BG online

Honey Slim sirup
Enterijer

Kako uređenje kuhinje utiče na kvalitet života?

Kuhinja predstavlja posebno važan deo doma. Kvalitet ishrane je od velikog značaja za naše zdravlje, a priprema obroka u lošem raspoloženju i u neuređenom prostoru zna negativno da utiče na “hado” hrane. Ni najlepša dekoracija na tanjiru neće pomoći da hrana koja je primila negativnu informaciju postane za nas korisna. Da bi priprema hrane u kuhinji nesmetano tekla i da bi, od možda obaveze, napravili sebi trenutke pravog uživanja, potrebno je kuhinju urediti po određenim pravilima. fengShuiKuhinja

Šporet i sudopera nisu u ljubavi

U skladu sa Feng shui principima, velika neslaganja i sukob kod partnera mogu biti posledica nepravilno postavljenih elemenata (aparata) koji “greju ili hlade”. Njih ne treba držati jedne do drugih (niti u istoj ravni), kao ni jedne naspram drugih. Na primer nikako nije preporučljivo držati šporet pored sudopere ili naspram nje. Ono što se još može dogoditi je da se ovako postavljeni aparati mnogo češće kvare. Ukoliko prostor ne dopušta da se aparati pravilno rasporede, u redu je razdvojiti ih radnim delom na kom se nalaze saksije sa začinskim biljem, što je u skladu sa funkcijom prostora. Odvajanje elemenata (aparata) koji “greju ili hlade” može biti uspešno postavljanjem nekog drvenog predmeta, predmeta zelene boje ili makar slike koja prikazuje biljke.

(ne)Povoljni pravci

Radne površine u kuhinji ne treba zauzimati predmetima. Kada se aktivnosti u kuhinji završe, najbolje je sve pospremiti, vratiti sve na svoje mesto i pustiti da Či (energija) glatko i lagano klizi po radnim površinama.fengShuiKuhinja1

Šporet na kojem se pripremaju porodični obroci trebao bi biti postavljen na povoljnom pravcu koji se određuje analizom. Veoma je bitno da energija koja daje snagu šporetu polazi iz našeg najpovoljnijeg pravca. Isto tako je važno voditi računa da onaj ko priprema hranu ne bude leđima okrenut ulazu u kuhinju.

Koristite sve ringle

Često po navici upotrebljavamo samo jednu ringlu. Budući da šporet simbolizuje zdravlje i blagostanje, treba jednako upotrebljavati sve ringle. Ovo se tumači kao pogodnost za priliv novca iz više izvora. Kao i ostale prostorije u kući, ni kuhinja ne trpi prašinu, potrebno je održavati je urednom, a ukoliko neki uređaj ne radi, treba ga popraviti, zameniti ili ukloniti na određeno vreme.

dr Jelena Dejanovska

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

code here
2 Komentara

2 Comments

  1. odrzavanje higijene

    02/07/2016 at 11:28

    Imamo malu kuhinju, nema mesta za sve stvari, tako da je nasa kuhinja prenatrpana, i nemoguce je pratiti principe feng suija. Tesko se odrzava higijena u njoj, i ona je izvor nervoze. Nadam se prosirenju stanbenog prostora, i tamo ce kuhinja da bude veca i da zauzima centralno mesto, ovako ona je izvor negativne energije.

  2. Sasa

    02/07/2016 at 15:47

    Uredjena i moderno opremljena kuhinja moze samo da doprinese kvalitetnijem spremanju hrane.

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Psihologija, saveti nutricioniste, životne priče, zdravlje, ljubavne dileme, hedonizam, tehnike samopomoći, recepti... i još mnogo tema koje interesuju savremenog čoveka.
Unapredite kvalitet života uz BGonline.
Svaki dan nosi sa sobom nove izazove i priliku da nešto promenimo i .... pobedimo.
BGonline-za život sa stilom.

Copyright © BGonline 2017, All Rights Reserved.

Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
ČUVENI SAMCI U POTRAZI ZA SRODNOM DUŠOM E! otkriva fascinantan…