fbpx

BG online

Lični razvoj

Patološka ljubomora

Mislite li da niste vredni ljubavi?

Često moji klijenti, ali i mnogi ljudi u privatnom životu ne uviđaju suptilne, ali izuzetno važne razlike između pojmova ljubomore, posesivnosti i zavisti. PATOLOŠKA LJUBOMORA je KONSTANTAN osećaj da u našoj vezi postoji treća osoba. NORMALNA LJUBOMORA se javlja kada je to zaista istina i kada partner zaista ima nekog, želi da ima još nekog ili se ponaša na takav način.

Tad je osećaj ljubomore zapravo ZAŠTITNI MEHANIZAM za naše potrebe, samopoštovanje i sveukupno trud da sačuvamo ili razjasnimo ono što je za nas važno. Istovremeno, patološko stanje je stalan osećaj da gubimo partnera iako dokaza za to nema ili se čak povod i ne daje. Takva ljubomora nije motivisana ponašanjem partnera niti uopšte ima veze s tim, već je ona posledica DUBOKOG TACITNOG UVERENJA DA NISMO ADEKVATNI I VREDNI BILO ČIJE LJUBAVI. Ovom logikom, osoba se osnovano ponaša kao prevaren partner jer ZAŠTO BI IKO I INACE BIO S NJOM. Patologija služi da se to osnovno uverenje POTVRDI!

(Ne)postojeća prevara

Ovaj problem se, na žalost, teško leči. ZAVIST nije ljubomora, već se odnosi na uverenje da neko ima nešto što mi nemamo, a mislimo da i nama pripada. Za razliku od ljubomore, širi je pojam i postoji u svim oblastima života, ne samo u emotivnim sferama, mada je i ona obojena jakim emocijama. POSESIVNOST ide uz patološku ljubomoru, ali i ne mora. Ona je posledica straha da ne izgubimo osobu, pa se manifestuje kao želja DA STALNO BUDEMO S NJOM I DA JE KONTROLIŠEMO u svakom smislu. Kompatibilna je sa ljubomorom, ali može postojati i bez nje, pa tako postoje veze gde partner ima slobodu da flertuje ili vara, ali je nema za bilo šta drugo ili može normalno da funkcioniše, ali trpi fizičko ili mentalno nasilje samo kad druga osoba posumnja na nepostojeću prevaru ili neverstvo. Ipak, patološki ljubomorna osoba najčešće je i posesivna. Naravno, posesivnost ne postoji samo u ljubavnim odnosima već se pojavljuje i na relaciji roditelj- dete, u prijateljskim relacijama, odnosima moći i to je još jedna razlika u odnosu na prethodno. Sve ove pojave i fenomeni, užasno su destruktivni za međuljudske odnose i veoma su teški za rad i gotovo uvek je ishod neizvestan.

Marko Braković, psihoterapeut marko.brakovic@gmail.com
Foto: Dario Konstantinović

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice
Zbog čega idemo na psihoterapiju?
Život u online svetu
Od bliskosti do zaljubljivanja u psihoterapeuta
Digitalna dijeta
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes, ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Intima, religija i seksualnost?
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Seks iz osvete
Emocionalni partneri na psihoterapiji
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Upoznavanje preko fejsbuka
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kad strahovi izbijaju na površinu sebe više nemamo pod kontrolom…
error: