fbpx

BG online

Sajam hortikulture
Psihološka prva pomoć

Navikao sam da sve imam pod kontrolom, ali se preko noći sve promenilo

Vlasnik sam uspešne firme, imam suprugu i dvoje dece. Sad provodimo mnogo vremena zajedno, mnogo više neko ikad. Primećujem da sam često odsutan, razmišljam o budućnosti i neizvesnosti, da ne cenim dovoljno trenutke koji su nam dati usled novonastalih okolnosti. Želim da se promenim. Kako?

-Situacija u kojoj se nalazimo je teška – svakom na svoj način i sasvim je u redu da se osećate kako ste opisali. Tuga, strah, bes, uznemirenost, nespokoj, panika, sve su to osećanja koja se javljaju u ovom periodu i koja su i te kako važna i korisna. Ona nam ukazuju kuda treba da usmerimo svoju energiju i pomoći će nam da iz ove situacije izađemo spremni za nastavak života. Samo, ako znamo kako da se ponašamo sa svojim osećanjima!! Zato, pre nego počnem da vam konkretno odgovaram, želim da vas zamolim da posvetite malo vremena svojim emocijama i da razumete šta TAČNO osećate. To će biti važan početak vaše pomene. Tu se krije ključ vaše “odsutnosti” i nemogućnosti da budete SADA I OVDE Se sa svojom porodicom. Kad razumete KAKO se osećate, sledeći korak je da otkrijete ZAŠTO se tako osećate. Šta je to TAČNO ugroženo u ovoj situaciji? Za čoveka koji “je navikao da sve ima pod kontrolom” ovo je vreme sa previše nekontrolabilnih elemenata – ne znamo ni koliko dugo će sve da traje, ni kakve će tačno posledice imati po zdravlje i privredu, niti da li ćemo se mi razboleti ili neko od naših najdražih. Mnogo je nepoznanica. Zbog toga, pažnju treba da usmerimo na one delove našeg života nad kojima imamo kontrolu. “Otpornost” možemo graditi na više nivoa. Prvi nivo je fizički. Drugi je emotivni. Za početak, vodite računa o svom telu i emocijama.
Tek kad ste dobri sebi, možete da budete dobri porodici! Vežbajte! Redovno. Istežite se, radite aerobne vežbe, trčite uz i niz stepenice zgrade. Odvojite vreme da se relaksirate uz knjigu, instrument, kuvanje, promišljanje, planiranje. Ovo nije period za borbu i velike akcije. Ovo je dobro vreme za analizu, planiranje i pravljenje strategije. Razumite svoja osećanja, odakle dolaze i šta štite. Ako vas osećanje koje imate preplavljuje i sputava, “prevedite” ga u osećanje koje može da vas pokrene: bes – odlučnost, tuga – nežnost (prema sebi), strah- strah – racionalizacija situacije i sl. Tek kad se pobrinete o sebi možete da “preuzmete kontrolu” nad porodičnim delom svog života. Planirajte obroke, zajedničko gledanje filmova/serija. Napravite plan učenja i odmora. Napravite plan obavljanja kućnih poslova. Dakle, fokusirajte se na deo života koji može da bude pod kontrolom.

Mirjana Gomilanović, bussines & executive coach
Foto: Dario Konstantinović

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Ipak ste doneli posao u kuću? Ovo je prilika da promenite i popravite mnogo toga

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ovaj slatkiš po receptu Georgija Nazarova se priprema za par…
error: