fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Moć pelina i lek za 3000 bolesti

EKSKLUZIVNO U SRBIJI, MOKSE U RUKAMA PEĐE FILIPOVIĆA

Japanska poslovica kaže da niko nije jači od čoveka koji ima znanje.  Vođen željom za neprekidnim usavršavanjem, kako ličnim, tako i profesionalnim, čuveni terapeut Peđa Filipović nedavno se našao među odabranim polaznicima  međunarodne edukacije za moksibustiju, drevnu metodu japanske i kineske tradicionalne medicine koja ima izuzetan značaj u prevenciji bolesti, ali i u terapeutske svrhe.
-Moksa u doslovnom prevodu znači “paljenje prerađenog bilja preko kože” (ili na samoj koži)- priča nam Peđa Filipović koji je jedini sertifikovani terapeut za direktnu japansku moksibustiju u Srbiji. – Za mokse se koristi pelin, a kažu da je najkvalitetniji pelin koji raste u Japanu, dok je nešto manje kvalitetan pelin iz Kine i drugih delova sveta. Moksa se u svetu koristi na dva načina, kao indirektna i direktna moksa.
Primenu direktne i indirektne japanske moksibustije Peđa Filipović je učio od akupunkturologa Merilina Janga koji čak kreira i specijalne programe moksibustije namenjene obolelima od tuberkuloze u Južnoj Africi.
-Kod indirektne moksibustije koristi se prerađen pelin na različite načine. Moksa štapić podseća na tompus. Terapeut ga pali na određenoj razdaljini od akupunkturnih tačaka, napetih mišića ili bolnog mesta i zagreva do granice prijatnosti. Moksa ima izuzetno dejstvo kod ljudi koji imaju problem sa depresijom anksioznošću, bubrezima, zadržavanjem vode u telu…
Jedan od fantastičnih načina primenjivanja mokse je sa morskom solju koja pri tretmanu predstavlja podlogu u pupku pacijenta preko koje akumulirana  toplota prodire u telo, meridijane i akupunkturne tačke.
-Đumbir se iseče debljine 4 mm, stavi na so, perforira čačkalicom, a od mokse se napravi  piramida i upali. Zahvaljujući sagorevanju, preko đumbira i soli, ona zagreva meridijane i vraća telo u ravnotežu. Terapeut koordinira u svemu tome, sklanja đumbir sa moksom, dok so ostavlja još malo u pupku. Ovo može biti divan uvod u shiatsu i druge tretmane. Kora mandarine se takođ može koristiti tako što se u polovicu kore mandarine stavljaju komadi pelina, a zatim se zapale i polože na međulopatični deo, na određene akupunkturne tačke. To veoma pomaže kod kašlja, problema sa disanjem, kod upale pluća… Problemi sa očima tretiraju se moksom koja se stavlja u ljusku polovine oraha, što radi obučeni terapeut njenim laganim zagrevanjem. U svetu se koriste mokse u različitim kombinacijama, pa i sa sa  belim lukom i miso pastom.
Postoje posebne kutije i acesoari za korišćenje mokse, a Peđa nam otkriva da su glinene posude za to najbolje.
-Pored toga što moksa ima lekovito dejstvo, glinene posude poseduju intenzivno infraružičasto zračenje koje je dobro za ćelije i celokupni organizam. U njih se stavlja moksa, pa se njima zagrevaju stomak i akupunkturne tačke, sa ciljem da se opuste napeti mišići, pospeši kretanje životne energije, ugreje hladno telo koje se vremenom  hladi. Tako imamo sjajan odgovor na imuni sistem. Moksa je važna jer zagreva telo i pozitivno utiče na prevenciju bolesti.
Jednom godišnje u Japanu se u budističkim hramovima okupljaju starije osobe gde dolaze na specijalni ritual koji doprinosi očuvanju zdravlja u poznim godinama.Ritual se sastoji od postavljanja posude nalik saksiji na glavu u kojoj se pali moksa. Ta toplota doprinosi sprečavanju demencije i podiže imunitet.
-Postoje i drvene kutije u koje se stavlja i pali moksa, a zatim se stavljaju na bolna mesta koja treba „lečiti“- priča Peđa Filipović pokazujući nam jednu od takvih kutijica. -Moksa koja se koristi u Japanu je kvalitetnija i pročišćenija. Dlačice sa lista pelina se skupljaju i suše, pa se tek posle sušenja pelina on može koristiti na akupunkturnim tačkama. Terapeut treba da vodi računa i o pravljenju tih “malih stubića” koje će da pali na telu, fikrisra ih na meridijanima i akupunkturnim tačkama.  Japansku pročišćenu moksu veličine graška treba valjati pod rukama, sve do veličine končića. Ne sme da bude ni mnogo grubo ni čvrsto nabijen, tačno mora da se zna kako se aplikuje i pod kojom temperaturom, kako od te “glistice” otkinuti komadić stubića veličine pirinča ili zrna susama. Posebno se uči kako se drži štapić kojim se kreće lagano sa paljenjem stubića na koži. Pri paljenju treba biti jako obazriv i voditi računa da se pacijent ne opeče. Bambusovim štapićem se pritiska moksa, pomaže da supstance lagano uđu pod kožu. Važno je znati i doziranje, kao i temperaturu jer različitim delovima tela prija različita temperatura zagrevanja.
Pelin ima u sebi prirodne lekove. Raste u divljini i što je peskovitije tlo, to je bolji. Tretmani moksom nisu bolni, napominje Peđa Filipović  i kaže da pacijent oseća zagrevanje, ali se dešava kod određenih aplikacija da se toplota oseti tek kasnije.
-Mokse doprinose poboljšanju leukocitne formule i imuniteta, što se preporučuje i ljudima na hemoterapiji. U pelinu se nalaze lekovite supstance: borneol, cineol i tanin. Dim biljke čisti vazduh u prostoru i nema štetnih efekata. Moksa se koristi i u stanju stresa kad se odražava na leukocitnu formulu. Pod stresom dolazi do promene leukocitne formule, pa  granulociti rastu, limfociti se smanjuju- objašnjava Peđa. -Korišćenjem umerene toplote dolazi do povećavanja limfocita u organizmu preko moksi. Područje vrata, glave i krsta treba zagrevati i tako stuimulisati imuni sistem. Umerenu toplotu treba aplikovati na krsnu kost i vrat i tako dati direktnu stimulaciju imunom sistemu, pa i doprinos podizanju limfocita, samim tim i zdravlja.

Lek za 3000 bolesti

Dok neprekidno nadograđuje svoja znanja, Peđa Filipović kaže će mokse postati deo i  wellness koncepata koje godinama kreira.
-Moksa je jeftinija i starija od akupunkture. Pomoći će ljudima da sačuvaju svoje zdravlje- napominje Peđa i otkriva da na nozi postoji jedna tačka za koju kineski i japanski mudraci kažu da “leči 3000 bolesti”.
-To je tačka “zu san li”- “stomak 36” , a zovu je i “tačka od 3000 milja”. Kad je stimulišete možete dovodite u balans celo telo. Kažu da je jako važna za dugovrečnost, ali i uzemljenje životne energije. Ceo sistem moksa je vezan za uzemljenje. Tu tačku “stomak 36” naći ćete tako što stavite 4 prsta (tzv. 3 cuna) uz sam spoljašnji pregib kolena i tamo gde vam pada mali prst tu treba da osetite bol pritiskom tačke o kojoj pričamo.
Zagrevanje meridijana, eliminacija hladnoće iz tela, uspostavlje kretanja ki energije kroz meridijane, pokretanje zastoja cirkulacije, podizanje jang energije, podrška imunom sistemu, samo su neke od brojnih indikacija moksi. U Dalmaciji se umesto pelina u ovim tretmanima koristi i bela žalfija, a Peđa podvlači da se mokse ne rade deci mlađoj od 4 godine, dijabetičarima, ljudima sa pejsmejkerom, obolelima od leukemije, na proširenim venama i trudnicama pre petog meseca trudnoće.
-Moksa se u Japanu zove 0-kju, što znači da se je to neko poseban i dajete mu posebno poštovanje. Ona je tamo jako važna. U sedištu mokse temperatura može biti i do 500 stepeni, ali kod japanske mokse opekotina nema.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

 

Intervju sa Peđom Filipovićem:

Svoje tuge čuvam i ponekad im se vratim (Peđa Filipović)

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

6 komentara

 1. Anita

  22/04/2017 at 15:31

  Koliko košta jedan tretman?

 2. Alfapreving

  27/04/2017 at 16:45

  Wow, ovo deluje fantastično. I mene zanima koliko košta jedan tretman i koliko ih je potrebno uraditi? Ipak konstantan rad i nega sopstvenog organizma i duha, kao i njihova zaštita je jako bitna.

  • Pedja Filipovic

   27/04/2017 at 22:30

   Postovani, cena jednog tretmana direktne japanske moksibustije je 1000 dinara,a u zavisnosti od stanja organizma se ravi paket. Obicno se primenjuje od 5 do 10 tretmana. Dobro dosli!

 3. Sokol

  27/04/2017 at 18:36

  Potreban mi je jedan ovakav tretman rado bih ga koristio ako nije mnogo skup.

 4. Pedja Filipovic

  27/04/2017 at 22:28

  Postovani, cena jednog tretmana direktne japanske moksibustije iznosi 1000 dinara. Dobro dosli!

 5. Marina

  03/06/2017 at 08:48

  Pedja, ovo izgleda sjajno, da li
  Mozete da ostavite adresu I kontakt lelefon?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
POREMEĆAJ RADA ŠTITASTE ŽLEZDE Ovogodišnja Međunarodna nedelja štitaste žlezde obeležava…
error: