BG online

Grafima
Roditeljstvo

Deca i mladi kao dizajneri budućnosti (Kid Hub)

Školsko znanje nije dovoljno za nova “pravila igre”

Danas su potrebe dece i mladih neuporedivo veće i drugačije nego nekad, a pred njima su i brojni izazovi koje treba da isprate ukoliko žele da se osposobe za neko od zanimanja budućnosti. Celoživotno učenje je realnost i neminovnost, a za decu to znači da školsko znanje odavno nije dovoljno i da je potrebno da nauče veštine kritičkog razmišljanja i rešavanja problema koristeći nove tehnologije. Kombinacija različitih znanja je ono što im se preporučuje ukoliko žele da budu aktivni učesnici sopstvenog života i da nauče kako da postanu odgovorni građani sveta.

Deca imaju sjajne ideje

KidHub je prvi dečji kreativni hab – mesto za razvoj dečjih ideja kroz inovativne obrazovne programe zasnovane na razvoju naučno-tehnološke pismenosti, umetnosti, dizajna, komunikacionih, preduzetničkih veština i ličnog razvoja s fokusom na rešavanje ekoloških i društvenih izazova. KidHub je pokrenula Tijana Petrović nakon povratka sa stručnog seminara iz Holandije gde se upoznala sa inovativnim obrazovnim programom koji se bavi Mejker obrazovanjem i dizajnom. Stekla je dodatne edukacije na Design Thinking Academy i Lego Serious Play programu, a ubrzo joj se priključila i Sanja Zrnić koja je do tada imala kurseve programiranja za decu.
Kid Hub se nalazi u centru Beograda i okuplja neke sjajne nove klince i mlade ljude- predavače sa prirodnih, društvenih i umetničkih fakulteta.
-Pored školskih obaveza za dete je veoma važno da vreme provodi razvijajući svoje veštine, kreativnost i rad na sopstvenim projektima  – kažu Tijana Petrović  i Sanja Zrnić, osnivači Kid Hub-a, nesvakidašnjeg mesta u centru Beograda.
Na adresi Makedonska 21 okupljaju se mali i veliki kreativci, deca i mladi od 8 do 16 godina. Dok školski sistem uglavnom prkosi razvijanju kreativnosti  21. vek svakodnevno donosi neka nova “pravila igre”.
-Mladima je potrebno da razumeju da je biti obrazovan, svestran, odgovoran prema sebi i drugima i društveno angažovan zaista važno, ali i da je potrebno da savladaju preduzetnički način razmišljanja i kreativan pristup rešavanju problema jer živimo u vremenu smanjenih resursa. U Kid Hub-u odrastaju i formiraju se mladi i odgovorni ljudi koji razmišljaju o svojoj budućnosti, kao i o budućnosti planete na kojoj žive. Kao društveno preduzeće, naša misija je da promovišemo pozitivne uzore i inspirišemo nove generacije koje će biti snaga promena koja stvara društvo zasnovano na znanju i kreativnosti. Nove tehnologije su njihov alat za rad, a pred njima je cilj da jednog dana budu odgovorni građani-objašnjavaju Tijana i Sanja.

Decu treba da brinu o svetu koji ih okružuje

U Kid Hub-u se okupljaju različiti profili dece, a organizatorke ovih programa s posebnom radošću ističu dečaka koji je u svojoj kući od otpada pravio kompost što nije naučio i video od svojih roditelja, već je ovog puta on njima bio učitelj.
–Taj dečak od otpada pravi đubrivo i pravi je primer toga da danas deca često edukuju svoje roditelje. Na neki način današnji mladi brže odrastaju, svesniji su sebe kao odgovornih bića nego neke prethodne generacije. U Kid Hub dolaze deca koja su otvorena za saradnju i znanje, željna toga da doprinesu zajednici, imaju otvoren um za drugačije razmišljanje.
Ideja Kid Hub-a je da se u njemu napravi zajednica dece “Dizajneri budućnosti”, napominju Tijana i Sanja.
-Mi kreiramo zajednicu dece koju zanima dizajn, onih koji vole da eksperimentišu i zanimaju ih ekološke i društvene teme. Kroz zabavu i druženje oni uče, stiču nova iskustva, usmeravamo ih ka tome da stvaraju  ideje, da žele da sami pokrenu nešto. Baš kao što to rade kroz naš kamp inovacija “Ja imam ideju” koji smo ove godine organizovali prvi put u Sremskim Karlovcima i Beogradu na temu – Programiranje i dizajn mobilne aplikacije kojom rešavamo ekološki problem iz domena cirkularne ekonomije.
KidHub je deo globalne edukativne mreže Designathon Works iz Holandije  koja postoji u 37 zemalja i deo je Ashoka globalne mreže društvenih inovacija i Lego Re Imagine Learning mreže. Fokus ove mreže je Mejker obrazovanje, nove tehnologije i kreativno razmišljanje s fokusom na UN ciljeve održivog razvoja.
-Program smo dopunili i prilagodili našoj deci  radeći sa različitim edukatorima i praktičarima iz oblasti informacionih tehnologija, održivog razvoja, ekologije, dizajna i društvenog preduzetništva iz Beograda koji rade u privatnom sektoru, u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima- navode Tijana i Sanja.
Od jeseni će u Kid Hub-u biti aktuelni jednogodišnji kursevi programiranja, elektronike i robotike s fokusom na rešavanje ekoloških i društvenih izazova kao i jednogodišnji program “IdeaMaker” od novembra koji će činiti programiranje aplikacija, dok će predavači biti stručnjaci koji su istovremeno predavači na fakultetima, u dizajn studijima, a obezbeđena je i praksa kao bi deca i mladi videli kao sve ono o čemu uče izgleda izbliza.
-Verujemo da decu pre svega treba učiti da misle svojom glavom, rade u timu, budu empatični, odgovorni, uvažavaju različitosti i uče iz njih. Potrebno je ponuditi siguran prostor za učenje, razvoj i eksperimente van školskog sistema koji ma koliko da želi da se transformiše, to čini sporo i suštinski ne odgovarajući na potrebe savremene dece. Deci treba omogućiti da van sporta i učenja stranih jezika koji su veoma važni za rast i razvoj dece, pohađaju programe učenja različitih kreativnih veština. Pažljivo treba izabrati edukaciju za dete i razumeti da ne postoje instant rešenja već procesi kroz koje stiču nove veštine i znanja, dok tek kasnije šire svoja interesovanja.

 Prilika za razvoj

Ona deca koja provode dosta vremena za računarom biće posebno oduševljena boravkom u Kid Hub-u.
-Za njih je otrežnjujuće kad se kod nas sretnu sa svetom ideja kojima se bavimo, Ovde nauče kako da programiraju, steknu osnove iz bogatog sveta elektronike, upoznaju se sa različitim alatima i istovremeno upotrebe svoju kreativnost. Mnoga deca su usmerena na ekologiju što je svakako tema broj 1 u budućnosti. Pohađanje kurseva i radionica u Kid Hub-u je prilika za razvoj veština važnih za poslove budućnosti i zdrava osnova za sve ono što će doći- kažu Tijana i Sanja iz Kid Hub-a.
U KID HUB-u je otvoren upis za KidHub kurseve www.kidhub.rs a u toku je prijavljivanje za Dan otvorenih vrata i probne radionice koje će se održati 7. i 14. septembra u Palmotićevoj br. 16 od 11 do 13h.

Više informacija:
office@kidhub.rs
064 138 96 16
064 266 96 70
Više o Kid Hub-u : www.kidhub.rs

B.Gajić
Foto : Dario Konstantinović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Osnovni kriterijum po kojem treba razlikovati prolazne depresivne reakcije od…