BG online

Lični razvoj

Zajedničke ili odvojene finansije u braku?

Ko to kvari ljubav pričama o novcu?

Ne zvuči romantično, ali oko dve trećine bračnih parova se redovno raspravlja oko novca, bez obzira na njihovo materijalno stanje. „Nemamo dovoljno novca… Ja zarađujem više, pa imam i veća prava… Ne dopada mi se kako raspolažeš novcem… Bolje da smo štedeli za kola nego za letovanje… Šta će ti još jedan par cipela…Ovaj stočić sam ja kupila…“. Na hiljade je verzija rasprava oko novca. Psihoterapeuti smatraju da zajednički račun i zajedničko raspolaganje svim finansijama učvršćuju osećaj zajedništva i bliskosti u braku. Takav način funkcionisanja promoviše poverenje, otvorenu komunikaciju i zajedničko donošenje odluka. Prihvata se da neko možda više zarađuje, ali da je dobrobit zajednice iznad pojedinačne dobrobiti. Ako je jedan od osnovnih stubova ljubavi poverenje onda je ovo dobar primer za to.

Finansijska slika porodice

Zajednički račun omogućava jasan pregled finansijske slike porodice. Svi prihodi i svi rashodi su na jednom mestu. Takođe, zajednički račun omogućava lakšu dostupnost novca svim članovima porodice. Na primer u vanrednim okolnostima kao što je bolest nema potrebe za ovlašćenjima na nečiji račun. Tradicionalno, od starijih generacija se očekivalo da imaju zajednički budžet. Tokom poslednjih decenija, situacija sa brakom se komplikuje na svim poljima, pa i na finansijskom. Ljudi sve kasnije stupaju u brak. Imaju izgrađene karijere, svoj način raspolaganja novcem, a mnogi i više brakova iza sebe. Mlade generacije koje sada stupaju u brak sklonije su tome da imaju odvojene finansije.
Odvojene finansije u braku promovišu autonomiju i samostalnost. Svaki partner u braku ostaje samostalan i slobodan da se bavi svojim finansijama što je posebno važno za žene jer su one sklone da u braku prepuste mužu da vodi ekonomiju porodice. Stručnjaci navode da u slučaju razvoda model razdvojenih finansija olakšava razlaz i adaptaciju bivših supružnika na samostalan život.Kako je novac čest predmet rasprave ili borbe moći između supružnika, odvojeni računi umanjuju mogućnost rasprava ili manipulacija o finansijskim temama. Na primer, onaj ko više zarađuje može i više da troši ili partner može da uloži novac u neki posao bez dozvole onog drugog. Partneri mogu da se osećaju slobodnije da žive kako žele. Odvojeni računi mogu i da zaštite svakog partnera ukoliko se drugi partner npr.zaduži ili prokocka svoj novac. Treće rešenje bi bilo kombinacija ova dva: bračni partneri deo novca imaju kao zajednički, a deo kao odvojeni. Na njima je da se dogovore koliko je novca potrebno davati na zajednički račun, a u odnosu na mesečne troškove, kredit za stan, hranu. Ostatak ili određeni procenat prihoda svakog partnera se stavlja na odvojene račune sa kojim svaki partner zasebno raspolaže.

Između emocija i racija

Ovo je površni presek mogućih finansijskih modela i njihovih značenja u bračnom odnosu. Svaki dogovor oko finansija u braku koji je zadovoljavajući za oba supružnika i koji doprinosi stabilnosti porodice je dobar dogovor. Ako ne mogu da postignu nikakav dogovor oko ove teme na početku veze, onda možda partneri treba da se zamisle kako će donositi neke druge zajedničke odluke. Ova priča po malo vuče na borbu između emocija i racionalnih odluka. Ako stavimo akcenat na ljubav i poverenje u braku, dobar je zajednički model novca. Ali, ako prebacimo fokus na bračne probleme i razvod, onda su bolje odvojene finansije. Možda je na svakom od nas da odluči da li će se lakše nositi sa potencijalnim gubitkom ljubavi ili novca.

Branislava Pavlović
Foto: Ema Bednarž

Branislava Pavlović dipl. psiholog i sistemski porodični terapeut ima svoje savetovalište u centru Beograda. Radila je kao klinički psiholog u Domu zdravlja gde je stekla dugogodišnje iskustvo u radu sa odraslima i decom baveći se psihoterapijskim radom i psihološkom dijagnostikom. Pomaže svojim klijentima da reše i prevaziđu različite životne probleme, uključujući anksioznost, depresivnost, bračne probleme i konflikte u interpersonalnim odnosima, probleme na poslu, u roditeljstvu i razvojnim krizama. Pored rada u savetovalištu Branislava Pavlović sa klijentima koji se odluče za taj koncept razgovara tokom šetnje u prirodi. (Walk&Talk) i napominje da fizička aktivnost u svakom svom obliku pozitivno utiče na anksiozno depresivna stanja, nesigurnosti, sliku koju imamo o sebi i da se čovek bolje oseća kad je aktivan.
www.branislavapavlovic.rs

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Saveti Branislave Pavlović:
Disfunkcionalni ljubavni odnos
Šta se desilo sa mojim partnerom, promenio se?
Od zlostavljanja porodice do maltretiranja kućnog ljubimca
Da li ste razočarani u svoj brak ili vezu
Šta se dešava kad u partnerski odnos ušeta neko treći?
Tikovi kod dece
Život u začaranom krugu društvenih mreža
Porodica u krizi
Moraju li svi da imaju decu?
Kako pomoći depresivnoj osobi?
Da li ste tužni ili depresivni?
Prevara u braku
Da li dajete, uzimate ili kalkulišete u ljubavi?
Loš brak i nesrećna deca u njemu
Život nakon razvoda
Razveli ste se. Šta sad?
Zašto propadaju brakovi započeti iz velike ljubavi?
erapeutom

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Problem o kojem ne sme da se ćuti  „Supružnici koji…

You cannot copy content of this page