fbpx

BG online

Lični razvoj

Imate loš brak i posao kojim niste zadovoljni?

Promena je jedino stabilno stanje

Važno je razumeti da je naš otpor ka promeni ili još bolje rečeno, ka novom znanju, direktno proporcionalan količini emocionalnog, intelektualnog ili vremenskog ulaganja u neku ideju koja je zrela za menjanje.
Održavamo lošu situaciju u braku jer nam je “preskupo” da to menjamo. Održavamo se na lošem poslu jer strepimo kako ćemo sutra u nepoznato. U poslovnom smislu, možemo braniti investiciju koja propada, jednostavno zato jer smo u nju uložili previše novca… A šta je promena? Promena je posledica dubokog preispitivanja i odustajanja od starih ideja i predstava o svetu. Ona nastaje sa sticanjem novih uvida, znanja i veština koje moramo da savladamo.

4 jaka otpora

Stare šamanske kulture, odavno su znale da svaka promena nailazi na četiri jaka otpora koji su esencijalni neprijatelji svake promene. Treća sila u psihologiji koju još zovemo i humanistička psihologija, bila je pod velikim uticajem istočnjačkih, ali i ovih amazonskih i južnoameričkih diskursa koji su značajno kompatibilni, pa nema neslaganja kada su ove prepreke u pitanju.

Prepreke

STRAH – zaziranje od nepoznatog, napuštanje stare predstave o sebi, vera ili nevera u sebe i svoj uspeh, rezervoari su ove bazične emocije koja je zaštitna, ali i parališuća. Strah kao svest o potrebi za značajnijom i sveobuhvatnijom promenom, prvi je njen blokator.
JASNOĆA -kad se jednom značajno promenimo na bolje, počinjemo da verujemo da nam je sve jasno i da nema potrebe za novim učenjima i saznanjima. Postajemo arogantni što je uvod u treću, najopasniju prepreku.
MOĆ- osećaj da smo iznad drugih, da smo bolji i važniji, kao i zloupotreba uticaja na druge jer posedujemo velika znanja i veštine, velika je prepreka koje naročito mi, psihoterapeuti, moramo da se čuvamo.
STAROST- ova prepreka je nerešiva jer kad nam mozak i telo počnu otkazivati, jako je teško raditi na sebi i menjati se. Ali, na sreću, ona dolazi kasno i ako živimo uravnoteženo i bez velikih preterivanja u bilo čemu, moguće je dugo održati dobro mentalno, ali i fizičko zdravlje. Doživotno učenje je i inače dobra prevencija za propadanje mozga, a fizička aktivnost za telesno održavanje i dobru kondiciju.
Dakle, od malena treba vežbati rutine, dobre navike i stvarati jasnu strukturu vremena i obaveza. Takođe, valja rano naučiti da je PROMENA STABILNO STANJE i da je doživotno učenje nasušna potreba svakog čoveka. Time prevazilazimo strah od iste kao i zamku jasnoće. Kasnije se borimo sa moći i gordošću i uz malo sreće i truda, možda dočekamo i duboku starost.

Marko Braković, psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
Seksom protiv anksioznosti
U kakvim ste odnosima s drugim ljudima?
Ponekad je dobro da ne radite baš ništa
Zašto je važno da sa partnerom pričate o seksu?
Muško-žensko prijateljstvo, mit ili istina?
Neprijatni događaji mogu biti velika životna škola
Zašto motivacija nije dovoljna?
Kako vaspitati dete da bude dobar čovek?
Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice
Zbog čega idemo na psihoterapiju?
Život u online svetu
Od bliskosti do zaljubljivanja u psihoterapeuta
Digitalna dijeta
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes, ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Intima, religija i seksualnost?
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Seks iz osvete
Emocionalni partneri na psihoterapiji
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Upoznavanje preko fejsbuka
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?
Šta žene žele i kako razumeti muškarce?
Seksualne slobode, izbori i biseksualnost
Nedostatak samopouzdanja i porazi u krevetu
Emotivne zablude

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Najteže je priznati sebi da niste u pravu Imala je…
error: