fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Istine i zablude o povredama

BUDITE SPREMNI ZA LETOVANJE

Razne vrste manjih povreda, posekotina i opekotina mnogo su češće tokom leta, nego zimi. Zato ne čudi što svake godine, baš u ovo vreme, bilo da idete na put ili ostajete kod kuće, dopunjavate svoj neseser ili policu za „prvu pomoć“. Ovog leta mališane možete obradovati i Hansaplast® dečjim flasterima sa popularnim Star Wars junacima i Frozen princezama u pakovanjima „dva po ceni jednog“, koja sadrže Star Wars i Frozen Hansaplast® specijalne kutijice sa 16 flastera i Univerzal Hansaplast® (10 flastera) ili Hansaplast® Aqua Protect (16 flastera).
Šetnja po travi ili pesku podrazumeva i bose noge, a stopala su u permanentnoj opasnosti, kako od zaostalih komada stakla, tako i od bodlji uspavanog ježa. Sve ove, i mnoge druge situacije, utiču na to da leti, mnogo više obraćamo pažnju da li pri ruci imamo sredstva za prvu pomoć, poput joda i flastera. Ipak, često se nađemo u nedoumici koja i kako ta sredstva upotrebiti. Iz Hansaplast® vodiča kroz mitove o zarastanju rana, saznaćete kako da izbegnete pogrešna uverenja u tretiranju manjih rana.
Mit 1: Rana zarasta brže ako nije pokrivena
Pogrešno! Posekotine i ogrebotine je važno prekriti i time ih zaštiti od infekcija, usporavaju proces izlečenja rane i mogu povećati mogućnost nastanka ožiljaka. Flaster sprečava mehaničke iritacije, mogućnost zaraze prljavštinom i bakterijama,a istovremeno dozvoljava koži da diše.
Rešenja: Na bilo kom delu tela ili kože da se nalazi povreda i bilo bi dobro da pri ruci imate odgovarajuće flastere, prave veličine i oblika, otporne na vodu i nečistoće, koji dobro prijanjaju, lako se stavljaju i skidaju, a omogućavaju da koža diše.Ukoliko više volite tradicionalnija rešenja možete izabrati i tekstilni flaster koji se seče po potrebi.
Mit 2: Male rane ne treba tretirati
Pogrešno! I najmanja rana je za bakterije veliki ulaz u naše telo. Dakle, ranu uvek treba propisno tretirati, ma koliko mala bila. To će pomoći da se spreči infekcija i osigura optimalno zarastanje.
Rešenje: Male rane najčešće se zadobijaju na rukama i prstima, a ujedno i najteže saniraju, jer na ovom delu tela flaster često nije stabilan. Ovaj problem predupređuje specijalno dizjaniran flaster za prste koji pruža dugotrajnu zaštitu za te delove tela i omogućuju veću pokretljivost.
Mit 3: Ranu treba zaštititi flasterom samo prvog dana
Pogrešno! Rana treba da bude pokrivena i zaštićena odgovarajućim flasterom od trenutka povrede do potpunog zarastanja. Preporučljivo je da se, iz higijenskih razloga, flaster menja jednom dnevno. Menjanje flastera vam istovremeno omogućava da proverite kako rana zarasta i da li ima nekih znakova infekcije.
Rešenje: Ako se bojite da će vam flaster na duže vreme ograničiti slobodu pokreta koja vam je u ovom periodu godine veoma važna, upotrebite elastične flastere adekvatne za negu i zaštitu rana na delovima tela koji se savijaju i pomeraju (koleno, lakat…).
Mit 4: Alkohol najbolje čisti i dezinfikuje ranu, a ulje, puter i brašno pomažu da rana brže zaraste
Dva puta pogrešno! Alkohol nije dobar izbor za čišćenje i dezinfekciju povreda iz mnogo razloga – ne samo što pri nanošenju peče, što ga čini neodogovarajućim za tretiranje rana kod dece, već nije pogodan za tretiranje osetljivih tkiva. Za bezbolno čišćenje rana i smanjenja rizika od infekcija koristite formulacije bez alkohola, koje ne iritiraju i odličan su izbor za decu i odrasle sa osetljivom kožom. Takođe, puter, ulje ili brašno, koji su u prošlosti važili za kućne lekove za brži oporavak opekotine ne pomažu, već odmažu zarastanje rana, jer mogu da izazovu suprotan efekat – infekciju, sporije zarastanje rane i otežavanje uspostavljanja dijagnoze radi daljeg lečenja.
Rešenje: Kada su u pitanju rane koje zahtevaju posebnu pažnju, preporučuje se flasteri sa dezinfekcionim sredstvom. Ovi flasteri imaju jastučić za rane koji sadrži antiseptički

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
RUMENKO MI JE PROMENIO ŽIVOT! Tog julskog dana Tarzan Smajli…
error: