BG online

News

Javni čas crtanja

Umetnost za sve!

U saradnji sa Goethe Institutom u Beogradu, Akademijom likovnih i Akademijom primenjenih umetnosti, javni čas slikanja koji se održava 14. februara biće e posvećen Ernstu Ludwigu Kirchneru, istaknutom nemačkom ekspresionisti i osnivaču grupe Most (Die Brucke). Kirchner je studirao arhitekturu i sa kolegama Heckelom i Rottluffom osnovao grupu u Drezdenu, sa osnovnim ciljem prevazilaženja akademskog slikarstva.
Troje umetnika razvili su veoma slične slikarske rukopise deleći atelje, rukopise zasnovane na Van Goghovom koloritu i Gaugenovom fovizmu. Ekspresivna platna plene jarkim bojama i oštrim ivicama, naročito na urbanim pejzažima iz Berlina, gde se grupa preselila do raspada. Pored slikarstva Kirchner se bavio crtežom, grafikom, naročito drvorezom, tada pomalo zaboravljenom tehnikom, kao i skulpturom. Pored pejzaža, Kirchnerove teme uključuju aktove i portrete. Njegov omiljeni model bila je Doris Grosse, čiju seriju aktova slika tokom boravka na jezeru Moricburg. U ulozi Doris na času crtanja naći će se Maja Atansijević Zipa Yoma, a čas će i ovoga puta voditi profesori sa akademija.
Čas je zakazan za 14. februar u terminu od 10 do 16h u Velikoj galeriji KG Grad. Čas će biti podeljen u dva termina, prepodnevni od 10 do 13 časova i popodnevni od 13 do 16 časova. Zainteresovani se mogu javiti na [email protected]. sa napomenom za koji termin žele da se prijave. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podlogu i papire. Participacija će iznositi simboličnih 200 dinara.
Pop up izložba će istog dana od 19 časova predstaviti rezultate javnog časa publici, a zatim od 20 časova sledi projekcija dokumentarnog filma o Kirchneru.
Ulaz na projekciju filma je slobodan.

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Trejler filma "Igra vešanja" Legendarni Al Paćino vraća se na…