BG online

ZDRAVLJE

Lagani pokreti i svesno disanje u cilju poboljšanja zdravlja

Kineska veština ćigong

Ćigong je drevna kineska veština poboljšanja i očuvanja zdravlja koja se praktikuje širom sveta. Svoju popularnost je dostigla zahvaljujući jednostavnim i lakim vežbama koje kombinuju svesne pokrete i lagano disanje. U Srbiji Ćigong savez Srbije aktivno radi na edukaciji, promociji i popularizaciji ćigonga i ostvaruje saradnju sa relevantnim institucijama iz sfere medicine, sporta i kulture.
Prvi forum zdravstvenog ćigonga za zemlje centralne i istočne Evrope održan je u Beogradu i tom prilikom okupio stotinak stručnjaka iz medicine, sporta i kulture, kao i ljubitelje ovih veština koji su hteli da čuju i saznaju nešto više o tome kako ćigong može pomoći u prevazilaženju tegoba. Forum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta kao međunarodni simpozijum i kontinuirana edukacija za medicinske radnike. Glavna tema foruma je bila povezanost bavljenjem ćigonga i fizičke aktivnosti u cilju prevencije i pomoći osobama koje boluju od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti.
Profesor i majstor ćigonga Pekinškog univerziteta sporta Hu Sjaofeija govorio je o efektima ćigonga na ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti, a Vang Julin sa Tsinghua univerziteta govorila je o efektima ćigonga na opšte zdravlje čoveka. Domaći predavači, prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije i dr Vojislav Giga, sekretar Udruženja kardiologa Srbije, su govorili o efektima fizičkih aktivnosti na obolele od reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja.
Nakon izlaganja, svi prisutni su imali priliku da saznaju još detalja o ćigongu koje stručnjaci nisu obradili.
Nakon foruma, tokom vikenda je održan i praktični seminar dva sistema ćigonga – Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa i Taiji Yangsheng Zhang koje su vodili Hu Sjaofei i Vang Julin. Seminaru su prisustvovali treneri i učenici ćigonga iz Bugarske, Hrvatske, Estonije, Rusije, Španije i Srbije.
Ovo je jedan od prvih događaja koje za cilj imaju širu edukaciju medicinskih stručnjaka koji bi mogli da svojim pacijentima preporuče vežbe ćigonga. Ćigong je priznat od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije kao komplementarna metoda prevencije i rehabilitacije.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Predstava „Gospođa ministarka", Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića s…