Recepti

Zdrava hrana – Humus je odlična zamena za meso

Bliskoistočni specijalitet od leblebija HUMUS izuzetno je zdravo jelo koje se uklapa u sve kuhinje i sve režime ishrane. Hrono, LCHF1, bezglutenska ili veganska ishrana, priprema svakodnevnih jela, domaćih specijaliteta i porodičnih gurmanluka – u svim ovim pravcima ishrane može se koristiti humus što su, na druženju sa novinarima i blogerima potvrdile i blogerke Maja Petrović i Aleksandra Stefanović.
Humus se pravi od leblebija, limunovog soka, tahinija (susamove paste) i belog luka. Ovaj delikates postaje sve popularniji i na domaćim trpezama, a nutricionisti ga rado preporučuju jer je dobar pratilac svakog zdravog režima ishrane.humus
Na druženju koje je organizvala kompanija DTD Ribarstvo, proizvođač Ribella Hummusa, nutricionistkinja Milka Raičević istakla je da humus preporučuje trudnicama, dijabetičarima, sportistima, onima koji su na dijeti, a često i deci:
-Sportistima, posebno zbog proteina i vlakana u leblebijama. Za dijabetičare humus je dobar izbor jer ima nizak glikemijski indeks. Takođe, humus je biljni izvor proteina, pa može predstavljati odličnu zamenu za meso- rekla je nutricionista Milka Raičević.humus2
Česta zabluda je da se ovaj specijalitet koristi samo kao namaz za hleb. Humus se koristi i kao preliv za salatu ili za pastu, kao umak ili prilog uz meso i ribu, a Aleksandra Stefanović je otkrila da koristi humus kao zamenu za neke namaze jer je, kako kaže, zdraviji od mlečnih namaza, ima bogat ukus i može dobro da se kombinuje.

 

Orijent na tanjiru- Recept za HUMUS

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Čudesna energija Metala

Sledeći tekst

Posao- najveći neprijatelj braka?