BG online

Vesti

Svetlana Bojković poklanja svoje nagrade i lične predmete Adligatu

Legat još jednog velikana srpskog glumišta

Filmska, pozorišna i televizijska glumica Svetlana „Ceca“ Bojković odlučila je da svoju umetničku – glumačku zaostavštinu pokloni Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Poklon će obuhvatati glumačke nagrade, lične predmete, arhivsku i bibliotečku građu, kao i izabrane komade nameštaja iz stana slavne glumice.
Bojkovićeva je diplomirala na Akademiji za pozorište, film, radio, i televiziju u Beogradu 1970. godine. Ostvarila je veliki broj uloga u pozorištu, kao i na filmu i na televiziji, od kojih treba istaći sledeće: „Pas koji je voleo vozove“, „Neka druga žena“, „Halo taksi“, tv serije „Bolјi život“, „Srećni lјudi“, „Porodično blago“.
Karijeru je započela 1967. godine, filmom Jednog dana moj Jamele, da bi deset godina kasnije ostvarila svoj najveći uspeh na filmu, zahvalјujući ulozi Mike u socijalnoj drami Pas koji je voleo vozove. Ceca je devedesetih svakako bila najveća domaća televizijska zvezda zahvalјujući ulogama u izuzetno popularnim TV serijama Siniše Pavića: najpre kao Emilija Popadić u Bolјem životu, zatim kao sestra Antonija u Srećnim lјudima, i na kraju kao Valerija Gavrilović u Porodičnom blagu. Uloga glavne medicinske sestre Antonije smatra se remek-delom domaćeg glumišta.
Dobitnica je gotovo svih važnijih glumačkih nagrada, koje će sada podariti za svoj legat u Udruženju Adligat. Između ostalog ona je prva dobitnica nagrade „Velika Žanka“, dobila je nagrade Dobričin prsten, Pavle Vuisić, Zlatni ćuran, Nušićeve nagrade, Statuete Joakim Vujić, Oktobarske nagrade grada Beograda za razvoj umetnosti, Zlatne arene za najbolјu žensku ulogu na Filmskom festivalu u Puli, dve Statuete Ćuran, Sterijine nagrade i mnogih drugih.
„Porodici Adligata sada se pridružila još jedna značajna ličnost naše kulture. Pod krovom Udruženja Adligat otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, a Udruženje Adligat formira poseban kutak namenjen pozorištu i filmu. Tu su već legati Ružice Sokić, Ivana Bekjareva, Pavla Vuisića i mnogih drugih. Gospođa Bojković dobiće zasluženo mesto u našem skupu velikana“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Narcisi- zavodljive, manipulativne, usamljene i prazne osobe

By BGonline / 09/11/2022 / 0 Comments

Mama, tata, zašto se niste razveli?

By BGonline / 04/11/2022 / 0 Comments

Da li antidepresivi utiču na povećanje kilaže, seksualno funkcionisanje i gubitak samopouzdanja?

By BGonline / 15/11/2022 / 0 Comments

Život sa napadima panike

By BGonline / 06/11/2022 / 0 Comments

Život u doba narcisoidnosti, arogantnosti i toksičnosti

By BGonline / 20/11/2022 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Matematička vrteška   „Iako na predškolskom nivou deca ne izučavaju…

You cannot copy content of this page