BG online

Vesti

Bolji uslovi za lečenje najmlađih obolelih od raka

Hemioterapija u igraonici

U Nišu je otvoreno novo dečje hemato-onkološko odeljenje u Nišu, a NURDOR je bio inicijator i organizator ovog projekta, od idejnog rešenja do pronalaska i angažovanja izvođača radova i nabavke nameštaja i opreme. NURDOR je do sad organizovao više od 400 akcija u kojima je učestvovalo preko 1 000 volontera, a građani Srbije poslali su 240 000 SMS poruka kako bi dali svoj doprinos ovoj akciji.
Izgradnjom novog odeljenja prošireni su kapaciteti bolnice za 100% i nivo higijenskih, medicinskih uslova postavljen je tako da odgovara najsavremenijim klinikama ovog tipa u Evropskoj uniji. Novu bolnicu sačinjava odeljenje za hospitalizaciju, odeljenje intenzivne nege i dnevna bolnica. Sva medicinska oprema je nova i predviđen je adekvatan broj lekarskih ordinacija i ambulanti, što će medicinskom timu niške bolnice omogućiti najbolje uslove za rad i lečenje dece.
Ono na šta NURDOR posebno skreće pažnju u svom radu jeste neophodnost da se uslovi u pedijatrijskim zdravstvenim centrima u Srbiji prilagode deci i da njihove potrebe i dostojanstvo porodica koje se nalaze u procesu lečenja budu prioriteti. Ovi principi su bili glavne vodilje izgradnje novog odeljenja u Nišu od njegovog temelja, pa tako (i) svaka soba ima svoje kupatilo i dodatni krevet za roditelja-pratioca, (ii) i odeljenje za hospitalizaciju i dnevna bolnica imaju igraonicu i dnevnu sobu, na raspolaganju deci i roditeljima, (iii) enterijer celog objekta je prilagođen deci, u veselim bojama i sa dečjim motivima na svakom koraku.
-Ono što posebno izdvajamo je vid „humane terapije“ koji će prvi put biti primenjen u Srbiji, a koji podrazumeva da dete koje prima hemioterapiju ne mora biti izolovano u bolničkoj sobi, već su za to omogućeni uslovi u igraonicama- napominju u NURDOR-u.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U Beču se obeležava 200 godina od nastanka bicikla, a…