fbpx

BG online

Roditeljstvo

Izgradite kvalitetan odnos sa svojim detetom

Kako izlečiti ili ojačati odnos između deteta i roditelja, ovo je pitanje na koje je važno naći odgovor u vremenima u kojima je atak na porodicu sve snažniji, a posledica toga su izgubljeni, sluđeni, zbunjeni roditelji. I dok porodica sve više strada, deca gube tlo pod nogama, a upravo to tlo im je neophodno da bi imali sigurnost, slobodu i samopouzdanje.

Život na pokretnoj traci

Brojni su razlozi zbog kojih su odnosi unutar porodice uzdrmani. Uobičajen dan jedne porodice najviše liči na trku! U njoj ne postoji „krivac“, već je to nalik pokretnoj traci u kojoj žurimo da obavimo što više zadataka koji smo sebi postavili. U toj „trci” gubi se sve ono što utiče na kreiranje čvrstog i kvalitetnog odnosa između roditelja i deteta.
U toj brzini snalazimo se kako znamo i umemo. Vreme kompenzujemo novcem, pa veliki broj zadataka koji su nam na dnevnoj listi ubrzavamo plaćajući drugima kako bismo uštedeli na vremenu. Plaćamo nekog ko će nam čuvati decu, pospremiti kuću, kupujemo gotove obroke, odeću nosimo na hemijsko čišćenje, trošimo životnu energiju boraveći prekovremeno na radnom mestu, kako bismo priuštili sve to, gubeći pri tom volju, radost i snagu za one koje najviše volimo. I kad se završi radni dan, ponovo jurimo kući kako bismo svoje mališane taksirali s jedne aktivnosti na drugu, obavljajući večeru usput u kolima koncentrisani na gužvu u gradu i nervozu da li ćemo i ovog puta kasniti ili ipak stići na vreme. Kad se konačno završi sva ta trka i legnemo u krevet, najčešće od umora ne stignemo da rezimiramo dan sa supružnikom, već se komiramo od umora ili osećamo ozlojeđenost i krivicu što polovinu zadataka nismo stigli da obavimo ili što nismo tako zamišljali sebe kao odraslog, roditelja, supružnika… Naredni dan se neretko iznova započinje uz nervozu i pritisak svih obaveza pred nama i tako ulazimo u jednu beskrajnu kolotečinu koja deluje poput beznađa čekajući da se nešto desi što će nešto promeniti bez našeg uključivanja, volje, iniciranja.
Ipak, nije sve tako crno. Postoje načini kako da pomognete sebi i svojoj porodici kako bi svi u vašem malenom sistemu osetili radost zajedništva.

Kako je moguće izgraditi kvalitetan odnos sa decom?

Dišite. Duboko udahnite i još dublje izdahnite. Preuzmite kontrolu nad svojim životom ili barem tu traku koja vas vodi i vrti u krug usmerite u pravcu koji vama odgovara.
NIJE VAŽAN KVANTITET VEĆ KVALITET VREMENA koji provodite sa svojim detetom. Normalno je da vi koliko god to želeli, nemate previše „slobodnog“ vremena. Naprotiv, neretko preostane tek toliko da eventualno postavite večeru i pripremite decu za spavanje, pa šta vama tu preostaje?! Sigurno možete da jednom nedeljno odvojite pola sata tokom kojih ćete se igrati sa svojim detetom. Tada sedite na pod, isključite mobilni telefon i sve uređaje koji vam mogu odvratiti pažnju, pratite i upijajte svaki detetov pokret, radite/igrajte se onoga što vam dete traži bez sugestija, intervencija i korekcija kako bi nešto moglo da bude „bolje“. Pokušajte tad da ga ne edukujete. Jednostavno prihvatite njegovu igru jer ona će vam otvoriti novi svemir prilikom upoznavanja sopstvenog deteta.
UVEK JE PRAVO VREME DA DETETU KAŽETE KOLIKO GA VOLITE I DA GA ZAGRLITE. Čak i kad ga grdite, ljutite se, sprovodite restriktivnu meru (kažnjavate) vi naravno i dalje volite svoje dete, pa čak i tad je u redu da mu kažete: „Ja tebe volim, ali tvoje ponašanje nije u redu i ono me ljuti.“

Važno je razgovarati

Ne kažnjavajte decu lišavanjem roditeljske ljubavi. I kad napravi po vama nešto loše, u redu je da zbog toga trpi neke posledice, ali ako traži zagrljaj nemojte mu ga uskratiti. Pričajte svakog dana o tome kako ste proveli dan. Počnite od sebe jer ćete tako dati primer i ideju detetu. Stavite akcenat na to kako ste se osećali, mnogo više nego na puko nabrajanje dnevnih aktivnosti. Za decu je od neprocenjivog značaja da znaju da su sva osećanja dobrodošla i da znaju da roditelji takođe prolaze kroz lepezu osećanja. Sa mlađom decom najbolje je rezimirati dan kada je već u krevetu spremno za spavanje, nikako odmah posle vrtića.
OBRATITE PAŽNJU NA TO KAD VAM SE DETE OBRAĆA. Deca umeju da skreću našu pažnju raznoraznim sitnicama koja na prvu loptu deluju banalno i zamorno pored svih drugih „važnijih“ stvari koje su nam na pameti. Obratite pažnju na to šta dete želi da vam kaže, možda prolazi kroz težak period, a ne ume to na lep način verbalno da iskaže. Zainteresujte se za detetovu priču.
POHVALITE svoje dete kad god primetite da je uložilo trud u nešto što radi. Nikako nije najvažniji proizvod već zalaganje i trud deteta da dođe do nekog cilja. Nagrada nije samo neka materijalna stvar već reči poput: bravo, ponosan sam na tebe, baš si se potrudio, veoma si kreativan, vidim koliko ti je stalo to da napraviš i sl.
ZAJEDNO OBAVLJAJTE ŠTO VIŠE AKTIVNOSTI. Kad samo vikend preostane da nešto radite sa svojom porodicom, ne znači da je tad neophodno da ga zatrpate sadržajima i da ponovo gurajući decu u razne oblike animacija izgubite dragocenu mogućnost da se povežete. Umesto toga pokušajte da se opustite i lagano radite zajedno nešto što biste svakako obavljali. Zajedno pripremajte obrok, sređujte stan, obavite u kupovinu, prošetajte, operite kola… Dok obavljate sve te aktivnosti deca će vam biti na oku, biće okupirani nečim korisnim, završićete brže zadatak koji je bio samo na vama i što je najvažnije konstantno ćete biti u interakciji- bolje ćete se povezati. Kad su u pitanju obaveze, da li će ih deca prihvatiti ili ne zavisi od načina prezentacije zato je uvek preporuka da ih oni dožive kao igru.
SMANJITE BROJ AKTIVNOSTI NA KOJE VODITE DECU. Ovo jeste teška tema za mnoge roditelje. Nisu nužno svi toliko ambiciozni da bi od svoje dece pošto poto napravili nove Ajnštajne, Đokoviće, Zakerberge… U brojnim slučajevima deca su ta koja traže i žele da idu na aktivnosti na koje idu i njihovi drugari.
Dragi roditelji, ne zaboravite da ste vi ti koji imate moć, vi ste roditelji, vi odlučujete! Pratite svoju decu, igrajte se s njima, procenite za koje aktivnosti imaju najviše afiniteta, šta ih zanima, čemu se istinski raduju i u čemu uživaju.

A gde ste u svemu tome vi?

ODVOJITE MALO VREMENA ZA SEBE. Kad postavim ovo pitanje roditeljima, često sa druge strane dobijem odgovor osećaja velike krivice i na samu pomisao. Vi imate pravo na vreme koje će biti samo vaše, makar to bila topla kupka u tišini i šolja čaja nakon što su svi ušuškani u svojim krevetima. Da biste pružali, neophodno je da primate i da nađete mehanizme kojim ćete se „puniti“. Volite sebe.
Ne zaboravite da će od odnosa koji ćemo napraviti sa svojom decom zavisiti i kako će oni videti sebe, kakvi će ljudi postati, kakvog će partnera izabrati i što je najvažnije koliko će ispunjenim životom živeti.

Maja Antonić
Foto: Dario Konstantinović

Maja Antonić je po obrazovanju defektolog olifrenolog. Deset godina je bila u timu Humanitarne organizacije Dečije srce gde je profesionalno sazrela i stekla bogato iskustvo u radu sa decom, porodicama, ali i sa  decom koja imaju smetnje u mentalnom razvoju. Edukacije iz porodične sistemske psihoterapije dečije integrativne psihoterapije su joj donele dodatno znanje, a zatim se posvetila ličnom usavršavanju u Terapiji igrom.   

Više informacija o Maji Antonić i njenom radu: www.pricaovili.rs
Mail: office@pricaovili.rs, Tel.0603209000
Facebook: Priča o vili/ Tale about fairy
Instagram: pricaovili
Skype: Priča o vili Tale about fairy

Intervju sa Majom Antonić:

Terapija igrom menja porodice

Tekstovi i saveti Maje Antonić:
Kako zabaviti decu, a pri tom ne biti neprekidno u ulozi animatora?
Šta možemo učiniti za sebe, svoju decu i porodicu?
Povezanost roditelja i dece
Zdravo detinjstvo ne trpi pritiske
Kako olakšati detetu da prihvati bebu u kući?
Dečije laži

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Da li ste spremni da zaronite u sebe? On je…
error: