BG online

Lični razvoj

Kako preboleti bivšeg partnera?

Odbačenost je stresna, ali nije nepodnošljiva

Uplakana klijentkinja sedi u mom savetovalištu i kroz plač saopštava: “Rekao je da me ne voli, da me ostavlja i da postoji neka druga sa kojom želi da bude!” Tugovanje je proces razvezivanja od voljene osobe. Bolan je, ali na sreću, ograničenog trajanja. Posle nekoliko meseci potpuno prestanemo da volimo bivše partnere. Ali, problem nastaje onda kad se proces tugovanja blokira. Kako? Tako što vam prijatelji, u najboljoj nameri govore: “Razveseli se, nije vredan toga, nećeš valjda za njim da plačeš, nemoj sad da upadneš u depresiju, skot jedan, idemo da se napijemo…” Niko ne čuje da vam je teško, da vas duša boli i da imate potrebu da plačete. Tipično je i neprihvatanje činjenice da je kraj, kao i nadanje da će se partner vratiti. Muče vas razna pitanja: Kad je to počelo? Kako nisam primetila? Zar sam slepa, glupava? Šta meni fali?
Kad nas ostavi voljena osoba, imamo dva izbora: da prihvatimo nove činjenice i tugujemo i da nastavimo da volimo bivšeg partnera. Neki ljudi pogrešno veruju da se ljubav uvek može obnoviti, pa su i žrtve takvog svog uverenja. Umesto da potraže ljubav na drugoj strani, oni neuspešno pokušavaju da nateraju partnera da se vrati. Neki vraćaju film unazad, pa negativnim i čestim razmišljanjem o tome gde su pogrešili i dalje sebe drže vezanim za odnos koji više ne postoji. Neki manifestuju želju za osvetom ili poniženjem bivšeg partnera, ne shvatajući da tako sebi odmažu, a ne pomažu. Šta najčešće radimo kad smo ostavljeni? Gledamo “srceparajuće” filmove, slušamo pesme koje tužno pevaju o ljubavi i damo sebi dozvolu da plačemo? Ne. Možda ovo uradimo krišom, kada smo sami sa sobom i niko nas ne gleda.
Češće je da se borimo da održimo sliku kako nas to mnogo ne pogađa, teramo sebe da izlazimo, družimo se i upoznajemo nova lica. Nije nam strano ni da se upustimo u novu avanturu sve dok je stara rana još otvorena.
Ništa od ovog ne pomaže, je l da? Odbačenost je izuzetno stresna, ali nije nepodnošljiva. Sebi možete pomoći kad realno sagledate vezu koju ste imali. Nešto ste i dobili-priznajte!? Zagrljaje koji su vam prijali, poljupce koje ste želeli, mesta na kojima ste bili zajedno, uspomene koje ste delili. Nije se završilo kako ste očekivali. I taj gubitak vas je nečemu naučio. Svako ima pravo na više različitih ljubavi u svom životu. Dozvolite sebi da tugujete za izgubljenom ljubavi kako biste u narednoj uživali.

U tekstu je korišćen materijal iz knjige Zorana Milivojevića “Formule ljubavi”

Milica Savić
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Picerija Andiamo

Milica Savić je diplomirani psiholog, TA savetnik, posrednik-medijator i voditelj trening grupa: ASERTIVNI TRENING i EMOCIONALNA PISMENOST.
Radno iskustvo je sticala kao psiholog u Centru za socijalni rad i kao psihologt u školi, a radila je i kao koordinator Savetovališta za mlade.
Milica Savić je vlasnica savetovališta “ENIGMA” u Novom Sadu.
Aktuelni treninzi Milice Savić:
“Mentalni aikido” za studente, “Veština komuniciranja-Asertivni trening” i “U kontaktu sa emocijama-emocionalna pismenost”
Prethodne radionice: “Mama,ti me voliš”, “Šta je dobro da deca znaju, da kvalitetno odrastaju?”, “Ljubav mi srce mori…”,”Šta mi krade vreme, pa ne učim?”

Milicu Savić možete kontaktirati mailom: savetovaliste.enigma@gmail.com
Skype: savetovaliste.enigma
Web site: www.savetovalisteenigma.com
Fb: Savetovaliste.Enigma
Tel: 064/582-11-03
Intervju sa Milicom Savić:

Psiholog kao najbolji prijatelj

Saveti Milice Savić:
Milica Savić
Ljubavne dileme

Formule ljubavi – Zoran Milivojević

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
piše: Jovana Lučić Gajić Na mnoga pisma koja svakodnevno pristižu…