BG online

Psihološka prva pomoć

Razveli ste se. Šta sad?

Radite na sebi pre nego nađete novog partnera

Da li ste prihvatili razvod i pomirili se s tim da je vašem braku došao kraj? U porodičnoj psihoterapiji razvod se više ne smatra patologijom, već jednom od mogućih razvojnih faza braka i na taj način treba posmatrati ono što vam se dogodilo, ističe psiholog i porodični terapeut Branislava Pavlović.  Ona napominje da se život nastavilja i nakon razvoda, ali je isto tako neophodno povratiti/izgraditi samopoštovanje i vratiti se sebi, onakvoj osobi kakva ste bili pre.
-Svako u braku izgubi neki deo sebe. I kad imate decu najvažnija stvar o kojoj treba da brinete nakon razvoda je da vama samima bude dobro, jer će samo tako i vašoj deci biti dobro. Morate sebe staviti na prvo mesto i negovati svoju emocionalnu snagu. Treba izgraditi stav da vredite, da imate puno toga da pružite i da ste jedinstveni.
Dobra vest je da razvod nije tragedija, jer se dobri brakovi ne razvode. To se još nikada nije desilo, podseća Branislava Pavlović.

-Razvod nije kraj, on je početak novog poglavlja u vašem životu. Niste jedini razvedeni. Otpustite i oprostite. Fokusirajte se na ono što imate, a ne ono što nemate. Vežbajte. Nemojte se plašiti da zatražite pomoć. Okružite se prijateljima i članovima porodice. Radite na sebi pre nego što nađete novog partnera. Organizujte svoje slobodno vreme. Bavite se svojom decom, sada im možete biti baš onakav roditelj kakav ste oduvek želeli.

-Dobri brakovi ne razvode, to se još nikad nije desilo. Razvod nije kraj, on je početak novog poglavlja u vašem životu. Niste jedini razvedeni. Otpustite i oprostite. Fokusirajte se na ono što imate, a ne ono što nemate. Vežbajte. Nemojte se plašiti da zatražite pomoć. Okružite se prijateljima i članovima porodice. Radite na sebi pre nego što nađete novog partnera. Organizujte svoje slobodno vreme. Bavite se svojom decom, sada im možete biti baš onakav roditelj kakav ste oduvek želeli.
Razvod je kriza a svaka kriza, ali i šansa da postanete bolji i jači.

Foto: Dario Konstantinović
www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Saveti Branislave Pavlović:
Disfunkcionalni ljubavni odnos
Šta se desilo sa mojim partnerom, promenio se?
Od zlostavljanja porodice do maltretiranja kućnog ljubimca
Da li ste razočarani u svoj brak ili vezu
Šta se dešava kad u partnerski odnos ušeta neko treći?
Tikovi kod dece
Život u začaranom krugu društvenih mreža
Porodica u krizi

Vodič kroz bolan proces razvoda

Kako posle razvoda vratiti osmeh na lice?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Na planeti ima preko 800 miliona urbanih baštovana. I vi…

You cannot copy content of this page