Enterijer

Snaga simbola u feng shui-u

KAKVU SURLU IMA SLON, GDE POSTAVITI ŽABU…?

Izražavanje putem simbola jedna je od najstarijih tehnika poznatih čovečanstvu. Pisana reč koja se u jednom trenutku pojavljuje ima svoj nezamenljiv značaj jer omogućava da mnoga znanja sačuvamo od zaborava. Međutim, koliko je reči potrebno da bi se opisao jedan simbol?
Snaga i moć simbola nalaze se upravo u tome što jednim pogledom pokrećemo mnoštvo asocijacija. Broj asocijacija može biti uslovljen našim znanjem i informisanošću, ali i stepenom razvoja naše svesti, dok vrsta asocijacija može biti vezana za kulturni kod.
Postoje manje i više poznati simboli. Na primer “emotikoni” na jednostavan način opisuju naše emocije i predstavljaju simbole koje svakodnevno viđamo i koristimo kada kucamo poruke putem mobilnih telefona. U pitanju su “smajliji” koji su u današnje vreme opšte prihvaćeni, pa njihovo tumačenje ne predstavlja poteškoću pojedincu. Simboli i znakovi nastaju pod raznim uslovima, u raznim vremenima i u raznim kulturama. Problem nastaje kada smo izloženi simbolu koji ne pripada našoj tradiciji. U zavisnosti od toga kako, gde i kada je simbol nastao zavisi i kako će biti shvaćen, protumačen i prihvaćen.dejanovska

Žaba za novac, slon za uspeh

U praksi ovaj problem postaje značajan kada stignemo do primene Feng shui-ja na prostoru Balkana ili bilo kom drugom prostoru gde kineska tradicija i kultura nisu poznati i simbolički prepoznatljivi.
Uzmimo primer figure žabe koja bi na nivou priručnika trebalo da “donese novac” ili primer figure slona koji bi gledano na istom nivou trebalo da “doprinese zaštiti, snazi, uspehu ili plodnosti”.
Ovi i drugi simboli koje preporučuje tradicionalni Feng shui imaju dejstvo u primeni samo ukoliko smo svesni njihovog značenja i ukoliko znamo gde i zašto ih postavljamo u zadatom prostoru. Tek tada, na nivou svesnog i podsvesnog možemo aktivirati “okidače” koji će pokrenuti željene procese.

Spremnost za promenu

Mi živimo u savremenom svetu gde je zastupljena multikulturalnost. To znači da kao narod negujemo tradicionalne aspekte svoje kulture (pa i simboliku koja je deo toga), ali istovremeno uvažavamo postojanje različitih kultura i to smatramo bogatstvom i kvalitetom savremenog sveta. Interkulturalnost kao otvorenost, znatiželja, spremnost za promenu, sledeći je korak i predstavlja mešanje različitih kultura koje za rezultat daju stvaranje novih vrednosti. Time se stvaraju nova kulturna obeležja koja vremenom počinjemo da doživljavamo kao nosioce sopstvenog identiteta. Rezultat su promene i razvoj društva.
Kada uzmemo sve pomenuto u obzir, nude nam se dve mogućnosti u primeni Feng shui-ja, prva je da pokušamo da osvestimo značenje nepoznatog simbola iz kineske kulture koji želimo koristiti kako bismo pokrenuli neki proces, a druga je da odaberemo neki drugi simbol koji nam je blizak i pripada našem kulturnom kodu ili sami kreiramo novi simbol koji će nas uvek podsećati na svoju funkciju.

Čarobni štapić

U svakom slučaju, čarobni štapić ne postoji. Novac, stabilnost, ljubav, uspeh i ostalo se neće samo i tek tako pojaviti, ali se energije oko nas i u nama mogu aktivirati tako da pokrenu procese koji će nas vremenom dovesti u stanje da stvaramo, volimo, uživamo…
Simboličko izražavanje predstavlja podešavanje energija na jednom finijem nivou i ima svoje dejstvo, ali je daleko snažniji uticaj ostalih podešavanja koja nam stoje na raspolaganju, a to su tokovi, pravci, pozicije, materijali, uticaj okruženja… Ipak, kada su energije u nekom prostoru izbalansirane na svim ostalim nivoima, postoji potreba da se simbolički doda “final touch” koji će balans učiniti kompletnim. Možemo to slobodno doživeti kao jagodu na najlepšoj torti.
Ako želimo da se držimo tradicionalne kineske simbolike, onda je neophodno znati poziciju postavljanja figure, njenu orijentaciju, odabrati materijal od kojeg je napravljena. Na primer, kod postavljanja figure slona je bitno znati da li surla treba biti spuštena ili podignuta, da li se postajvljaju slonovi u paru i još mnogo toga. Vrsta simbola, njihova pozicija, orijentacija, materijal i sve ostalo određuje se u zavisnosti od toga šta nam je cilj, da li želimo da aktiviramo dobre potencijale vezane za karijeru, novac, zdravlje i ljubav, ili želimo da zaštitimo dom. Nije pogrešno koristiti kineske simbole, ali je potrebno znati da se snaga njihovog delovanja nalazi u našoj svesti, u tome da smo ih postavili sa razlogom i namerom i da smo tog trenutka pokrenuli proces čiji deo smo i mi sami.

dr Jelena Dejanovska
https://www.facebook.com/dejanovskajelena
www.feng-shui.rs
Foto: Vojislav Došen
frizura: DM’s Hairlounge
šminka: Zorica Epifanić

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

 

Arhiva tekstova Jelene Dejanovske:
Isplanirajte sopstveni život
Feng shui frizure (element Drvo)
Ravnoteža i stabilnost elementa Zemlja
Čudesna energija Metala
Kako da brže uredite, kupite ili prodate nekretninu? (3D VIZUELIZACIJA)
Nameštaj crvene boje nije uvek dobar izbor
5 elemenata i njihova obeležja (element Drvo)
Kako izgleda frizura koja je u skladu sa vašom energijom i ličnošću?
Kako izgleda frizura po Feng Shui-u?/a>
Gde je u našem domu “kutak novca”?
Gde vam stoji šporet?
Kvalitet života savremene žene
U zagrljaju sa dobrom energijom
Zdrava i kvalitetna energija
Kako uređenje kuhinje utiče na kvalitet života?
Dovedite dobru energiju u vaš život i dom
Saveti za uređenje spavaće sobu po feng shui-u
Uvedite proleće u vaš dom
Život u našim rukama
Energetsko uređenje doma
Jin i Jang prostorije u stanu
Kundalini (kreativna ili seksualna energija)
Ulazak u godinu Majmuna
Uspostavite lični i poslovni balans
Veliko spremanje života
Feng shui i energetsko uređivanje prostora

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Izabrane „Žene heroji“

Sledeći tekst

Film “Ponovo ljubav”