Enterijer

Izlečite i energizujte prostor u kojem živite i radite uz “hvatače vetra”

5 VAŽNIH PRAVILA

Hvatači vetra ili kako se još popularno nazivaju “zvončići” nisu samo ukras i zvučni signal na vratima, već su mnogo više od toga- jedan od ekstremnijih lekova i energizatora u Feng shui praksi.
Uvek je potrebno znati gde i koju vrstu hvatača vetra treba (ili ne treba) postaviti. Njihova snaga je velika. Kad ih ispravno postavimo znaju biti veoma korisni i rešavati razne probleme. Podižu Qi u ugroženim oblastima, suzbijaju negativnosti u delovima prostora u kojima je kvalitet energija loš. Neispravno postavljanje može pojačati negativnosti i manifestovati se u našem životu na način na koji nismo želeli.
Hvatači vetra izrađuju se od različitih materijala. Postoje keramički, drveni, metalni i stakleni. U zavisnosti od toga šta pokušavamo da postignemo i gde želimo da ih okačimo, zavisiće i izbor materijala. Od ovoga će zavisiti i broj cevčica (šipki) kao i da li šipke treba da budu šuplje ili ne.
U svakom domu, u svakom prostoru, postoji energija “žute petice” kako se zove izuzetno negativna i zloćudna zemljana energija. Ova energija se kreće i svake godine menja poziciju u prostoru. Naredne 2017. godine koja po kineskom lunarnom kalendaru počinje 28. januara, ova će se energija naći na jugu gde će biti maksimalno ojačana energijom Vatre ove kompasne direkcije.

Feng shui tajna:

Savet koji svima može koristiti je kako nadvladati ovu energiju. Lek je u kačenju hvatača vetra sa 6 metalnih šupljih cevčica. Po kineskoj simbolici najbolje bi bilo pronaći ovakve hvatače vetra koji imaju šest krovova pagode, jer se oni smatraju najefikasnijim.
Pravila za postavljanje hvatača vetra:

 1. Nikad ih ne treba kačiti na vrata, već pored vrata
 2. Zvuk treba da bude proizveden strujanjem vazduha, a ne pokretom ili udarcem
 3. Nikad ih ne treba kačiti iznad mesta gde sedite, spavate, jedete ili radite
 4. Niko ne treba da sedi ili prolazi ispod njih
 5. Zvuk mora biti prijatan, nikako ne sme biti iritantan i preglasan (pažljivo birajte)

Preporučljivo je koristiti hvatače vetra ukoliko:

 • vaša ulazna vrata gledaju na parking,
 • ukoliko se nalazite na kraju T raskrsnice, pa put ide pravo ka vama
 • ukoliko postoji drvo ispred vašeg ulaza
 • ukoliko postoje druge prepreke ili negativne energije (strele) usmerene ka vama
 • ukoliko kontrolišete energiju zloćudne “žute petice”

dr Jelena Dejanovska

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

 

1 Komentar

 1. InVekta
  08/02/2017 at 17:02 — Reply

  Ima istine u svemu ovome. Pored neverovatne muzike za telo i dusu, nadasve imaju i svoju korisnu stranu.

Ostavite komentar

Prethodni tekst

"Lekoviti razgovori" na Festivalu zdravlja

Sledeći tekst

Zašto ne treba jesti meso?