Enterijer

Uvedite proleće u vaš dom

TERASA NE SME DA BUDE OSTAVA

Nakon zimskog perioda mirovanja dolazi do promena koje svi osećamo. Nekima od nas potreban je vremenski period navikavanja i neretko se dešava da se sretnemo sa prolećnom depresijom koja se po tvrđenju naučnika manifestuje umorom, povećanom potrebom za snom, vrtoglavicom, osetljivošću na promenu vremena, glavoboljama i drugim simptomima.jDejanovska

JIN i JANG

Prolećna energija povezana je sa rastom i uzdizanjem Jang energije, ali naš organizam je još uvek u zimskoj fazi mirovanja i nakupljanja Jin energije. Balans između rastuće energije proleća oko nas i smirene energije zime koja je u nama može se napraviti sam, ali je za to potrebno vreme. S druge strane, možemo ubrzati ovaj proces tako što ćemo pustiti proleće da uđe u naše domove.
Postoji više načina da se povežemo sa godišnjim dobom koje dolazi i naviknemo na promene koje ono nosi. Ono što svi možemo uraditi je da se pokrenemo u kreativnom smislu i uredimo neke delove svog doma u duhu proleća. Prva asocijacija koju imamo kad pomislimo na proleće najčešće je rast i razvoj biljaka. Biljke pripadaju elementu Drvo po učenju Feng shui-a, a element Drvo označava rast, razvoj i napredak, ali se isto tako može vezati i za učenje, prestanak stagnacije, transformaciju i mnoge druge pojmove. Unošenjem zdravih i svežih biljaka u određen prostor utičemo na pojačavanje energije Drveta, ali i na stvaranje aktivne energije.
Od toga kakav je naš dom i kakvim prostorom raspolažemo, zavisiće i promena koju možemo napraviti.jDejanovska1

PARK ILI BAŠTA

Oni koji imaju park ili baštu mogu izneti svoje baštenske garniture i ljuljaške, ošišati travu i posaditi razno cvetno bilje u saksijama poređanim pored staze, okačenim na zidove ili postavljenim u uglove stepeništa. Često odabrana vrsta zna biti “begonija”, ali kad na raspolaganju imamo čitavu baštu ne moramo se ograničavati, pred nama je ogroman izbor cvetnog bilja. Ukoliko nedostaje privatnosti jer je bašta prvog komšije previše blizu, najbolje je zasaditi neku od brzorastućih živih ograda. One mogu biti raznih boja, oblikovane ili ne, a znaju izrasti i do 4-5 metara. Istovremeno ovakva ograda postaje vrlo dekorativan element dvorišta.jDejanovska2

BALKON

Balkon je prostor koji izlazi iz ravni zgrade i obično predstavlja pravi izazov u smislu uređenja kada dođe proleće. Balkon je najpre ukras zgrade na kojoj se nalazi. Čak i kad ne provodimo mnogo vremena na balkonu, ne treba da zanemarimo taj deo prostora. Padajuće muškatle odlično su rešenje za osunčane balkone, jednostavne su za održavanje, dužinom od 40cm koju znaju dostići mogu prekriti ogradu balkona, a velikim brojem cvetova mogu ga krase balkon čitavog leta. Muškatle se mogu naći u raznim bojama, tako da se uvek mogu odabrati u boji koja je određena Feng shui analizom. U slučaju da je u pitanju francuski balkon, dovoljno je obezbediti stalke za saksije i ukrasiti ga prelepim cvećem.

LOĐA

Na žalost, na našim prostorima lođa se često pretvara u neku vrstu ostave. Ona predstavlja vanjski deo zgrade otvoren sa jedne strane, a koji je u ravni sa zgradom, pa ju je lako zastakliti i pripojiti stanu. Čak i lođa najmanjih dimenzija može poslužiti da napravimo prolećni kutak. Dovoljno je lođu okrečiti i time je osvežiti, postaviti stočić i jednu ili više stolica. Nekoliko ukrasnih saksija sa svežim biljkama okačenih duž zida daće nam dodir sa prirodom, čak iako živimo u malom stanu. Ukoliko se osećamo nezaštićenim od komšijskih pogleda, ukoliko sa lođe vidimo groblje, školu, bolnicu ili crkvu, najbolje je zasaditi puzavicu penjačicu, biljku koja brzo raste i vrlo brzo nas može vizuelno zaštititi i stvoriti potrebnu intimu.balkon

TERASA

Terase mogu biti natkrivene ili ne, mogu biti velike i male. Terase, na žalost kao i lođe, često znaju dobiti promenjenu funkciju, te tako umesto malog raja u domu i mesta za opuštanje, druženje i uživanje, znaju biti pretvorene u vešeraj ili ostavu. Ovakvu naviku potrebno je ukinuti, a terasi vratiti funkciju koja joj pripada. Na vrlo jednostavan način, postavljanjem pletene garniture, podne prostirke i par saksijskih biljaka može se stvoriti lična oaza gde možemo akumulirati energiju i provoditi divne trenutke.
Ukoliko živimo u stanu koji nema ni baštu, ni balkon, ni lođu, niti terasu, ipak možemo uneti proleće u svoj dom kreiranjem sobnog aranžmana. Saksijska sobna biljka ili barem rezano cveće u vazi uvek mogu biti rešenje, kao i držanje začinskog bilja u kuhinji.

dr Jelena Dejanovska
Foto: Vojislav Došen
frizura: DM’s Hairlounge
šminka: Zorica Epifanić

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Maja Nikolić novo lice TV Prva

Sledeći tekst

Kako povezati mozak i srce?