BG online

Roditeljstvo

Naučite decu da bezbedno koriste internet

Opasnost od digitalnog nasilja

Edukacija roditelja je ključni faktor u zaštiti dece od digitalnog nasilja, jer što smo mi kao roditelji više informisani možemo najmlađima pružiti više konkretnih informacija sa jasnim argumentima zašto je nešto opasno i na taj način naučiti decu da prepoznaju opasne stranice i/ili digitalno nasilje, kao i da isto prijave.

Opasnosti koje internet nosi sa sobom…

Ovakav pristup mora da bude prilagođen uzrastu deteta, kako bi ono moglo da razume šta govorimo. Pored ovog, najvažnija je edukacija dece koja mora biti kontinuirana a koja se tiče opasnosti koje internet nosi sa sobom. Decu treba učiti koje su dobre, ali i loše strane interneta, šta sve mogu da nauče na internetu a da je prikladno za njihov uzrast, kako mogu da ga koriste i koje su to aplikacije, web stranice i ostali sadržaji koji bi za njihovu decu bili primereni u skladu sa uzrastom. Kako to roditelji mogu da urade? Deci je važno da provode vreme sa svojim roditeljima. Roditelji mogu jedan deo tog vremena da posvete i zajedničkom istraživanju zabavnih i/ili edukativnih sadržaja na internetu. Na ovaj način roditelji upoznaju decu sa rizicima i opasnostima, a s druge strane ispituju koji sadržaji ih zanimaju. Ono što je najvažnije, u uzrastu kad najmanje znaju o opasnostima na internetu, roditelji mogu da vrše kontrolu i nadzor nad sadržajima koje njihovu decu zanimaju. Ovakve situacije nisu moguće kad su u pitanju tinejdžeri koji žele da imaju svoju privatnost i ne žele da ih roditelji proveravaju, ali ako roditelji na vreme nauče svoju decu kako da koriste internet, rizik od negativnih posledica je mnogo manji.

Kućna pravila o korišćenju računara

Deca nisu spremna za sve sadržaje koje Internet nudi, posebno za sadržaje (slike, tekst ili zvukove) koji ih plaše ili su na neki drugi način neodgovarajući. Razgovor o ovoj temi i objašnjavanje različitih sadržaja sa kojima se deca mogu susresti na Internetu pomoći će im da ostanu odgovorniji i da nezavisno rade na bezbedan način na mreži. Da bi pomogli deci, porodice bi trebalo da odrede prva kućna pravila o korišćenju računara. Preporučuje se da roditelji i deca zajedno odrede pravila za korišćenje Interneta, ali i da ih promene kada deca porastu.

Da li ste strogi ili popustljivi?

Kad govorimo o zabranama korišćenja interneta, onda moramo da se osvrnemo na stil vaspitanja roditelja. Ako nam je vaspitanje zasnovano samo na zabranama veći je rizik da nas dete neće poslušati, sa druge strane ako smo previše tolerantni dete će slobodno ispitivati sve što ga zanima. Zato je važno da sa decom razgovaramo i kada im nešto branimo da objasnimo koji su naši razlozi za to i zašto za njih nije dobro da posećuju određene web stranice baš u njihovom uzrastu. Važno je kod deteta stvoriti odnos poverenja i uvažavanja, gde će roditelji prepoznati potrebe deteta a kada ne mogu da ih ispune ili procenjuju da dete nije dovoljno zrelo da dobije to što želi, roditelji treba da objasne zašto donose takvu odluku na način da detetu to bude jasno i razumljivo. Kad roditelji razviju takav odnos sa detetom onda zabrana korišćenja određenih internet sadržaja neće biti nešto što roditelji ne dozvoljavaju, već će to biti i odluka deteta da posluša roditelje.

Ispravne odluke

Postoje programi različitih mogućnosti za nadzor putem interneta i mobilnog telefona. Roditelji mogu da se posavetuju sa stručnjacima kako da ih instaliraju, ali važnije od toga je stvoriti odnos poverenja da će dete doneti ispravne odluke. Potrebno je da dete vidi da mu roditelj veruje kako ne bi skrivalo šta radi.
Deca nisu dovoljno zrela da prepoznaju bezbedan sajt bez podrške roditelja. U tome roditelji moraju aktivno da učestvuju i da ih na taj način uče šta je bezbedno korišćenje interneta. Zato je važno da roditelji budu dovoljno informisani, kako bi od ranog uzrasta i prvog korišćenja telefona učili svoju decu šta je bezbedno. Kasnije, kada deca malo odrastu i postanu tinejdžeri već će imati neko predznanje kako da koriste internet i kako da se zaštite.

Ljiljana Marković, specijalni pedagog i Jelena Vukičević, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

Tim EDUCENTRA čine iskusni psiholog Jelena Vukičević i specijalni pedagog Ljiljana Marković koji imaju višegodišnje iskustvo u radu sa decom, mladima i njihovim roditeljima čiji je cilj da omoguće roditeljima da deci obezbede zdravo, podsticajno i pozitivno okruženje. Kroz obuke, treninge ili individualno i grupno savetovanje, roditelji će u EDUCENTRA moći da dobiju odgovore na pitanja o razvojnim aspektima svoje dece, kao i podršku u roditeljstvu. Kroz podršku roditeljima obezbeđuju se povoljni uslovi za pravilan razvoj i vaspitanje dece, a deci zdravi uslovi odrastanja. Rad sa decom i mladima usmeren je na jačanje i razvijanje njihovih potencijala, veština komunikacije, snalaženja u raznim životnim situacijama koje su sve zahtevnije i izazovnije, a sa ciljem da se osećaju sigurno i uspešno u svojim životnim ulogama…

EDUCENTAR
Kursulina 38/18,
Vračar, Beograd
Tel.: 011/386 19 04
060 300 70 88, Ljiljana Marković
064 317 26 49, Jelena Vukičević
Fb strana: www.facebook.com/pozitivnoroditeljstvo
Web sajt: www.educentar.rs

Intervju sa Ljiljanom Marković i Jelenom Vukičević

Škola roditeljskih veština

Tekst Ljiljane Marković i Jelene Vukičević:
Kako motivisati tinejdžera da uči?
Gubite li kontrolu nad svojim detetom?
Kako je biti u koži tinejdžera?
Kako preživeti pubertet svog deteta?
Kako i nakon razvoda biti dobar roditelj?
Emocionalna iscrpljenost samohranih roditelja
Grupa podrške samohranim roditeljima
Polazak u školu je stres za celu porodicu… ali, da li mora da bude baš tako?
Da li sam loš roditelj ili mi je dete problematično?
Kako da dete bude srećno i nakon razvoda roditelja?
Zašto je važno deci postaviti granice?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Sadašnjost kreirate onim u šta verujete, prošlost onim čega se…
error: