BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Romantičan odmor na obali tirkiznog mora

Neodoljiv šarm Kalabrije

Najlepše peščane plaže u Italiji nalaze se u oblasti Kalabrija. Beli pesak u kombinaciji sa tirkiznom bojom vode i autentičnim gradovima pruža jedinstven doživljaj turistima koji se uvek puni utisaka vraćaju sa ove mediteranske destinacije. Predivna priroda, plaže od belog peska, prozirno i čisto more tirkizne boje koje zapljuskuje obale Kalabrije očaravaju na prvi pogled, a mnogi tvrde da je ovo jedna od najboljih italijanskih destinacija za odmor.
Kalabrija (Calabria) je južna pokrajina Italije, smeštena na jugu Apeninskog poluostrva. Na istoku i jugu izlazi na Jonsko more, a na zapadu na Tirensko more. Od ostrva Sicilija je deli Mesinski moreuz. Nekad je Kalabrija bila omiljeno mesto avanturista, a danas predstavlja raj za odmor u okruženju očuvane prirode. Kroz nju vodi čuvena „Autostrada Sunca” (Autostrada del Sole), koja je imala izuzetan značaj za razvoj turizma. Planine u zaleđu štite obalu od hladnoće sa severa, pa tako ova regija ima prijatnu mediteransku klimu.

Grad-lavirint

Biser Tirenskog mora je grad Tropea koji čine romantične ulice, renesansne crkve i palata sa istorijskim centrom koji se nalazi na fascinantnoj litici iznad mora. Ceo grad je jedan prelep lavirint prepun uskih, skrivenih uličica i trgova. Najpoznatiji simbol Tropea je velika stena nasuprot gradskog centra, nekadašnje ostrvo, na kom se nalazi manastir Santa Marije dell Isola. Jedna od najzanimljivijih zgrada u Tropei je normanska katedrala, Duomo, posvećena Devici Mariji koja je ujedno i zaštitnica grada. Grad je perpun malih i pristupačnih restorana koji nude bogat izbor tradicionalnih jela, ali i popularnih Gelateria (poslastičarnica) u kojima morate probati italijanski sladoled i osvežavajuće bademovo mleko.

Kalabrija izleti i najlepše plaže

Pico, Tropea, Kapo Vatikano (Pizzo, Tropea, Capo Vaticano) tri najlepsa ukrasa koja krase Tirensku obalu Kalabrije. Pizzo je najpoznatije ribarsko mesto koje karakterišu tipične primorske uske ulice i mali trgovi, na kojima posetioci uživaju u čuvenom specijalitetu ovog kraja-sladoledu „tartufo di Pizzo”. Sledi Tropea, čijim pejzažom dominira velika stena uronjena u bistro, tirkizno more, na čijem vrhu se nalazi i crkva svete Marije, a koju okružuju bele peščane plaže. Na kraju, očarace vas predivni predeli kojima se možete diviti sa rta Kapo Vatikano i svetionika koji je njegov zaštitni znak.

Stromboli noću (Stromboli by night)

Stromboli je malo ostrvo koje pripada grupi Eolskih ostrva i na kojem se nalazi jedan od tri aktivna vulkana na teritoriji Italije. Erupcije ovog vulkana su česte pa se ostrvo često naziva i „svetionik Mediterana”.

Od hotelskih kompleksa do ribarskih mesta

Simeri Mare (Simeri Mare) je malo mesto na jonskoj obali Kalabrije, poznato po dugoj plaži, nadomak koje su sagrađeni neki od najlepših hotelskih kompleksa, namenjenih pre svega porodičnom odmoru. Od aerodroma Lamecia Terme je ova oblast udaljena 45 km, a najbliži veći gradski centar Katancaro Lido (Catanzaro Lido) je udaljen 10 km južno i predstavlja primorski deo grada Katancaro, upravnog središta pokrajine.
Piconekadašnje malo ribarsko selo, poznato posebno po tuni, predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija u regiji KalabrijaNalazi se na strmoj litici, sa pogledom na zaliv Santa Eufemija. Visoko iznad mora se uzdiže aragonski dvorac, sagrađen od strane Ferdinanda I od Aragonije, u XV veku, koji je danas je u funkciji muzeja. Grad je osnovao izvesni Nepeto, još u grčko doba, pa su i danas stanovnici poznati kao Nepetini. Istorijski centar gradića se odlikuje uskim ulicama, povezanim stepenicama, malim trgovima sa fontanama.

Last minute cene za Kalibriju se kreću već od 595€, a kompletnu ponudu možete pogledati ovde ili kontaktirati poslovnice turističke agencije Odeon World Travel gde ćete zajedno sa ljubaznim osobljem pronaći ponudu baš skrojenu za vas.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Tuga je svest o gubitku- rekao je na početku radionice…