BG online

Lični razvoj

Kako promeniti sebe i svoje misli?

PUSTITE GA DA ODE! MOŽETE I BEZ NJEGA

Koliko često uhvatite sebe, da se plašite? Plašite se: ulaska u vezu sa dragom osobom, prihvatanja posla koji dugo očekujete, autoriteta, javnog nastupa, uspeha, neuspeha, toga da li ćete ispasti pametni ili glupi u društvu… Postoji li jača emocija u vasem životu koja vas često parališe da krenete napred, da uradite nesto što odavno želite, da se usudite da zakoračite u život, punim plućima, bez knedle u grlu, bez ubrzanog lupanja srca, bez znojenja dlanova – od emocije straha? Ako ne postoji i ako je strah ta emocija, uzmite papir i olovku i postavite sebi sledeca pitanja:

• Kako strah utiče na moje svakodnevno funkcionisanje?

• Kako se zbog toga osećam?

• Kako i da li mi je pomogao ili bio od koristi u prošlosti?

• Šta ću dobiti ako odlučim da ga se potpuno otarasim?

Kad sebi jasno odgovorite na ova pitanja, imaćete malo bolji uvid u to gde se nalazite i šta ste sve propustili zbog straha. Koga ste mogli da volite? Kakvu karijeru ste mogli sebi da izgradite? Kakva životna iskustva ste mogli da imate? Strah nije ništa do lažni događaj koji se čini realnim. Ništa više. Naučena emocija. Emocija koja nam ne koristi. Strah nije ništa drugo do osećaj neizvesnosti koju osećamo, a koja je vezana za naše planove, situacije i za nemogućnost predviđanja budućih događaja. Potreba za sigurnošću. Da budemo sigurni u krajnji ishod. Često potreba za kontrolom.momentumLidija
Kad je u pitanju strah od javnog nastupa, često ne želimo da govorimo pred velikom publikom jer nismo sigurni u to kako će nas ona prihvatiti, plašimo se njene reakcije i eventualnog osuđivanja. Plašimo se da iskažemo iskrene emocije, iz straha da ćemo biti odbijeni, odbačeni. Bojimo se da stvaramo porodicu iz straha da možda nećemo biti dobri roditelji. Živimo u trajnom strahu da će nas osoba koju volimo ostaviti. Ne vozimo automobil, iz straha da ćemo imati saobraćajnu nesreću…

Svi ovi strahovi potiču od dva primarna straha:

– straha da nismo ili nećemo biti voljeni

– straha da nismo dovoljno dobri

Kad dozvolimo da ova dva straha uzmu maha, onda se rasplamsaju i počinju da kreiraju neku vrstu podstrahova. Zato je postavljanje pitanja sebi od ključnog značaja kada su strahovi u pitanju, jer ona drže ključ za razotkrivanje, razumevanje i prevazilaženje strahova na racionalan i proaktivan način.

Vaš prvi korak je da ustanovite svoje strahove. Drugi korak je da ih razumete. Treći korak podrazumeva utvrđivanje posledica svojih strahova. A krajnji korak je korak koji će vam pomoći da na racionalan i proaktivan način prevaziđete strahove.

Često, dok vrtimo strah po glavi, i sve moguće ishode, učinimo da on postane još veći, strašniji, sa mogućim katastrofalnim posledicama. A inače, nije tako. Stoga je važno da se stvari ponekad i racionalizuju, da se stave na papir i jasno razlože i sagledaju. Postavite sebi pitanje:
Da li je ovaj strah opravdan i da li uopšte ima ikakvog smisla?

Videćete da kada uradite ovo, kada svojim očima vidite na papiru jasnu sliku onoga što je vaš um proizveo (iracionalan strah), počećete da se osećate lakše, osetićete prostor u grudima, lakše ćete disati, postaćete hrabriji, smeliji. Shvatićete da je strah iracionalna projekcija isključivo vašeg uma. Takođe, da li znate da vaša podsvest ne može da razlikuje realno od nerealnog?
Zato, nađite trenutak slobodnog vremena i tišine, osamite se, zatvorite oči i počnite polako da zamišljate sebe u situaciji u kojoj ste poptuno oslobođeni od straha. Dok ovo radite, koristite sva čula, osetite da ste neustrašivi, voljeni, prihvaćeni, kreirajte što jasniju sliku, sa vama u glavnoj ulozi, u ulozi heroja, a heroji su neustrašivi. Ponavljajući ovaj proces redovno, osnažićete sebe. Svakog dana učinite bar jedan mali korak koji će vas približiti ljubavi i udaljiti od straha jer u prisustvu ljubavi javlja se odsustvo straha.

Kultivišite samopouzdanje i veru u sebe i svoje mogućnosti.

Ne zaboravite da je vaš um emotivna mreža misli koje mogu da postanu veoma iracionalne kada se susretnu sa nečim što ne razumeju. Izgradite naviku da “isključite” svoj um i da ga usmerite unutra, sagledajte šta se dešava unutar vas kada krene emocija straha. Kako dišete? Šta se dešava unutar vašeg tela? Počnite svesno da dišete sporije: izdahnite emociju straha, udahnite emociju smelosti. Učinite tako nekoliko puta i videćete da će strah oslabiti, a na kraju i potpuno nestati.

U NLP-u postoji proces koji se zove Lanac Izvanrednosti. Jednostavna je vežba, i čini da, kad se nađemo u situaciji da nas strah parališe, te ne možemo da se obratimo osobi koja nam se dopada ili da razgovaramo sa šefom o unapređenju, ili sa nekim koga mi smatramo autoritetom, počnemo da se ponašamo “odraslo’”, samouvereno i sa puno samopouzdanja.

Lanac Izvanrednosti:

Dišite iz stomaka, popravite način na koji stojite, ispravite se, i osetićete kako vam se psihofizičko stanje potpuno menja i umesto straha imate osećaj blagog ushićenja i iščekivanja, koji je daleko od straha.

Vežbajte svesnost: Budite svesni svojih misli – isključite izgovore i misli samo-sabotaže. Nemoguće je osetiti strah, a da prethodno ne pomislimo na njega. Stoga, postanite aktivni posmatrač svojih misli i svesno uklonite one koje gaje i hrane strahove. Kako? Lako! Svaki put kad vam se ušunja bilo koja misao koja za cilj ima kreiranje straha, a sigurna sam da znate koje su to misli, samo im dozvolite da odu, u oku svoga uma, otvorite im vrata i dozvolite im da zauvek napuste vaše biće.

Svesno usmeravajte misli na lepa iskustva, događaje, situacije. Svakog dana se prisetite bar pet događaja iz prošlosti koji su učinili da se osećate snažno, hrabro, voljeno, sigurno, sa puno vere u sebe.

Unesite dnevnu dozu humora i glasno se nasmejte, nasmejte se, iracionalnim strahovima koji nemaju osnove u realnosti. Izradite “način razmišljanja” hrabrosti, tako što ćete identifikovati, definisati i analizirati svoje strahove, ali nađite mesta da u taj “način razmišljanja” stavite puno ljubavi, blagosti i prihvatanja samih sebe. Manjak ljubavi prema sebi, blagost i neprihvatanje su plodno tlo za uzgajanje strahova.

Nazdravimo Vašem kontinuiranom uspehu!
Lidija & Thomas

Lidija Marković Rosati – Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut

Thomas Björge – Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut

Lidija M Rosati – osnivač Momentum Strategies Coaching & Training, nekonvencionalna preduzetnica, globalni transformacioni lider, putuje i širom sveta savetuje i edukuje preduzetnice kako da svojim idejama daju život. Žena koja ohrabruje i podržava ljude, timove i korporacije inspirišući ih da svoje ideje pretvore u profit i da šire biznis globalno.
Njen rad je holistički inspirisan i ona je akreditovani Business & Performance Strategist, NLP trener (klasični i novi kodeks), Master Coach, Executive Coach, Hipnoterapeut, Reiki Master, Pranski Iscelitelj, ekspert za neverbalnu komunikaciju, međunarodni govornik.
Lidija veruje da sebi dugujemo najdublju i najautentičniju verziju sebe, te je jedno vreme provela u gradu Kyoto, u Japanu, gde je u Shinkoin hramu učila Zen budističku meditaciju.
Ko-kreator je Momentum metode – set alata dizajniranih za preduzetnike i timove doba u kome živimo i doba koje dolazi. Autor je besteselera – Gaining While Losing – The Gentle Art of Transformation. Srpsko izdanje je u pripremi.
Vizionar, korporativni hipi i radoznali nomad, napustila je korporativni svet da bi se posvetila svojim snovima i pretvorila ih u profitabilni biznis.
U septembru 2017 je nominovana i ušla u uži izbor za nagradu – Žena Inspiracija za 2017. U decembru 2017 je u britanskom parlamentu u Londonu dobila priznanje za svoj rad sa ženama migrantima.
U junu 2018, našla se na listi 33 uspešnih žena u regionu (ex-YU).
Rođena je u Srbiji, živi u zapadnoj Evropi, i radi širom sveta. Svet je njeno igralište, a njena misija je da ostavi nasleđe autentičnih bogatih ohrabrenih žena širom sveta.
Lidijina filozofija je jednostavna – edukuj se, ne prestaj da učis i da se razvijaš, skini masku, prestani da živiš u svetu iluzija koji su drugi kreirali za tebe, prestani da slediš stado, tvoj um je tvoj biznis. Biraj mudro, gradi autentično i živi sa integritetom.
Lidija na jedinstven način povezuje istočnjačka učenja sa metodologijama modernog doba, te je u biti njenog rada i njenih edukativnih programa – svesnost i ko postajemo dok gradimo svoj biznis!
Lidija trenutno drži seminare i obuke na relaciji London, Beograd, Brisel, Milano, Rim, New York i Hong Kong

LinkedIn: http://linkedin.com/in/lidija-m-rosati-41953795
www.momentum-strategies.com
www.lidijamrosati.com
Lidija@momentum-strategies.com
Lidija@lidijamrosati.com
nlpDonji-baner

Arhiva tekstova Lidije Marković Rosati i Thomasa Bjorge-a (Momentum Strategies):
Za uspeh su potrebni jak um i otvoreno srce
Gužva u industriji ličnog razvoja
Niko nije savršen, pa ni vi
Imate li TO BE listu?
Kako smršati bez dijete? (novi pogled na sebe i druge sa 44 kg manje)
Inteligentne strategije koje vode ka gubitku kilograma
Zdrava doza NLP-a
Život bez odustajanja i čekanja
Naučite strategije za izvrsnost i potpunu transformaciju
Život “pod ručnom”
Zakažite sastanak sa sobom
Od emocionalne gladi do 44kg manje
Prekrši pravila, ne igraj na sitno- budi pametan i zaigraj mudro
Pronađite svoju strast i pravi ljudi će vas pronaći
Lični razvoj i brza transformacija
Mozak bolje radi kad ste opušteni
Ljubav prema sebi je emocija koja oslobađa
Pogled na svet očima ljubavi
Popcorn za dušu
Autentičnost i posvećenost moraju biti primećeni i nagrađeni
Kako sam dobila novi život, novo telo, novu energiju i nove standarde
U susret novom telu i ličnoj transformaciji
Kako sam dobila novi život, novo telo, novu energiju i nove standarde
Život kao specijalna prilika
Da li se rađamo pod srećnom zvezdom?
Birajte ono što vaša duša želi
10 koraka do ostvarenja (važnih) ciljeva
Ogledalo, ogledalce – reci mi…
Pogled na svet drugačijim očima
Kad se posvetite sebi, napravićete remek delo od svog života
Put ka uspehu
Rad na sebi je bolan, važan i lep
Kako doneti najvažniju životnu odluku?
Imaš san? Treba ti plan?
Hrana za misli
Naučite strategije koje daju rezultate- promenite se!
Dozvolite sebi da budete svoji
Motivaciona NLP Radionica u Beogradu
Zašto neki ljudi dolaze u naš život?
MomentUM – Zato Što je Dobro Biti Drugačiji
Zašto je dobro gubiti
Kakav život želiš?
Pomerite svoje granice
Da li živite sopstvene izbore?
Afirmacije ne donose radost u srce
Emocionalni ringišpil
Popcorn za dušu
Moć podsvesti
Razvijanje ličnih potencijala
Kako sam smšala 36kg?
Recept za uspeh
Krivica kao tihi ubica
Momentum Strategies LIVE sa seminara Tonija Robinsa
Da li je coach kreator vašeg života?
Tvoj život, tvoja pravila
Kako da vaše nesvesno postane vaš najveći saveznik?
Umetnost bezuslovnog slušanja
Razumećeš svoj život kad pogledaš unazad
Oslobodite misli i osećanja
Lični razvoj
Spisak navika kojima je istekao rok trajanja
10 minuta koji menjaju život svakog od nas
Pokrenite visoke vibracije vašeg života
Naučite kako da budete ono što želite
Vežba koja će vas promeniti i pomeriti
Kako biti sebi na prvom mestu?
Da bismo napredovali, moramo sebi dati mnogo!
Kako postati nova verzija sebe?
Tajne “organskog života” bez aditiva u mislima, postupcima i duši
Da li ste baš uvek krivi za sve?
Zašto pozitivno razmišljanje nije dovoljno?
Na putu ličnog razvoja i promene

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NAJEMOTIVNIJI KONCERT U KARIJERI Jedan od najpopularnijih pevača u regionu…