fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Ključ dugovečnosti

Promenom životnih navika čuvaju se zdravlje i vitalnost

Ako vam je život vrlo stresan, fizička aktivnost ne samo da je korisna za vas, već vam je suštinski neophodna jer štiti od skraćivanja telomera koji štite hromozome od oštećenja i omogućavaju njihovu normalnu funkciju tokom ćelijskih deoba. Taj proces je od presudnog značaja za normalnu funkciju ćelije, a time i za normalan rast i razvoj organizma- objašnjenje je Dr Elizabet Blekbern i dr Elise Epel autorki knjige “Telomere” (ključ dugovečnosti). Dr Elizabet Blekbern je dobitnica Nobelove nagrade za otkriće uloge telomera u procesu starenja, dok je dr Elisa Epel stručnjak za psihološki pristup poboljšanju kvaliteta života.
“Telomere” je knjiga u kojoj je objašnjeno kako starimo na ćelijskom nivou i na koji način jednostavnim promenama možemo očuvati zdravlje i vitalnost.

Vežbajte i kad to ne želite

“Nemam vremena da se bavim sportom ni vežbanjem, imam previše obaveza i premalo vremena”. Da li vam ova rečenica zvuči poznato? Dr Elizabet Blekbern i dr Elisa Epel napominju da je izuzetno važno da se bavite fizičkim aktivnostima, čak i onda kad možda ne želite, jer čak i kad se osećate preopterećeno i pregaženo fizičke vežbe mogu da vas drže u boljem raspoloženju čak i tri sata nakon što ih okončate.

Kako izgledati mlađe?

Sigurno znate šezdesetogodišnjake koji izgledaju i ostavljaju utisak kao da im je 40 godina, dok neki četrdesetogodišnjaci izgledaju kao da imaju 60. Čuvene doktorke kažu da promenom načina života možemo uticati na neutralisanje srčanih i mnogih oboljenja, biti mladoliki i vitalni.
Na starenje ćelija utiče mnogo faktora, od ishrane do tehnika kojima se smanjuje stres, fizičke aktivnosti… Kod onih koji su u većoj meri smanjili brižna razmišljanja o bolesti, nivo telomere je više porastao što upućuje na to da smanjivanje stresa doprinosi uočenim poboljšanjima, pišu autorke knjige “Telomere”.

Kako pomoći telu da pročisti svoje ćelije?

Fizička aktivnost umanjuje oksidacijski stres i zapaljenje, stoga ne iznenađuje što se za neke programe fizičkih vežbi pokazalo da povećavaju i nivo telomera. Kampanjci u vežbanju, međutim, moraju da se pripaze jer i preterivanje u neredovnim fizičkim naporima može da pospeši oksidacijski stres, a ako preterujete sa treninzima možete ozbiljno da naškodite svojim telomerima.
Fizička aktivnost može da produži zdravu životnu fazu.
Kad se bavite fizičkom aktivnošću ćelije u kori nadbubrežne žlezde luče manje kortizola, zloglasnog hormona stresa. Manje kortizola znači da se osećate spokojnije. Usled redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću ćelije celog organizma postaju osetljivije na insulin što znači stabilniji nivo šećera u krvi.

I mentalni trikovi štite od stresa

Ako želite da izbegnete stres, gomilanje masnih naslaga na stomaku i visok šećer neophodno je da se bavite nekom fizičkom aktivnošću- sigurne su autorke knjige “Telomere” kao i u to da fizička aktivnost može produžiti zdravu životnu fazu, dok redovno bavljenje fizičkim aktivnostima čuva biološku mladost imunog sistema.
U knjizi “Telomere” autorke otkrivaju da kvalitet sna, fizička aktivnost, aspekti hrane, pa čak i određene hemikalije kojima smo izloženi ostavljaju dubok trag na naše telomere i da ih hroničan stres, negativni oblici razmišljanja i napregnuti međuljudski odnosi nagrizaju i skraćuju. Bazirana na naučnim saznanjima, ova knjiga sadrži spisak korisnih namirnica, savete o vrsti i količini fizičke aktivnosti koje su zdrave za telomere, mentalne trikove koji štite od stresa, informacije o tome kako da sačuvate decu od oštećenja telomera, počevši od njihovog razvoja u utrobi.

Knjigu “Telomere” po ceni od 999 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Pobedite introverta u sebi Ne zanima me javno eksponiranje, zašto…
  error: