BG online

Roditeljstvo

Šta bi trebalo znati o visokosenzitivnoj deci?

Ti si drugačiji, ti si dobar…

„Visokosenzitivna deca su vihori od glave do pete“… Iako je mnogo saznanja o visokosenzitivnoj deci, o njima se ne govori dovoljno, pa tako još uvek vladaju predrasude i pogrešne pretpostavke o tome zašto se na primer neka deca ponašaju izazivački i šta bi roditelji u tim okolnostima mogli da učine.
Majke i očevi visokosenzitivne dece pored toga što se svakodnevno suočavaju sa introvertnim izazovima koje život sa visoko emotivnim energetskim snopom podrazumeva, moraju da se dodatno pripreme i za brojne optužbe i nerazumevanja, sa čime se u društvu stalno suočavaju.

Neprimereno i ometajuće ponašanje kao izraz nekontrolisano jakih osećanja

Autorka knjige „Ti si drugačiji, ti si dobar“ kaže da se roditelji visokosenzitivne dece u javnosti često predstavljaju čvršćim, nepopustljivijim nego što istinski jesu.
„To rade samo da ne bi bili viđeni kao mekani gubitnici koji ne drže svoje dete pod kontrolom. Gotovo svi roditelji visokosenzitivne dece znaju za nagon da sa strancima u prolazu razmene nervozno kolutanje očima signalizirajući da i ponašanje svog deteta smatraju jednako nemogućim kao i oni. Ovaj nagon proizilazi iz čežnje za podrškom i solidarnošću, ali u praksi često dovodi do toga da škodimo svom detetu time što se izjednačavamo sa onima koji njegovo komplikovano ponašanje označavaju kao neprimerno i ometajuće, a ne vide ga kao izraz nekontrolisano jakih osećanja što ono zapravo jeste. Da bismo samouvereno jasno mogli da se suprotstavimo ovim drskim podmetanjima usmerenim na nas i naše dete, važno je da shvatimo koje su to pretpostavke o visokosenzitivnoj deci i njihovim porodicama koje nam iz dana u dan otežavaju život, koje smo možda čak i sami nesvesno delimično usvojili“- piše Nora Imlau u knjizi „Ti si drugačiji, ti si dobar“ koja i sama ima visokosenzitivno dete.

Zablude o visokosenzitivnoj deci i njihovim porodicama

Prva zabluda: Teška deca su jednostavno loše vaspitana
Druga zabluda: Roditelji ne smeju da očekuju bilo kakvu obzirnost prema svom detetu
Treća zabluda: Deca koja su „laka“ imaju pravo da ne budu u senci „teške“ dece
Četvrta zabluda: Neka deca su jednostavno tirani
Peta zabluda: Zahvaljujući helikopter roditeljima sve je više naporne dece

Ko su helikopter roditelji?

Izraz helikopter se često koristi za roditelje koji prezaštićuju svoju decu, žele da se razlikuju od drugih, preteruju, prelaze granicu između brige i prekomerne zaštite.
Nemačka autorka Nora Imlau istražuje nove izazove sa kojima se visokosenzitivna deca od 6. godine pa nadalje suočavaju u krugu porodice, društvu, školi ili na društvenim mrežama. U takvim okolnostima treba pažljivo raditi sa decom na jačanju samoregulacije i veštini da se izbore sa spoljnim pritiskom dok u njima besne oluje emocija.
„Jednom visokosenzitivnom detetu školskog uzrasta potrebni su drugačiji roditelji nego jednom visokosenzitivnom tinejdžeru. A budući da pojačana senzitivnost ne iščezava jednostavno ni u odraslom dobu, važno je da se razume kako posebna mešavina eksplozivnih karakteristika ličnosti deluje na porodicu u situacijama kada su roditelji i bake i deke visokosenzitivni- iako kao deca to možda nisu smeli da budu“- zaključuje Nora Imlau.

Konflikti i rešenja

Nora Imlau u knjizi „Ti si drugačiji, ti si dobar“ navodi brojne primere i daje korisna rešenja za svakodnevne konflikte i krizne periode. Kako je i sama majka visokosenzitivnog deteta, posebno ohrabruje roditelje da se oslobode sumnje u sebe i savetuje ih da vode računa o svojim rezervama snage. U ovoj knjizi se na jednom mestu nalazi sve što je potrebno roditeljima da podrže svoju visokosenzitivnu decu tokom odrastanja.

Knjigu “Ti si drugačiji, ti si dobar” po ceni od 1100 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Erotski deo partnerstva

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Ljubav u zagrljaju manipulatora i inteligencija srca, razuma i duše

  By BGonline / 18/11/2023 / 0 Comments

  Izlečite i upoznajte svoje strahove

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Zen bašta

  By BGonline / 06/12/2023 / 0 Comments

  Život uvek može da se počne iz početka

  By BGonline / 29/11/2023 / 0 Comments
   
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Legat još jednog velikana srpskog glumišta Filmska, pozorišna i televizijska…

  You cannot copy content of this page