fbpx

BG online

Lični razvoj

Intima, religija i seksualnost

DA LI STE SVOJI ILI NEČIJI?

Da bi čovek živeo što kvalitetnije, važno je da pored mnogih drugih stvari, ima i što šire izbore u životu. Ipak, postoji jedna stvar koja taj izbor nepravedno sužava i to ljudima toliko mladim da čak i nisu svesni, niti su imali priliku da zaista odrede koji izbor je za njih pravi.
Neka se dobro i duboko zamisle oni roditelji čije dete nije imalo priliku da samostalno odluči u šta će verovati, već su mu oni od malena nametnuli dogmu kao način razmišljanja i otkrivanja kauzaliteta životnih pojava. Ako imaju sreće, to dete će ostati servilno, poslušno ili jednostavno neće imati svoj karakter što, po meni, nikako nije rezultat uspešnog i zdravog roditeljstva, već samo po sebi predstavlja veliki problem.markobrakovic
Takvo dete verovatno neće zadavati glavobolje roditeljima. Ali, šta ćemo sa decom koja veoma rano pokazuju izraženu seksualnost? Rano stupaju u intimne odnose? Šta ako su homoseksualna, biseksualna ili jednostavno panseksualna?

Osećaj krivice

Dete koje je indoktrinirano religijom, a naročito onim njenim tvrđim verzijama, najčešće je osuđeno na strašan osećaj krivice, ćutanje, strah od kazne, a to su sve veoma plodna tla za razvoj palete psihičkih problema-od anksioznih poremećaja, napada panike, depresije, poremećaja koji uključuju krize seksualnog identiteta, krivicu, stid, seksualne disfunkcije kao posledicu ambivalencije (osoba želi seks ali ne sme, ima jak libido, ali se stidi)… Na inače prirodne faze kompleksa, ulaska u svet nepoznatih seksualnih odnosa, kompeticije sa prijateljima i zavođenja onog pola koji preferiramo, zaista nema valjanog razloga da osoba bude opterećena još i neprijatnostima koje izaziva religijsko uverenje. U svetu mikročipova, mikroskopa, stetoskopa, 3D štampača i neumoljivog teleskopa, mislim da religiji nema mesta iako ona može nekim ljudima pružiti utehu i dati smisao, ali je to ne opravdava već je eventualno možemo koristiti kao neku vrstu antibiotika ili analgetika, ali samo za one kojima zaista nema drugog spasa, kao što su teški narkomani, umirući pacijenti ili ljudi koji su zaista imali veoma teške životne priče. Za mlado biće koje odrasta, upoznaje svet, živi u doba nove industrijske revolucije i strahovitoj ekspanziji moderne nauke i tehnologije, mislim da duboka i naročito ekstremna religioznost čini samo mnogo više štete nego koristi, a seksualni život je samo jedno od polja gde se to često može primetiti u psihoterapijskom radu.

Marko Braković

 

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
Muško-žensko prijateljstvo, mit ili istina?
Neprijatni događaji mogu biti velika životna škola
Zašto motivacija nije dovoljna?
Kako vaspitati dete da bude dobar čovek?
Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice
Zbog čega idemo na psihoterapiju?
Život u online svetu
Od bliskosti do zaljubljivanja u psihoterapeuta
Digitalna dijeta
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes i ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Seks iz osvete
Emocionalni partneri na psihoterapiji
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Upoznavanje preko fejsbuka
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?
Šta žene žele i kako razumeti muškarce?
Seksualne slobode, izbori i biseksualnost
Nedostatak samopouzdanja i porazi u krevetu
Emotivne zablude

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. unknown354

    10/03/2017 at 03:21

    Religiji ima mesta ne slazem se sa tim da nema, jednostavno je beznacajna ta stalna prepirka ko u nju veruje a ko ne. Podjednako je lose forsirati je nekome kao sto je i ugnjetavanje nekoga ko veruje u nju, smatram da je sve to duhovna strana coveka i da niko nema prava da prosudjuje/osudjuje nekoga u vezi svog licnog verovanja ili pak neverovanja.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Dugotrajno sedenje ispred računara ili tv ekrana nakon dužeg vremena…
error: