne u balansu dnevnog nutritivnog unosa- istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.

Imate li plan?

Ana Petrović je dodatno istakla da je veoma važno organizovano pristupiti planu ishrane kako biste vodili zdraviji život.
-Važno je ne izgladnjivati se i unositi svih sedam grupa namirnica. Doručak kao osnovni obrok treba da sadrži sve nutrijente, ugljene hidrate, masti i proteine. Nikad ne treba mešati proteine u obrocima, a prioritet uvek treba dati povrću, voću, kuvanim obrocima i ribi. Uz svaki obrok treba pojesti salatu u velikoj porciji, a od poslednjeg obroka do spavanja treba da prođe bar dva sata.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kulturni centar Grad, Nepušački lokali u Beogradu i Gradski zavod…
error: