BG online

Lični razvoj

Sreća ne stanuje u praznom srcu

SUOČAVANJE SA SOBOM NIJE LAK ZADATAK

„Najteže i najlepše je preuzeti odgovornost za sopstveni život…”

Nekadašnja košarkašica, univerzitetska reprezentativka Srbije, diplomirani ekonomista, mama dvoje dece, NLP trener i coach, vlasnica vrtića „Šumska bajka“ i žena koja je danas iznad svega ponosna na svoju porodicu i odnos sa suprugom koji joj je najveća podrška i motiv za veliku ličnu promenu, nekada je bila nezadovoljna, frustrirana i izgubljena na svom životnom putu. Maša Tomanović ne krije da ju je odrastanje u okruženju koje nije umelo da je podrži, probudi njene potencijale i emocije dovelo do velikog nezadovoljstva koje je inspirisana, motivisana i vođena velikom ljubavi svog sadašnjeg supruga Miloša prevazišla i izgradila sebe u samosvesnu, uspešnu, ostvarenu i ispunjenu ženu koja danas pomaže drugima na putu njihovog ličnog razvoja.
-Najveći motiv za ličnu promenu je pre svega bila želja da moja buduća porodica bude kompaktna i srećna. U to vreme sam naučila da nije vreme da se brine o porodici i tome kako će ona da funkcioniše onda kad je dobiješ, već mnogo pre toga- priča Maša Tomanović i kaže da u tom peirodu „nije bila dobra ni sebi, a ni drugima“. -Kad sam odlučila da se ozbiljno bavim sobom imala sam 24 godine i iza sebe teško odrastanje, roditelje koji nisu bili u stanju da mi pruže podršku. Plašila sam se da i ja jednog dana ne budem takva. U tom periodu sam često bila u konfliktu sa ljudima koje volim, bila uspešna u poslu, u košarci, na fakultetu, dobijala sam dobre poslovne prilike i pozicije, ali sam istovremeno sebi davala za pravo da mislim da sam bolja od drugih što je uticalo na moje odnose sa svima. Suštinski nisam bila srećna. Iako uspešna, na kraju dana bih bila uznemirena i odlazila na spavanje sa grižom savesti i osećajem da sam nekog povredila, rekla nešto ružno, a sve sa ciljem da se odbranim jer sam se osećala napadnuto. Sad znam da je to bila refleksija mog unutrašnjeg stanja, nesigurnosti i osećaja neprihvatanja-iskrena je Maša.

Snaga bezuslovne ljubavi

Suočavanje sa sobom ni malo nije jednostavan zadatak. Maša je tad smogla hrabrosti i donela odluku da se menja.
-Najveća motivacija na tom putu bio mi je moj tadašnji momak. Prvi put mi se dogodilo da mi je više stalo do nekog nego do sebe same. On je bio prva osoba koja mi je bezuslovno dala ljubav. Nije merio naš odnos gramima, niti se pričalo o tome ko je koliko dao i učinio za onog drugog. Od mog rođenja prvi put sam osetila bezuslovno datu ljubav, da me neko voli zato što sam to što jesam. Pored Miloša mi se otvorio novi svet. Nisam želela da ga izgubim i krenula sam da radim sa sobom na svim svojim manama i pogrešnim percepcijama. A sada smo u srećnom braku sa dvoje dece. Prvi susret sa psihoterapijom doneo joj je oslobađanje od starih „repova“ koji su neprekidno iskakali iz njene prošlosti i i to najčešće kad bi pomislila da je konačno rešila neki problem. Kaže da joj je psihoterapija pomogla da raščisti psihološke odnose sa porodicom, da svoje negativne obrasce u ponašanju bolje razume, prihvati sebe i druge. Tokom poslednjih pet godina je uspešna u NLP vodama, a završila je i edukaciju iz oblasti transakcione analize, reikija, profesionalnog coachinga…

Od nezrele mame do uspešnog coach-a

Tokom rada na sebi Maša je pre šest godina dobila prvo dete. Sa ove distance jasno vidi da u to vreme nije bila spremna za tu ulogu.
-To sam shvatila godinu dana nakon što mi se rodila beba jer sam prolazila kroz emocionalne rollercostere. Nisam podnosila da budem sama s bebom, uvek sam bežala od sebe, htela da budem okružena ljudima, a ja sam tad uglavnom bila sama do kasno uveče jer je muž radio. Retko sam imala pomoć i tad sam shvatila da sam nezrela da budem majka. Nisam zapostavila dete, ali se nisam dobro osecala u toj ulozi. Dobila sam i drugo dete i tokom rada na sebi shvatila da moram pokoniti vreme sebi. Završila sam i drugi fakultet, upisala NLP, počela da radim coaching. Počela više sebe da cenim i prihvatam a onda sam počela da priznajem sebe kao dobru majku. Za to je trebalo vreme.

Branka Gajić
Foto: Jelena Vlatković

 

© by BGonline. All rights reserved
1 komentar

1 komentar

  1. Violeta Petkovic Djinovic

    14/08/2017 at 07:37

    Sjajan tekst. Sve pohvale za koncept vrtica i odabir aktivnosti za decu, koje su u skladu sa najnovijim standardima i istrazivanjima.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Da bi ljudsko telo kao najsavršeniji instrument prirode muziciralo na…