fbpx

BG online

Lični razvoj

Od bliskosti do zaljubljivanja u psihoterapeuta

Erotski transfer i seks sa klijentima

Iako je u savremenoj literaturi, filmovima, kao i sve boljim i kvalitetnijim serijama fenomen erotskog transfera u psihoterapiji veoma često eksploatisan, mišljenja sam da je taj fenomen ipak nedovoljno poznat i prilično površno objašnjen. Odavno se zna da su se čak i velikani psihoterapije, kao što su Frojd i Jung, ali ne i samo oni, zaljubljivali u svoje pacijentkinje ili su neretko pozitivno odgovarali na njihova udvaranja. Kasnije, pojavom humanističke psihoterapije kao i pojavom seksualne revolucije i kontrakulture, fenomen seksa sa klijentima ne samo da više nije bio tabu, već je u nekim modalitetima kao i raznovrsnim istočnjačkim verzijama psihoterapijskog rada uz pomoć biljaka amazonske regije ili korišćenjem povremeno legalnih psihodeličnih droga, ovakav odnos čak i ohrabrivan i smatran zdravim.

Zabranjeni incidenti

Čak i danas, niti jedna profesija u kojoj se radi sa ljudima, nije lišena povremenih seksualnih odnosa, zavođenja, zaljubljivanja, pa čak i stupanja u brakove sa klijentima, saradnicima, šefovima ili pacijentima. Međutim, u psihoterapiji je ovaj fenomen naročito problematičan. Većina udruženja i etičkih odbora, zabranjuje ovakve incidente i za to ima mnogo razloga.
Psihoterapija je veoma specifičan odnos između dve osobe. On menja svaku ponaosob, bez obzira da li je u pitanju terapeut ili klijent. Oni su u dogovorenom odnosu bliskosti, poverenja, poveravanja, promena, preispitivanja i rešenja klijentovog problema zbog kojeg se on i javio terapeutu. Sasvim je prirodno da se ponekad u takvom odnosu, koji pomalo liči i na ljubav, jer terapeut uvek radi na potencijalima i dobrobiti vlastitog klijenta, a to je, po Fromu i definicija prave ljubavi (sa kojom se i ja slažem, u načelu).
Psihoterapija je i neka vrsta prijateljstva, bliskosti, igre moći, drugarstva, neosuđivanja kao i prihvatanja i podrške. Ipak, ona nije ništa od toga u potpunosti.Ona je samo eksperiment i pozitivan primer za svakog klijenta da je takav odnos ZAPRAVO MOGUĆ! Ona je dokaz da postoji neko ko vas neće vređati, osuđivati, kritikovati, omalovažavati, ignorisati, nerazumevati ili zlostavljati (psihički ili fizički).

Šta se dešava?

Zbog svega toga, lako je ovaj odnos idealizovati i razviti erotski transfer, odnosno zaljubiti se u terapeuta, naročito ako vam je on i fizički privlačan. Sa te strane, to je sasvim normalno, a nekad i očekivano, naročito ako je klijentov primaran problem emocionalne ili seksualne prirode. Šta terapeut treba tada da radi? Naravno da ne treba da odgovara na klijentovo zavođenje, flertovanje ili laskanje. Ne treba ni da ga grubo odbije ili osudi (jer je klijent možda upravo na to i navikao). Ono što treba, to je da erotski transfer ISKORISTI KAO PSIHOTERAPIJSKI SADRŽAJ. Treba da sazna zašto je klijentu važno da se zaljubi u njega? Treba da otkrije NA KOGA GA TERAPEUT PODSEĆA? Šta sve sadrži ta njegova idealizacija psihoterapijskog odnosa, kao i da, ako transfer vremenski potraje, deidealizuje tu ideju tako što će je vratiti na konkretan, svakodnevni, banalni životni nivo.

Zaljubljeni klijenti

Važno je znati da, ukoliko neki erotski transfer opstaje veoma dugo u terapiji, sam terapeut treba da se preispita ili ode na vlastitu superviziju, jer ga očigledno nečim i sam podstiče, možda čak i nesvesno. Ipak, svaki terapeut, sa dobrom obukom i velikim brojem sati lične psihoterapije od minimum 240 sati, ne bi trebalo da upada u ovakve zamke. Postoje načini da se iz ovoga relativno lako izađe, ali to zahteva posebnu priču.Ja sam uspevao da ove pojave, kojih je u mojoj karijeri do sada bilo sa pet različitih klijentica i jednim klijentom koji je bio gej, rešim za svega nekoliko nedelja i da taj potencijalni problem iskoristim u svrhu još boljeg kontakta i lekovitosti samog tretmana. Metod “sada i ovde”, daje jako dobre rezultate iako je gotovo uvek pomalo neprijatan.
I mi terapeuti smo ljudi od krvi i mesa. Normalno je da se i nama neki klijent fizički ili mentalno dopadne, ali ono što nije normalno je da to ne primetimo, prenebregnemo ili dozvolimo da poprimi neki neželjeni tok. Naš posao je da pomognemo da se ljudska patnja smanji ili potpuno nestane, a zavođenje ili ulazak u veze sa ljudima koji nam se dopadaju, treba ostaviti za naš privatni život.

Marko Braković
Foto: Jelena Vlatković

 

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
Muško-žensko prijateljstvo, mit ili istina?
Neprijatni događaji mogu biti velika životna škola
Zašto motivacija nije dovoljna?
Kako vaspitati dete da bude dobar čovek?
Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice
Zbog čega idemo na psihoterapiju?
Život u online svetu
Digitalna dijeta
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes, ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Intima, religija i seksualnost?
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Seks iz osvete
Emocionalni partneri na psihoterapiji
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Upoznavanje preko fejsbuka
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?
Šta žene žele i kako razumeti muškarce?
Seksualne slobode, izbori i biseksualnost
Nedostatak samopouzdanja i porazi u krevetu
Emotivne zablude

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Srbija kao atraktivna turistička destinacija Mag.Paul Hammerl pozvao Srbiju da…
error: