BG online

Roditeljstvo

Kompjuterski kamp u kojem se ne igraju igrice

Uspomene i znanje za celi život

Prvi kompjuterski kamp za decu je osnovan u Americi 1984. godine, a u Srbiji je pre 12 godina svoje prve korake napravio jedini kamp tog tipa u Evropi, letnji kompjuterski kamp Komp Kamp, osnovan na inicijativu tada jednog devetogodišnjaka.
I 2019.godine Komp Kamp otvara vrata digitalnog sveta deci od 8 do 15 godina. U ovaj kamp deca ne dolaze da bi u njemu igrala video igre, već da bi naučili kako one nastaju.
-Moto ovog kampa je: “Deco, nemojte samo igrati igrice, naučite da ih pravite”. Danas deca neprekidno traže neku zanimaciju dok je oko njih previše tehnologije, a nedovoljno igre. Moramo se povezati sa našom decom, i njih povezati međusobno, ne smemo dozvoliti da se povezuju sa stvarima-kaže Radoslava Konjević osnivači rukovodilac ovog kampa gde su najnovija dostignuća u svetu informatičke tehnologije glavne teme- mobilne aplikacije, veštačka inteligencija, robotika, Cybersecurity, Cloud computing, 4K video zapisi, online tutorijali, edukativne platforme, e-learning, kao i programiranje video igara. Gaming spada u jednu od najbrže rastućih industrija u svetu.

Bezbednost na prvom mestu

Zašto deca u kampu uče da prave baš igre od svih stvari koje se mogu stvarati na računaru? Jednostavno jer su samo deca i sami najviše igraju igre, objašnjava Radoslava Konjević.
– Deca žive sa računarima i telefonima i igre su im najbliže i najpoznatije oblasti u vezi računara. U njima nalaze svoje junake, inspiraciju i zabavu. Logično je da bi savršen uvod u programerske vode za njih bio upravo preko game designa. Maštu koju deca poseduju sada mogu da iskoriste na novi način i razvijaju je još dalje. Pored softvera za game design, u kampu takođe radimo i sa takoreći “ozbiljnijim” softverima, programskim jezicima i web design alatkama, a poseban akcenat je na bezbednosti dece na internetu.

Za računarom u prirodi

Komp Kamp je uvek smešten u nekoj ruralnoj sredini, ove godine u Bečeju jer su čist vazduh i priroda svima neophodno okruženje.
U kampu se boravi 14 dana. Dani su ispunjeni sportskim i fizičkim aktivnostima, uz dobro raspoređenih 4 do 5 sati dnevno rada na računaru gde se idejama i kreativnošću kroji budućnost ovog sveta.
Pored samopouzdanja i samostalnosti deca se u ovom kampu pripremaju za život, uče se timskom radu, da njihovi međusobni odnosi imaju koristi od ovakvog ulaganja, a da čitav tim ima korist od jačanja međusobnih odnosa. Doprinos uspehu grupe osnažuje svakog pojedinca.
Deca ovde uče kako da sama ustanu nakon pada i kako da donose odluke. Iskustva u kampu razvijaju samopouzdanje i grade dobre veštine odlučivanja – naročito u teškim situacijama. Pored toga, uče i od koga da prihvate smernice, u svetu koji je prepun veoma loših saveta sa televizije, iz filmova i od pojedinih drugova.

Kamp koji pomaže detetu da odraste

Komp Kamp priprema dete da isproba nove stvari, da izađe ispod staklenog zvona i da samostalno donosi odluke čime gradi nezavisnost i samopouzdanje.
-Život u spavaonicama sa nepoznatim drugom, uz svakodnevne jutarnje gimnastike i gađanja lukom i strelama  i prevazilaženje prepreka su životna dostignuća koja mladi mogu ostvariti, a koja grade snažniji karakter, hrabrost, odlučnost i fokus na nešto više od samog sebe. U kampu nestaje sopstvena zona udobnosti, tu su im izvori samopouzdanja, hrabrosti i fleksibilnosti. A kada tinejdžeri nauče da sami sebe podstiču na rast, sve više počinju da razumeju šta im je potrebno da bi postali produktivni, nezavisni mladi ljudi. Ovaj kamp pomaže detetu da odraste.
Poštovanje je suština letnjeg kampa.
Ko radi u kampu? Saradnici su informatičari, pedagozi i sportisti, istovremeno su predavači, treneri, drugari, prijatelji, uzori.
Mnogi roditelji su zabrinuti zbog toga što im deca provode mnogo vremena pred ekranom, a u ovom kampu poručuju da se ovde radi na odvikavanju dece od ove nezdrave navike.
-U kampu postoje pravila i vremenska ograničenja u korišćenju računara, tableta i mobilnih telefona,  te često čak potpuno zaborave na telefone i ne jave se ni roditeljima, što roditelje u početku zabrine, a u zamenu za te uređaje na raspolaganju deci su aktivnosti u sportu, umetnosti (muzičkoj, likovnoj, ekološkim radionicama, filmskim radionicama, te realizacijom dela dnevnog programa  kroz psihološko – pedagoški rad, na zabavan način). Za prekršaj pravila postoje žuti, narandžasti i crveni kartoni-kaže Radoslava Konjević, rukovodilac i osnivač kampa, čiji je idejni tvorac, inicijator i suosnivač sin Teodor, od dece imenovan ‘procesorom” kampa.

U toku je prijavljivanje za učešće u kompjuterskom kampu za smenu od 4.08. do 17. 08.2019.u Bečeju (smeštaj u hotelu zatvorenog tipa, VillaVia, Bečej).
Registracije su online, na web sajtu, u meniju Registracija (dugme Moj izbor), informacije za roditelje na kontakt telefonu 062 477 135 ili 065 396 7740.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Legendarni David Coverdale i Whitesnake najavljuju za četvrtak 27.juna na…