BG online

Lični razvoj

Uzroci depresije i neočekivana rešenja

Činjenica je da se depresija i anksioznost šire poput epidemije a naučnici širom sveta su tragajući za odgovorima zbog čega je to tako, otkrili dokaze da je devet uzročnika ove pojave. Neki od njih su ukorenjeni u našoj biologiji, ali je većina, kažu, uzrokovana načinom života koji vodimo.

Depresija iz drugog ugla

Autor knjige „Izgubljene veze“ Johan Hari predstavlja nov način razmišljanja o ovoj temi i piše o tome da kada shvatimo stvarne uzroke depresije i anksioznosti možemo da potražimo nove načine da se izborimo sa ovim stanjima. „To su načini koji ulivaju nadu. Svi se rađamo sa genetskim nasleđem, ali naše gene aktivira okruženje. Ono što nam se dešava može ih uključiti ili isključiti, pa tako ako imate gen povezan sa depresijom, ukoliko niste imali neke izuzetno stresne ili traumatske epizode, verovatnoća da postanete deprimirani nije ništa veća nego nekom drugom“- kaže u ovoj knjizi Hari i na samom početku priznaje da je u 18. godini popio svoj prvi antidepresiv.
„U svakoj knjizi o depresiji ili izrazitoj anksioznosti koju je napisao neko ko je kroz to prošao, postoje opširne priče o agoniji u kojima autor opisuje – koristeći još više velikih reči, dubinu svog bola. Nekad, kad ostali nisu znali kako izgledaju depresija i izrazita anksioznost, to nam je trebalo. Zahvaljujući ljudima koji sad već decenijama ruše taj tabu, nema potrebe da ja sad iznova pišem tu i takvu knjigu. To nije ono o čemu ću ovde pisati. Ali verujte mi na reč: boli…“ – napisao je Johan Hari.

9 uzroka anksioznosti i depresije

Johan Hari kaže da su višegodišnja istraživanja pokazala da geni pojačavaju vašu osetljivost, ponekad i znatno, ali sami po sebi nisu uzrok bolesti.Objašnjava da nas geni mogu činiti više podložnim, ali nam ne predodređuju sudbinu. „Isto je i kad je reč o telesnoj težini. Dok je nekima zaista teško da se ugoje, drugima je malo potrebno za to. Depresija i anksioznost su pomalo takvi. Genetski faktori koji doprinose njihovom nastanku veoma su stvarni, ali im je potreban okidač u vašem okruženju ili vašoj psihologiji. Vaši geni im mogu dati dodatni naboj, ali ih sami ne mogu stvoriti.“
Sigurno poznajete nekog ko je pao u depresiju ili postao anksiozan, mada naizgled nema zbog čega da bude nezadovoljan i nesrećan. Čudimo se kad neko odjednom upadne u potpuno beznađe, a Hari otkriva da je nakon nekoliko godina istraživanja uspeo da detektuje 9 uzroka depresije i anksioznosti. U knjizi „Izgubljene veze“ detaljno je pisao o svakom od njih, a to su: otuđenje od sadržajnog posla, otuđenje od drugih ljudi, otuđenje od smislenih vrednosti, otuđenje od traume iz detinjstva, otuđenje od statusa i poštovanja, otuđenost od sveta prirode, otuđenje od optimistične i sigurne budućnosti, stvarna uloga gena i promene u mozgu.
Vrednost ove knjige je u njenom pokušaju da promeni viđenje depresivnih i anksioznih ljudi i pomogne onima koji pate da izgrade novo mišljenje o sebi.

Knjigu „Izgubljene veze“ po ceni od 1199 din. + troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Šta raditi s ljutnjom koji imamo svi u sebi? „Ljutnja…

  You cannot copy content of this page